Boala cronică a bărbatului tânăr

1 2 jpg jpeg

Spondilita anchilozant─â, mai este cunoscut─â ┼či sub denumirea de boala cronic─â a b─ârbatului t├ón─âr deoarece aceasta afecteaz─â tinerii cu v├órste cuprinse ├«ntre 19-20 ani, de┼či cel mai adesea debutul acestei boli are loc ├«n jurul v├órstei de 40-45 de ani.

Aceast─â boal─â se manifest─â printr-o durere cronic─â ce se resimte pe tot parcursul timpului.

Se poate ajunge la anchilozarea total─â a coloanei

ÔÇŁEste important ca pacientul s─â ajung─â la medic, s─â fie evaluat, s─â primeasc─â ni┼čte recomand─âri de modificare a stilului de via┼ú─â, dar ┼či s─â ├«nceap─â o terapie corect─â ┼či individualizat─â. Boala se nume┼čte spondilit─â anchilozant─â tocmai pentru c─â, ├«n lipsa tratamentului, se poate ajunge la anchiloza total─â a coloanei ┼či la handicap. Pe de alt─â parte, un aspect care duce la ├«nt├órzierea diagnostic─ârii este chiar o particularitate a bolii. Durerea din spondilit─â cedeaz─â ini┼úial rapid la administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene, motiv pentru care sunt pacien┼úi care aleg automedica┼úia o lung─â perioad─âÔÇŁ, a declarat dr. Daniela Opri┼č, medic primar Medicin─â Intern─â ┼či Reumatologie.

Cauzele care pot favoriza apariţia acestei boli

Din p─âcate acest─â boal─â pare s─â afecteze cam la 0,4 ÔÇô 0,5% din popula┼úie ┼či adesea este cea mai frecvent─â afec┼úiune inflamatorie a coloanei.

Din nefericire oamenii nu sunt obi┼čnui┼úi ca la primul simptom de durere mai ales la nivelul coloanei s─â se prezinte la medicul de specialitate pentru a se supune unor investiga┼úii medicale care s─â depisteze la timp cauza. Chiar dac─â durerea lombar─â este des ├«nt├ólnit─â, aceasta de cele mai multe ori este pus─â pe seama pozi┼úiei incorecte de la biroul, a statului prelungit pe scaun sau a oboselii.

Trebuie totu┼či precizat faptul c─â nu orice durere de spate ├«nseamn─â c─â este prezent─â spondilita anchilozant─â. ├Äns─â ├«n cazul ├«n care durerea persist─â mai mult de trei luni este obligatorie vizita la medicul specialist pentru a putea ├«ncepe imediat tratamentul corect.

Află cum să îţi menajezi coloana vertebrală AICI

Mai mult de at├ót, este bine de ┼čtiut faptul c─â durerile cauzate de aceast─â afec┼úiune apar ├«n momentele de repaos, mai ales ├«n a doua parte a nop┼úii ┼či diminea┼úa, fapt care afecteaz─â odihna. Ameliorarea apare ├«n momentul ├«n care ├«ncepi s─â te mi┼čti urm├ónd ca la prima pauz─â s─â reapar─â. ├Än cazul ├«n acre apelezi la adminstrarea de antiinflamatoare, aceast─â durere dispare, ├«ns─â nu ┼či cauza care a favorizat-o. Momentan nu se cunosc cauzele care duc la instalarea acestei boli, chiar dac─â apare ├«n special la persoanele cu un anumit bagaj genetic, ├«n care este prezent antigenul HLAB27 ce a fost observat ├«n peste 90% din cazurile depistate.

Cum se poate preveni această afecţiune?

La majoritatea bolilor inflamatorii cauzele apari┼úiei nu sunt ├«n totalitate cunoscute, mai predispus─â pare a fi popula┼úia caucazian─â unde rata de apari┼úie este cam de 8-10%. Din p─âcate nu se cunosc nici modalit─â┼úile prin care s-ar putea preveni apari┼úia spondilozei. Depistarea timpurie ┼či tratamentul corect administrat poate conduce la dispari┼úia total─â a simptomelor, dar nu se pate vorbi despre o vindecare ci doar de o remisie.

Tratamentul prescris

Practic, momentan se apeleaz─â la tratamentul de antiinflamatoare nonsteroidiene, dar ┼či la tratamente biologice cu blocan┼úi ai TNF alfa care este una dintre principalele citokine proinflamatorii ale afec┼úiunii.

├Än cazul ├«n care nu se pune un diagnostic la timp ┼či nu se administreaz─â tratamentul corespunz─âtor, consecin┼úa este anchilozarea complet─â a coloanei vertebrale. Boala poate avansa diferit de la persoan─â la persoan─â, exist├ónd ┼či cazuri ├«n care boala s─â avanseze ├«n a┼ča m─âsur─â ├«nc├ót ├«ntr-un decurs de maxim 10 ani s─â se ajung─â la handicap.

Problemele nu se opresc la acest nivel. Este afectată viaţa pacientului, activităţile zilnice nu mai pot fi efectuate, fiind necesară pensionarea pe caz de boală la o vârstă destul de mică.

S-au observat de a lungul anilor r─âspunsuri destul de pozitive la urmarea tratamentului fizic ce presupune kinetoterapie, pentru men┼úinerea mobilit─â┼úii coloanei vertebrale, a hidroterapiei ┼či a reeduc─ârii respiratorii pentru a ameliora expansiunea cutiei toracice.