AVC-ul r─âpe┼čte o via┼ú─â la fiecare 6 secunde

2 jpg jpeg

├Än sta┼úia Pia┼úa Unirii din Capital─â, inimile trec─âtorilor de la metrou au b─âtut mai alert sau mai domol, dup─â cum au r─âsunat instrumentele tobo┼čarilor din forma┼úia Barbarossa Samba Group, care au reprodus sunetele inimii.

├Än acest fel s-a tras un semnal de alarm─â asupra riscului de a suferi de accident vascular cerebral ┼či de faptul c─â boala face tot mai multe victime ├«n r├óndul tinerilor. To┼úi cei prezen┼úi au fost informa┼úi despre simtomele ┼či preven┼úia AVC.

La eveniment au participat reprezentan┼úi ai Societ─â┼úii Na┼úionale de Medicina Familiei, ai Asocia┼úiei Na┼úionale pentru Protec┼úia Pacien┼úilor, dar ┼či realizatorul TV C─ât─âlin Striblea, care a suferit un accident vascular cerebral la ├«nceputul acestui an. Cum se manifest─â Accidentul vascular cerebral este o afec┼úiune neurologic─â manifestat─â prin ├«ntreruperea oxigen─ârii unei zone cerebrale, provocat─â prin blocarea unui vas de s├ónge sau prin hemoragie cerebral─â. Factorii care m─âresc riscurile producerii unui AVC: hipertensiunea arterial─â, ateroscleroza, endocardita, stenoza, aritmia cardiac─â sau fibrila┼úia arterial─â, vasculita, infarctul miocardic, hemofilia, prezen┼úa unui anevrism cerebral, diabetul zaharat, fumatul, valorile mari ale colesterolului, obezitatea, consumul excesiv de alcool ┼či droguri, leziunile produse ├«n zone ale corpului prin care trec vase sangvine care irig─â creierul, v├órsta ├«naintat─â ┼či stresul sau ┼čocurile psihice pozitive/negative (st─âri emo┼úionale extreme ┼či foarte bru┼čte). Care sunt cele mai ├«nt├ólnite semne care ├«nso┼úesc un AVC Un accident vascular cerebral se poate instala brusc sau lent, prin: dureri de cap foarte puternice, paralizia mu┼čchilor pe partea corpului opus─â zonei cerebrale afectate sau senza┼úie de amor┼úeal─â ┼či sl─âbiciune, pierderea controlului asupra mu┼čchilor vezicii urinare ┼či a intestinului gros, afectarea capacit─â┼úii de a ├«nghi┼úi,vedere neclar─â, ├«nce┼úo┼čat─â, dublarea imaginii, prezen┼úa unor pete ├«n c├ómpul vizual sau pierderea total─â a vederii.

1 2 jpg jpeg

De asemenea, se diminueaz─â sim┼úul tactil ┼či gustativ, apar deficien┼úe ├«n respira┼úie ┼či ritmul cardiac este neregulat, iar mersul ┼či echilibrul sunt vizibil afectate. Mai pot ap─ârea starea de dezorientare ┼či nesiguran┼ú─â, pierderea con┼čtien┼úei, gre┼úuri, v─ârs─âturi, st─âri de nervozitate ┼či irascibilitate, ame┼úeli ┼či convulsii.

Unul din cei mai importan┼úi factori care pot declan┼ča un accident vascular cerebral este fibrila┼úia atrial─â. Despre cum apare aceast─â tulburare ┼či mai ales ce riscuri prezint─â un pacient care se confrunt─â cu aceast─â afec┼úiune, ne-a explicat Simona Marin, resident cardiolog la Spitalul de Urgen┼ú─â din Bra┼čov.

ÔÇ×Fibrilatia atrial─â este o tulburare a ritmului cardiac ce poate fi descris─â ca o ÔÇ×furtun─â electric─âÔÇť la nivelul atriilor, camerele superioare ale inimii. Aceast─â ÔÇ×furtun─âÔÇť e cauzat─â de faptul c─â mi┼čc─ârile atriilor nu se mai sincronizeaz─â cu cele ale ventriculelor, atriile ajung├ónd s─â ÔÇ×tremureÔÇť sau s─â fibrileze cu p├ón─â la 300 - 600 de ori pe minut. ├Än consecin┼ú─â, s├óngele nu mai este pompat regulat ├«ntre atrii ┼či ventricule, astfel ├«nc├ót ├«n atrii se pot forma cheaguri de s├ónge care pot ajunge ├«n circula┼úia sangvin─â. Cheagurile pot ajunge la nivelul creierului unde pot genera complica┼úii grave, a┼ča cum este accidentul vascular cerebral. Un pacient cu fibrila┼úie atrial─â prezint─â un risc de cinci ori mai mare de a suferi un accident vascular cerebral dec├ót un pacient f─âr─â fibrila┼úie atrial─âÔÇť, spune rezidentul cardiololog.