ALARMANT: 9 din 10 pacienţi nu ştiu că suferă de insuficienţă cardiacă

1 2 jpg jpeg

Dintre aceştia, 9 din 10 nu ştiu că suferă de această afecţiune, conform celui mai recent barometru realizat de Societatea Română de Cardiologie. ,,În urmă cu două decenii, insuficienţa cardiacă era considerată stadiul final al evoluţiei bolilor cardiovasculare şi o boală fatală. În anii 2000 însă, descoperirile din domeniul medicinei au transformat insuficienţa cardiacă într-o boală tratabilă. Principiile şi strategiile de tratament inovatoare, precum si dispozitivele medicale de ultimă generaţie cresc speranţa de viaţă a pacienţilor cu insuficienţă cardiacă. Însă, este obligatoriu ca pacientul să se prezinte în timp util la medic şi afecţiunea să fie diagnosticată într-un stadiu cât mai incipient”, a declarat Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, Şef Disciplina Cardiologie, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Insuficienţa cardiacă este o boală cronică în care inima nu pompează suficient sânge spre organe pentru a susţine funcţionarea acestora. Cele mai frecvente cauze ale insuficienţei cardiace sunt boala coronariană ischemică cronică, infarctul miocardic, hipertensiunea arterială, deteriorarea valvelor cardiace, cardiomiopatiile şi malformaţiile congenitale cardiace.

Respiraţia grea, capacitatea de efort scăzută, starea de oboseală care împiedică pacientul să îşi desfăşoare activităţile curente sunt câteva dintre simptomele insuficienţei cardiace.

,,Este nevoie să se acorde mai multă atenţie insuficienţei cardiace deoarece este una dintre principalele afecţiuni grave care generează costuri majore în sistemul de sănătate prin tratamentele şi dispozitivele necesare, prin numărul mare de spitalizări, prin dezinserţia socială a acestora”, a menţionat Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, medic cardiolog, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, Bucureşti, Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

Această afecţiune se tratează?

Creşterea nivelului de informare al populaţiei cu privire la diagnosticul şi tratamentul insuficienţei cardiace, crearea unei baze de date naţionale cu pacienţii care suferă de insuficienţă cardiacă, dezvoltarea unităţilor medicale specializate în tratamentul acestei afecţiuni cardiovasculare şi asigurarea monitorizării pacienţilor în cadrul asistenţei medicale primare sunt măsurile care ar trebui implementate în România pentru a îmbunătăţi situaţia pacienţilor cu insuficienţă cardiacă, conform barometrului realizat de Societatea Română de Cardiologie.

,,Insuficienţa cardiacă este o boală tratabilă al cărei impact asupra calităţii vieţii pacienţilor poate fi diminuat dacă afecţiunea este diagnosticată în stadii timpurii. Însă, în România, foarte puţini dintre pacienţi ştiu care sunt semnele şi simptomele bolii, care sunt factorii de risc care pot duce la apariţia acesteia şi se prezintă la medic atunci când boala este deja instalată, iar calitatea vieţii pacientului a scăzut considerabil”, a adăugat Dr. Ovidiu Chioncel, medic cardiolog, Şef Secţie Cardiologie, Institutul de Boli Cardiovasculare „Profesor C.C. Iliescu”, Bucureşti.

„Populaţiei îi este mai teamă de cancer, fără să ştie că mortalitatea prin cancer este de două ori şi jumătate mai mică decât mortalitatea prin bolile cardiovasculare, adică de aproape 20% pe an la un bolnav care suferă de insuficienţă cardiacă. Dacă vorbim despre cancer, cea mai mare parte a populaţiei este speriată. Dacă vorbim despre insuficienţă cardiacă, lucrurile nu stau aşa. Atât pacienţii, cât şi o mare parte a personalului medical ajung să recunoască boala prea târziu”, a declarat Conf. Dr. Ioan Mircea Coman, medic cardiolog, Şef Secţie Cardiologie, Institutul de Boli Cardiovasculare „Profesor C.C. Iliescu”, Bucureşti şi Preşedinte al Fundaţiei Române a Inimii.