A┼ča se depisteaz─â insuficien┼úa renal─â!

1 2 jpg jpeg

Este o complica┼úie care const─â ├«n sc─âderea rapid─â (insuficien┼ú─â renal─â acut─â) sau lent─â (insuficien┼ú─â renal─â cronic─â) a func┼úiei renale, rezultatul fiind incapacitatea de a men┼úine echilibrul hidroelectrolitic ┼či de a excreta substan┼úele toxice din organism. C├ónd rinichii nu func┼úioneaz─â la ├«ntreaga lor capacitate, aceste substan┼úe, care, ├«n mod normal, sunt eliminate prin urin─â, se acumuleaz─â ├«n organism, cu consecin┼úe dintre cele mai grave.

De ce apare

Printre factorii favorizan┼úi ai insuficien┼úei renale se num─âr─â hipertensiunea arterial─â, obezitatea ┼či diabetul, care provoac─â leziuni ale vaselor sanguine din rinichi.

Ea apare ├«ns─â frecvent ┼či la persoanele care sufer─â de lupus, de infec┼úii, de cancer sau care au un istoric familial de probleme cu rinichii. De asemenea, poate fi inudus─â de utilizarea pe termen lung a aspirinei sau ibuprofenului, a acetaminofenului, consecin┼úa pietrelor la rinichi sau a m─âririi prostatei, care ajunge s─â obstruc┼úioneze fluxul urinar.

Cercetările au relevat că riscul de insuficienţă renală poate fi redus cu peste 25% dacă tensiunea arterială este menţinută la valori normale.

Sângele în urină, printre simptome

├Än primele etape, insuficien┼úa renal─â nu are simptome. De┼či 1 din 6 adul┼úi sufer─â de aceast─â boal─â, mul┼úi dintre ei nu ┼čtiu c─â ceva este ├«n neregul─â cu rinichii lor. Primele simptome sunt o stare permanent─â de oboseal─â, umflarea gleznelor, a m├óinilor sau a pleoapelor, dureri de cap, sughi┼ú frecvent, senza┼úii de grea┼ú─â ┼či sc─âderea ├«n greutate.

Mai t├órziu, apar s├óngele ├«n urin─â sau ├«n scaun, m─ârirea sau mic┼čorarea fluxului urinar, dificult─â┼úi de respira┼úie, apatia, crampele sau spasmele musculare ┼či, ├«n ultimele etape, convulsiile ┼či semne albe pe piele, cu aspect de cristale.

Analize care o pun în evidenţă

Insuficien┼úa renal─â poate fi depistat─â prin 3 analize: glicemie, creatinin─â ┼či sumar de urin─â. De asemenea, o valoare mare a tensiunii arteriale sistolice poate fi un indicator al predispozi┼úiei la aceast─â afec┼úiune.

Speciali┼čtii recomand─â ┼či utilizarea ratei de filtrare glomerulare, o analiz─â de s├ónge ┼či de urin─â care m─âsoar─â c├ót de bine filtreaz─â rinichii de┼čeurile din s├ónge. Pentru a contracara deteriorarea func┼úiei renale, este necesar ca pacien┼úii cu predispozi┼úie sau diagnostic de insuficien┼ú─â renal─â s─â fie monitoriza┼úi ├«n mod regulat.

Poate fi nevoie de dializ─â

Insuficienţa renală nu se vindecă, dar evoluţia ei poate fi încetinită sau oprită. Acesta este un lucru esenţial, deoarece, în stadiile avansate ale bolii cronice, apare nevoia de dializă.

Tratamentul depinde de forma ┼či de stadiul bolii. Insuficien┼úa renal─â acut─â necesit─â spitalizare rapid─â. Urmeaz─â apoi un tratament simptomatic ┼či un plan nutri┼úional personalizat. ├Än cazul celei cronice, care este ├«nso┼úit─â de o pierdere ireversibil─â a ┼úesutului renal, se ├«ncepe cu tratamentul bolii de baz─â (diabetul sau hipertensiunea arterial─â, eliminarea pietrelor la rinichi etc.) ┼či cu o diet─â specific─â, sub supravegherea medicului nefrolog. Adesea, sunt prescrise diuretice ┼či medicamente care previn modific─âri ale oaselor.

Se poate preveni

Insuficien┼úa poate fi prevenit─â prin tratarea hipertensiunii arteriale ┼či men┼úinerea, pe c├ót posibil, a unui nivel normal al glicemiei, dac─â suferim de diabet.

Dac─â exist─â vreunul dintre factorii care predispun la insuficien┼ú─â renal─â, este necesar s─â mergem periodic la medic, pentru a evalua func┼úionarea rinichilor. ┼×i, desigur, acord─â aten┼úie unei alimenta┼úii s─ân─âtoase. Scap─â de kilogramele ├«n plus ┼či renun┼ú─â la fumat!

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Corina Ro┼ču, medic primar nefrolog, www.doctorderinichi.ro

Rinichiul este un organ ┼úint─â ├«n alte afec┼úiuni, cum ar fi: hipertensiunea arterial─â, diabetul zaharat, ateroscleroza sistemic─â. De cele mai multe ori, insuficien┼úa renal─â este asimptomatic─â ┼či c├óteodat─â este diagnosticat─â ├«n stadii avansate.

O persoan─â ├«┼či poate pierde p├ón─â la 90% din func┼úia renal─â, ├«nainte ca primele simptome s─â apar─â. De aceea, consulta┼úia nefrologic─â nu trebuie ocolit─â dac─â ave┼úi dureri lombare, edeme (pleoape sau extremit─â┼úi umflate), dac─â sunte┼úi fum─âtor sau dac─â ave┼úi una din afec┼úiunile men┼úionate mai sus.

├Än Rom├ónia, speciali┼čtii sunt de p─ârere c─â ne confrunt─âm cu o cre┼čtere a prevalen┼úei tulbur─ârilor cronice de rinichi, pe de o parte, ┼či cu o tendin┼ú─â de subdiagnosticare a acestora, pe de alt─â parte. Boala cronic─â de rinichi presupune o degradare progresiv─â ┼či ireversibil─â a func┼úiei renale, de aceea prevenirea ┼či diagnosticarea precoce devin obiective esen┼úiale.