A┼ča previi atacul cerebral!

1 2 jpg jpeg

Accidentul sau atacul vascular cerebral (AVC) se produce atunci c├ónd irigarea cu s├ónge a unei p─âr┼úi a creierului este ├«ntrerupt─â pe nea┼čteptate. C├óteva minute de privare de oxigen pot avea efecte grave asupra creierului, precum paralizia par┼úial─â sau total─â a corpului, dificult─â┼úi de mers ┼či de efectuare a unor activit─â┼úi cotidiene sau pierderea capacit─â┼úii de a vorbi.

Cel mai des ├«nt├ólnit este accidentul vascular ischemic, favorizat de depunerile de gr─âsime de pe artere ┼či care apare c├ónd circula┼úia s├óngelui este obstruat─â din cauza unui cheag de s├ónge.

Accidentul hemoragic se manifest─â prin dilatarea ┼či ruperea unor artere (anevrism) din creier. Din fericire, ├«┼úi po┼úi reduce riscul de a suferi un AVC merg├ónd regulat la medic, renun┼ú├ónd la unele vicii ┼či adopt├ónd unele obiceiuri s─ân─âtoase.

1) Ţine tensiunea arterială sub control!

Hipertensivii prezintă un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral în comparaţie cu persoanele care au valori normale ale tensiunii arteriale. Hipertensiunea poate suprasolicita pereţii arterelor, afectându-le rezistenţa. De aceea, nu neglija tratamentul dacă ai probleme cu tensiunea, valorile normale ale acesteia fiind 120/80 mmHg.

2) Renunţă la ţigări!

Prin renunţarea la fumat, se diminuează considerabil probabilitatea de a suferi un AVC chiar în cursul primului an, iar după doi ani, riscul se reduce cu 50 la sută. Iar dacă acest argument nu te-a convins, află că, după cinci ani de la renunţarea la ţigări, riscurile de a face un atac cerebral sunt identice cu cele ale unei persoane care nu a fumat niciodată.

Gravitatea atacului cre┼čte propor┼úional cu num─ârul de ┼úig─âri fumate pe zi. De asemenea, ┼či fum─âtorul pasiv este expus bolii.

3) Aten┼úie la colesterol ┼či la glicemie!

Hipercolesterolemia este un factor favorizant al accidentelor cerebrale, pentru c─â duce la apari┼úia aterosclerozei (├«ngro┼čarea pere┼úilor arterelor). Pl─âcile de aterom pot antrena formarea unui cheag de s├ónge care astup─â sau ├«ngusteaz─â vasele.

Men┼úine sub 180 mg/dl valorile colesterolului total ┼či sub 70 mg/dl pe cele ale colesterolului LDL. De asemenea, ┼úine sub control glicemia, pentru c─â diabetul este un factor de risc pentru atacul vascular. Valoarea normal─â a glicemiei pe nem├óncate este considerat─â cea sub 100 mg %.

4) F─â mi┼čcare!

Persoanele sedentare ├«┼či dubleaz─â probabilitatea de a suferi un accident cerebral. Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii atrage aten┼úia c─â 30 de minute de mi┼čcare zilnic─â pot preveni at├ót atacul vascular cerebral, c├ót ┼či infarctul. ├Än plus, activitatea fizic─â, chiar ┼či cea moderat─â, practicat─â zilnic, te ajut─â s─â ├«┼úi men┼úii s─ân─âtatea cardiovascular─â de-a lungul ├«ntregii vie┼úi. Dac─â nu ├«┼úi place sportul, alege plimb─ârile ├«n aer liber. O or─â pe zi este suficient─â.

5) Menţine-ţi greutatea normală!

Surplusul de kilograme atrage dup─â sine o serie de riscuri deosebit de grave, inclusiv de accident vascular. A┼čadar, dac─â e┼čti supraponderal sau obez alege cea mai potrivit─â metod─â de sl─âbire cu ajutorul unui medic, mai ales dac─â suferi de unele boli.

Alege o diet─â hiposodic─â, cu gr─âsimi nesaturate ┼či bogat─â ├«n legume ┼či ├«n fructe.