A┼ča folose┼čti corect aerul condi┼úionat!

1 2 jpg jpeg

Lips─â de vlag─â, somnolen┼ú─â, oboseal─â? Da, cunoa┼čtem cu to┼úii c├ót de insuportabil─â este c─âldura. Tr─âiasc─â aerul condi┼úionat, ve┼úi spune! Adev─ârat, dar cu c├óteva preciz─âri.

Dintr-un aliat ├«n lupta contra caniculei, aerul condi┼úionat poate deveni un adev─ârat pericol pentru s─ân─âtate. Sfaturile noastre ├«┼úi vor face ┬şvara mai r─âcoroas─â, f─âr─â s─â te ├«mboln─âve┼čti.

Doar cu 5-10 grade mai rece ca afar─â

Un lucru important de ┬şcare trebuie s─â ┼úii cont ┬şeste temperatura la care setezi aparatul. Este ┬şbine ca diferen┼úa de temperatur─â dintre ├«nc─âpere ┼či aerul de afar─â s─â nu dep─â┼čeasc─â 5-10 grade Celsius, fie c─â e┼čti la serviciu, acas─â sau ├«n ma┼čin─â.

Evit─â s─â intri transpirat ┬ş├«ntr-o camer─â r─âcit─â prea mult cu aerul condi┼úionat, pentru c─â te po┼úi alege cu o r─âceal─â. Trecerea de la canicula de afar─â ├«n camera foarte r─âcoroas─â ├«┼úi mai poate da dureri de cap, iar cei cu probleme cardiace sunt chiar ├«n pericol deÔÇĹa face stop cardio-respirator sau ┼čoc termic. Nu sta sub jetul de aer rece!

Ai grij─â s─â nu stai mai aproape de ┼čase metri de gura de aer rece! ├Än caz contrar, te po┼úi alege cu paralizie facial─â. Una din o mie de persoane care folosesc aerul condi┼úionat are aceast─â problem─â!

De asemenea, distan┼úa mic─â dintre tine ┼či jetul de aer rece ├«┼úi poate da dureri de ceaf─â, nevralgii, lombosciatic─â, otit─â, sinuzit─â sau duce la l─âcrimarea ┼či la ├«nro┼čirea ochilor. ┼×i senza┼úia de g├ót uscat ┼či tusea seac─â ce nu trece cu expectorante pot fi puse pe seama folosirii incorecte a aerului condi┼úionat.

Sunt mai sensibili a face astfel de complica┼úii copiii ┼či v├órstnicii, care au sistemul imunitar mai sl─âbit. Din acest motiv, aerul condi┼úionat nu are ce ┬şc─âuta ├«n camera copilului. Acas─â, cel mai bine ┬şeste ca aparatul de aer condi┼úionat s─â fie montat pe hol, pentru ca r─âcirea celorlalte ├«nc─âperi s─â se fac─â indirect.

Spal─â filtrul o dat─â pe lun─â

Filtrul aparatului de aer condi┼úionat poate acumula praf, p─âr de animale sau al┼úi alergeni, dar ┼či bacterii care ne pot ├«mboln─âvi. ┬şIat─â de ce este important ca filtrele s─â fie cur─â┼úate pe┬şriodic, ideal lunar.

Cum le cure┼úi? ÔÇ×De regul─â, filtrele sunt din material plastic, astfel c─â se pot sp─âla cu ap─â c─âldu┼ú─â ┼či cu s─âpun sau cu un detergent normal, neagresiv. ┬şDup─â uscare, se reintroduc ├«n aparat. Alte tipuri de filtre se cur─â┼ú─â conform c─âr┼úii tehnice livrat─â cu aparatulÔÇŁ, ne l─âmure┼čte prof. dr. ing. Teo┬şdor Teretean, specialist ├«n instala┼úii de ventilare.

Nu uita c─â ├«ntregul aparat de aer condi┼úionat trebuie cur─â┼úat de profesio┬şni┼čti frigotehni┼čti o dat─â la doi sau trei ani, pentru dezinfectarea aripioarelor bateriei de r─âcire ┼či a t─âvi┼úelor de colectare. Specialistul Teodor Teretean recomand─â, de asemenea, verificarea anual─â a ├«nc─ârc─âturii de agent frigorific ┼či a uleiului de ┬şungere.

├Än sistemele de r─âcire ale aparatelor de aer condi┬ş┼úionat care nu sunt igienizate se poate dezvolta un bacil periculos, care provoac─â legioneloz─â, boal─â manifestat─â prin febr─â, dureri de cap, tuse ┼či astenie. Forma sever─â a acestei boli produce, ├«n 20% din cazuri, decesul.

Doctor Click! S─ân─âtate te sf─âtuie┼čte

Prof. dr. Florin Mih─âl┼úan, pre┼čedintele Societ─â┼úii Rom├óne de Pneumologie

2 jpg jpeg

Temperaturi ideale: 21-23┬░Celsius

Atunci c├ónd nu este folosit corect, aerul condi┼úionat poate s─â aduc─â, prin expunere direct─â, de la pareze faciale, otite, nevralgii, sinuzite p├ón─â la infec┼úii respiratorii sau agrav─âri ale unor ┬şboli obstructive cronice precum emfizemul pulmonar ┼či astmul bron┼čic.

Folosirea corect─â presupune ca expunerea s─â fie realizat─â ├«n mod indirect, iar temperaturile s─â nu fie foarte joase, ci apropiate de confortul termic: 21-23 grade Celsius. De asemenea, filtrele aparatelor de aer condi┼úionat trebuie cur─â┼úate cu regularitate, pentru c─â ele ad─âpostesc adesea ciuperci c─ârora le prie┼čte umezeala.

Aten┼úie ├«n mod deosebit la pacien┼úii cu deficien┼úe imunitare, cu tratamente pentru a controla r─âspunsul de respingere la grefa de organ ┼či la cei care se ┼čtiu c─â au o sensibilitate la aerul rece (bron┼čite cronice, astm bron┼čic).

Sfat: Nu dormi cu aerul condiţionat deschis!