Ai des stări de ameţeală? Iată care sunt posibilele cauze!

1 2 jpg jpeg

Ame┼úeala este unul dintre cele mai frecvente motive, pe l├óng─â durerile de cap ┼či durerile de spate, care ne trimit le medic. Apare ┼či al persoanele s─ân─âtoase, la aplecarea ┼či ridicarea brusc─â a capului, dup─â ├«nv├órtire, ├«n cazul purt─ârii unor ochelari nepotrivi┼úi, ├«n timpul sarcinii sau al c─âl─âtoriei cu ma┼čina, cu avionul sau cu vaporul.

Dar ame┼úeala poate ap─ârea ┼či ├«n cazul unor afec┼úiuni, cum ar fi anemia, cre┼čterea sau sc─âderea tensiunii, infec┼úii ale urechii sau ale creierului.

Este foarte important s─â faci diferen┼úa dintre vertij ┼či ame┼úeal─â pentru a-┼úi da seama de ce afec┼úiune ai putea suferi. Vertijul, sau senza┼úia c─â totul se ├«nv├órte ├«n jurul t─âu, poate fi cauzat de afec┼úiuni ale urechii interne sau ale sistemului nervos central, fiind simptomul unei tumori sau atac cerebral.

Poate fi asem─ânat cu senza┼úia de rotire pe care o ai dup─â ce cobori dintr-un carusel. Ame┼úeala (cu diferitele sale manifest─âri: lipsa echilibrului, senza┼úia de plutire ┼či de sl─âbiciune, r─âul de mi┼čcare) poate fi cauzat─â de boli cardiovasculare sau de infec┼úii.

- Dac─â ame┼úeala apare c├ónd r─âsuce┼čti capul ┼či este ├«nso┼úit─â de rigiditate a ├«ncheieturilor, poate fi vorba despre spondiloz─â cervical─â. ├Än acest caz, ame┼úeala este provocat─â de excrescen┼úe osoase ┼či inflama┼úia articula┼úiilor g├ótului, care preseaz─â oasele ┼či nervii g├ótului. Medicul ├«┼úi poate prescrie medicamente antiinflamatorii pentru calmarea durerii.

- Dac─â ame┼úeala este puternic─â, dureaz─â o perioad─â mare de timp ┼či cre┼čte c├ónd te mi┼čti, este ├«nso┼úit─â de ┼úiuituri ├«n urechi ┼či sc─âderea auzului, eventual grea┼ú─â ┼či v─ârs─âturi, po┼úi suferi de o inflama┼úie a urechii interne. Cu sau f─âr─â tratament, vindecarea dureaz─â ├«ntre c├óteva zile ┼či trei s─âpt─âm├óni. Cauza inflama┼úiei este viral─â. Tratamentul include antihistaminice, tranchilizante ┼či repaus la pat.

- Dac─â ame┼úeala apare la schimbarea pozi┼úiei capului, poate fi vorba de ame┼úeala postural─â sau vertijul postural benign. Exerci┼úiile de ├«nclinare a capului pot contribui la provocarea ┼či la ┼čtergerea vertijului. ├Än acest caz, ame┼úealadispare, ├«n c├óteva secunde, f─âr─â tratament.

- Dac─â ame┼úeala este ├«nso┼úit─â de sl─âbiciune, paralizie sau amor┼úeal─â ├«n bra┼úe ┼či ├«n picioare ┼či de tulbur─âri de vedere sau dificult─â┼úi de vorbire, poate fi vorba despre un accident vascular cerebral (blocarea sau lezarea unui vas sanguin cerebral) sau de un accident ischemic tranzitoriu (├«ntreruperea temporal─â a aportului de s├ónge la creier). Ambele necesit─â spitalizare, investiga┼úii ┼či tratament medical.

- Dac─â ame┼úeala este ├«nso┼úit─â de dureri de cap recurente sau persistente, gra┼ú─â, v─ârs─âturi, confuzie, pierderea vederii, probleme de vorbire, probleme de echilibru ┼či coordonare, poate fi vorba despre o hemoragie sau tumor─â a creierului. Acestea necesit─â interven┼úii chirurgicale sau radioterapie ori chimioterapie. Este absolut obligatoriu s─â te adresezi unui specialist ├«n cazul acestor simptome.

Este important s─â mergi la un consult medical dac─â ai brusc ame┼úeli severe, dac─â ame┼úe┼čti f─âr─â motiv (de exemplu, nu e┼čti deshidratat─â, nu te-ai ridicat prea repede sua nu te-ai ├«nv├órtit), dac─â ai ┼či senza┼úia de grea┼ú─â.