Aparatul dentar: când este indicat şi cum îl porţi corect

1 2 jpg jpeg

Aparatul dentar reprezintă un tip de tratament stomatologic specializat care are scopul de a îndrepta dinţii şi a corecta ocluzia (muşcătura) dentară.

La copil, în perioada de creştere, aparatul dentar ajută la mărirea maxilarelor pentru a face loc dinţilor să erupă în poziţie normală, repoziţionează maxilarele, atunci când mandibula se află prea în spate sau prea în faţă, şi îndreaptă dinţii. La adult, aparatul poate alinia dinţii, fără a mai avea efecte considerabile asupra poziţiei oaselor maxilare.

„Vârsta cea mai indicată pentru prima consultaţie ortodontică este cea de 6-7 ani, când încep să se schimbe dinţii de lapte. Dacă la evaluarea clinică şi radiologică se constată că nu este suficient loc pentru alinierea dinţilor, se aplică un aparat mobil care să stimuleze creşterea maxilarelor. Există şi aparate funcţionale (de silicon) care corectează deformările osoase şi dentare produse de obiceiuri dăunătoare precum sugerea degetului, respiraţia orală, roaderea unghiilor etc. Din experienţa proprie, am observat că există o concepţie şi o îndrumare greşite conform cărora trebuie să aşteptăm să se schimbe toţi dinţii de lapte. Acest lucru duce, de cele mai multe ori, la agravarea problemelor ortodontice, durata şi costurile tratamentului vor creşte, va fi nevoie de extracţia unor dinţi permanenţi pentru alinierea lor pe un maxilar rămas mic şi, mai rar, de intervenţii chirurgicale de repoziţionare osoasă“, explică Mihaela Dan, medic specialist în ortodonţie şi ortopedie dento-facială. Aparatul dentar, indicat şi adulţilor

Şi la maturitate, în special atunci când persoana doreşte să aibă un zâmbet frumos şi sănătos, dentistul poate recomanda purtarea aparatului dentar. Acesta mai este indicat şi pentru a avea o muşcătură corectă. Unele dintre opţiunile estetice cel mai frecvent alese sunt bracketurile de ceramica şi safir, deoarece sunt foarte puţin vizibile.

Acestea pot fi purtate chiar şi la vârste înaintate, de 50-60 ani. În ceea ce priveşte aparatele dentare, acestea pot fi mobile, şi sunt indicate până la vârsta de 11-12 ani, funcţionale sau fixe, respectiv cu bracketuri lipite pe interiorul sau exteriorul dinţilor. Bracketurile pot fi şi metalice.

De asemenea există elastice transparente, dar cele colorate le fac foarte atractive şi uşor de acceptat de către copii. Purtarea aparatului dentar a devenit chiar un trend printre adolescenţi şi tineri.

O altă metodă de îndreptare a dinţilor este cea obşinută cu ajutorul unor serii de gutiere de plastic, însă indicaţiile ei sunt limitate. De la caz la caz, medicul împreună cu pacientul vor alege cea mai bună metodă de tratament pentru fiecare.

Ce reguli trebuie să respecţi când porţi aparat

Ca în cazul oricărui alt tratament stomatologic, atunci când se recomandă aparatul dentar persoana trebuie să respecte câteva indicaţii legate de folosirea lui. Pacientul trebuie să ţină seama de faptul că tratamentul este de durată, de la câteva luni la 2 ani, rar mai mult decât atât.

De asemenea, cu cât tratamentul s-a început mai tarziu, iar cazul a fost mai dificil, dinţii au tendinţa de a se reîntoarce în poziţia iniţială după terminarea tratamentului, de aceea este necesară purtarea unui dispozitiv de menţinere a rezultatului, de obicei gutieră de contenţie sau retainer fix.

„În primele zile de la aplicarea brackeţilor este posibil să apară un disconfort până la durere, până când pacientul se obişnuieşte cu prezenţa lor, însă aceste simptome dispar la administrarea de analgezice sau la aplicarea cerii de protecţie. Activarea periodică va produce doar senzaţie temporară de tensiune. De asemenea, pacienţii cu aparat dentar fix trebuie să evite alimentele dure care ar putea dezlipi bracketurile, ne-a explicat medicul Mihaela Dan.

Specialistul mai spune că „periajul se va efectua după fiecare masă, cu periuţa normală şi apoi cu cea interdentară. Folosirea aţei dentare este puţin mai dificilă, dar nu imposibilă. De foarte mare ajutor pentru menţinerea igienei dentare corecte este folosirea duşului bucal“.