Atenţie la pneumonie!

1 2 jpg jpeg

Pneumonia reprezint─â inflamarea ┼úesutului pulmonar, ca urmare a unei infec┼úii cu diverse microorganisme (bacterii, virusuri). Boala se decl┼čan┼čeaz─â ├«n urma inhal─ârii acestor microbi, prin migrarea lor pe cale sangvin─â sau c├ónd particule din cavitatea bucal─â sunt aspirate ├«n pl─âm├óni. Boala poate avea forme variate, de la u┼čoar─â la poten┼úial mortal─â. ÔÇ×Pnemoniile sunt, ├«n general, afec┼úiuni severe, care sunt asociate de multe ori cu deficient imun ┼či necesit─â supraveghere medical─â atent─â, pentru prevenirea complica┼úiilorÔÇŁ, afirm─â prof. dr. Ioan Paul Stoicescu.

Este de mai multe tipuri

Exist─â mai multe criterii de clasificare a pneumoniilor. ├Än func┼úie de etiologia agentului patogen exist─â pneumonii bacteriene, virale, fungice ┼či parazitare. Dup─â mediul ├«n care apar, pneumoniile sunt comunitare (serviciu, gr─âdini┼úe) sau nosocomiale (contractate ├«n spitale).

Pneumonia bacterian─â. Printre cele mai frecvente bacterii care produc pneumonie, se num─âr─â Haemophilus influenzae, Staphylococcus aureus ┼či Streptococcus pneumoniae (pneumococ). Pneumonia pneumococic─â poate fi prevenit─â prin imunizarea cu vaccinul antipneumococic, care este destinat at├ót copiilor, c├ót ┼či adul┼úilor. Exist─â bacterii atipice (Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae), care cauzeaz─â pneumoniile intersti┼úiale.

Pneumonia viral─â. Jum─âtate din cazurile de pneumonie sunt cauzate de virusuri precum cele care produc r─âceal─â sau grip─â (rinovirus, coronavirus etc.). Forma viral─â a pneumoniei este prezent─â mai ales la gravide ┼či la cei cu diverse boli (cardiovasculare, respiratorii).

Pneumonia contractată în spital este prezentă mai ales la cei internaţi în secţiile de terapie intensivă. Este mai dificil de tratat, fiind nevoie de anumite scheme terapeutice.

Pneumonia de aspira┼úie apare ├«n urma inhal─ârii unui corp str─âin ├«n arborele bron┼čic.

Mai frecvent─â la copii ┼či bolnavi

Printre categoriile care au un risc mai mare de a se ├«mboln─âvi de pneumonie se num─âr─â copiii (cei care cresc ├«ntr-un mediu ├«n care se fumeaz─â au un risc dublu), persoanele ├«n v├órst─â, cei cu boli respiratorii cronice (astm bron┼čic, BPOC), cu afec┼úiuni care sl─âbesc imunitatea (infec┼úia cu HIV, cancer) sau care iau medicamente imunosupresoare. De asemenea, au o probabilitate mai mare de ├«mboln─âvire cei care au o infec┼úie respiratorie acut─â (r─âceal─â, grip─â), fum─âtorii ┼či personalul medical.

Febra instalat─â brusc, printre simptome

Manifest─ârile pneumoniei variaz─â de la medii spre severe, depinz├ónd de germenele care a cauzat-o, de v├órsta ┼či de starea persoanei. Printre simptome se num─âr─â cre┼čterea brusc─â a temperaturii, cu sau f─âr─â frisoane, tuse cu expectora┼úii mucopurulente, stare general─â de r─âu, dureri de cap ┼či musculare, respira┼úie ├«ngreunat─â. Trebuie consultat de urgen┼ú─â medicul dac─â temperatura este mai mare de 40 ┬░Celsius, dac─â pulsul este prea rapid ┼či dac─â apare confuzia.

Este nevoie de radiografie

Pentru stabilirea diagnosticului de pneumonie, este nevoie de mai multe analize. Printre acestea, se num─âr─â testele de s├ónge, ascultarea pl─âm├ónilor cu stetoscopul ┼či examenul sputei. Diagnosticarea rapid─â se face cu ajutorul radiografiei toracice. C├ónd rezultatul radiografiei este neconcludent, se recurge la tomografia computerizat─â.

Formele grave se trateaz─â la spital

Pneumonia bacterian─â necesit─â tratament cu antibiotice. De multe ori, tratamentul este ├«nceput ├«nainte de a se cunoa┼čte germenele care a cauzat boala, cu antibiotice cu spectru larg. ├Än pneumonia viral─â, tratamentul indicat este acela┼či cu cel din grip─â. Dac─â este vorba despre o form─â grav─â a pneumoniei sau dac─â riscul de complica┼úii este mai mare, bolnavul necesit─â spitalizare.

De reţinut!

Bacteriile responsabile de apari┼úia pneumoniilor sunt din ce ├«n ce mai rezistente la antibiotice. Fenomenul este ├«ngrijor─âtor mai ales ├«n cazul pneumoniilor dod├óndite ├«n spital. Dac─â antibioticul ales nu ├«┼či face efectul ├«n c├óteva zile, este nevoie de schimbarea lui.

Sfatul specialistului

Prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, medic primar pneumologie, Clinica de Diagnostic Gral, Bucure┼čti

Tratamentul pneumoniilor bacteriene se refer─â la folosirea medica┼úiei simptomatice ÔÇô antipiretice ┼či antialgice, hidratare ┼či antibiotic ├«n func┼úie de germenele implicat. Pneumoniile care apar la pacien┼úi neinterna┼úi (comunitare) se trateaz─â cu antibiotice folosite ├«n mod obi┼čnuit, ├«ntruc├ót germenii implica┼úi sunt sensibili (Streptococcus pneumoniae sau Haemophilus influenzae). Pneumoniile care apar la bolnavii interna┼úi sunt cu microbi de obicei rezisten┼úi ┼či tratamentul trebuie s─â ┼úin─â cont de sensibilitatea acestora (pneumonii nosocomiale). Acestea sunt mult mai grave. Pneumoniile atipice (intersti┼úiale) se trateaz─â cu antibiotice de tipul macrolidelor sau tetraciclinelor. Pneumoniile virotice sunt greu de tratat ┼či cu evolu┼úie nefavorabil─â frecvent─â. Antibioticele nu au efect ├«n acest caz.