Boala venoasă, problemă tot mai des întâlnită

1 2 jpg jpeg

Una dintre bolile ce apar ca urmarea a acestor factori este ┼či boala venoas─â cronic─â, care afecteaz─â peste jum─âtate din popula┼úia adult─â, indiferent de sex sau v├órst─â.

Problemele de la nivelul venelor sunt asociate, în cele mai multe dintre cazuri, cu hipertensiunea venoasă.

ÔÇ×Tocmai pentru c─â are o evolu┼úie t─âcut─â, boala venoas─â cronic─â r─âm├óne o problem─â subdiagnosticat─â ┼či subtratat─â. De regul─â, pacientul se prezint─â la medicul specialist abia ├«n stadiile grave, c├ónd boala dezvolt─â complica┼úii greu de tratat, cum este ┼či ulcerul venos de gamb─âÔÇŁ, explic─â conf. Daciana Brani┼čteanu, medic specialist dermatolog.

Femeile, mai afectate decât bărbaţii

Funcţionarea anormală a valvelor venoase este cauza directă a apariţiei refluxului venos, care, în final, va favoriza apariţia venelor varicoase.

Cu c├ót presiunea s├óngelui de la nivelul membrelor inferioare cre┼čte, cu at├ót venele devin mai dilatate. Acestea se transform─â ├«n vene varioase, cunoscute sub numele de varice, ceea ce duce ┼či la apari┼úia senza┼úiei u┼čoare de umflare a gambelor.

Studiile din ultimii ani au ar─âtat c─â boala venoas─â cronic─â afecteaz─â ├«ntre 35-50% dintre femei ┼či 10-35% dintre b─ârba┼úi. Mai mult de at├ót, riscul apari┼úiei varicelor cre┼čte ├«n cazul femeilor pe perioada sarcinii.

Obezitatea, istoricul medical al familiei, stilul de via┼ú─â sedentar sau profesiile care presupun statul prelungit ├«n picioare joac─â un rol important ├«n apari┼úia varicelor ┼či a complica┼úiilor acestora.

,,Boala venoas─â are o evolu┼úie progresiv─â. Durerea de la nivelul gambei, senza┼úia de arsur─â sau de umflare ┼či furnic─âturile apar ├«n stadii incipiente, dup─â care mai t├órziuapar tulbur─ârile trofice ale pielii sau ulcerul venos de gamb─â. Prin urmare, o simpl─â vizit─â la medicul de familie v─â poate ajuta s─â primi┼úi r─âspunsurile potrivite la toate ├«ntreb─ârile referitoare la variceÔÇŁ, ad─âug─â medicul specialist dermatolog.

Mai multe informaţii despre boala venoasă cronică poţi afla de pe pagina online www.sanatatepascupas.ro