Ai probleme cu articulaţiile? Verifică sistemul endocrin!

1 2 jpg jpeg

Tulbur─ârile endocrine pot produce modific─âri ale propriet─â┼úilor fizice ale ┼úesutului conjunctiv ┼či astfel favorizeaz─â apari┼úia unor boli articulare. O produc┼úie excesiv─â a hormonului de cre┼čtere produce gigantism la copil ┼či acromegalie la adult ( cre┼čterea ┼či ├«ngro┼čarea tr─âs─âturilor faciale, a extremit─â┼úilor sau cre┼čterea organelor).

Glanda pituitară controlează funcţiile celorlalte glande

Ac┼úiunea acestei glande se resimte ├«n tot organismul. Hormonul de cre┼čtere contribuie la producerea unui num─âr important de celule cartilaginoase care sunt responsabile de cre┼čterea exagerat─â, de curbarea cartilajelor, ce duc la degenerarea oaselor ┼či la cre┼čterea exagerat─â mai ales a oaselor de l├óng─â articula┼úii.

Astfel, te po┼úi confrunta cu devia┼úii posturale const├ónd ├«n curbarea coloanei verterale ┼či cu arcuirea picioarelor. Nici zona craniului, a coloanei vertebrale sau a m├óinilor nu sunt ferite de aceste devia┼úii. ├Än acromegalie, proeminen┼úa excesiv─â a c─âlc├óiului este un semn important.

Afl─â care sunt miturile despre osteoporoz─â AICI

Dereglările glandei tiroide favorizează apariţia afecţiunilor reumatismale

Artrita poate fi declan┼čat─â de hipotiroidie. Aceasta este determinat─â de excesul de depozite al unor proteine din ┼úesuturile conjunctive. Hormonul de stimulare tiroidian─â care este produs de glanda pituitar─â poate favoriza colec┼úia excesiv─â de proteine ├«n organism.

Simptomele care pot s─â apar─â astfel sunt ├«nso┼úite de disconfort vag ┼či dureri. ├Ängro┼čarea articula┼úiilor este prezent─â aproximativ la 33% dintre bolnavi. De obicei sunt implicate articula┼úiile genunchilor, a gleznelor, articula┼úiile mici ale m├óinilor ┼či picioarelor.

Hipertiroidismul este declan┼čat ├«n urma tratamentului pentru boala Graves (o hiperactivitate a glandei tiroide). Simptomele care anun┼ú─â aceast─â afec┼úiune se observ─â ├«n rotunjirea degetelor ┼či a unghiilor de la picioare, ├«n inflama┼úia lor ┼či ├«n umflarea ┼úesuturilor moi.

Cite┼čte ┼či: ┼×tiai c─â osteoporoza este ereditar─â?

Bursita în hipertiroidism

Bursita este o afec┼úiune localizat─â la nivelul um─ârului ┼či este asociat─â cu hiperactivitatea glandei tiroide. Afecteaz─â adesea ┼či celelalte articula┼úii ale corpului. Acestea se ├«ngroa┼č─â, ┼úesuturile moi se inflameaz─â iar mi┼čc─ârile articulare sunt destul de limitate.

Osteoporoza este o alt─â afec┼úiune care poate s─â apara la persoanele care sufer─â de tulbur─âri ale tiroidei din cauza pierderii de calciu ┼či forfor din organism.

Nu trebuie s─â treci cu vederea nici afec┼úiunea numit─â ÔÇ×Tiroidita HashimotoÔÇŁ, care afecteaz─â glanda tiroid─â. Aproximativ jum─âtate din pacien┼úii care sufer─â timpuriu de hiperactivitate ├«n cazul glandei tiroidei va manifesta la un moment dat ┼či o hipoactivitate a glandei.