Află dacă ar trebui să te îngrijoreze că ai limba albă

1 2 jpg jpeg

Dac─â te-a panicat acest─â schimbare, cite┼čte acest articol ┼či descoper─â dac─â ar trebui s─â te ├«ngrijoreze faptul c─â ai limba alb─â. De cele mai multe ori, limba alb─â este cauzat─â de resturi ┼či de celule moarte care se acumuleaz─â pe suprafa┼úa acestui organ.

De┼či nuan┼ú─â ciudat─â a limbii nu trebuie trecut─â cu vederea pentru c─â ea poate "ascunde" afec┼úiuni grave, ├«n cele mai multe situa┼úii acest aspect este inofensiv ┼či trece dup─â doar c├óteva zile.

├Äns─â, dac─â observi c─â limba ta r─âm├óne alb─â ┼či dup─â o perioad─â mai lung─â de timp ┼či mai ales dac─â ├«┼či p─âstreaz─â culoarea dup─â ce ai ├«ncercat s─â o cure┼úi ├«n nenum─ârate r├ónduri, e indicat s─â mergi s─â te vad─â un doctor.

┼×i asta pentru c─â limba alb─â ├«n totalitate ┼či petele de aceast─â culoare pot ascunde infec┼úii fungice ori un stadiu precanceros al limbii. De aceea, este bine s─â se discute cu medicul stomatolog dac─â exist─â modific─âri neobi┼čnuite, persistente ale cavit─â┼úii bucale.

Pe de alt─â parte, limb─â albicioas─â ├«nso┼úit─â de dureri ├«n g├ót se poate datora infec┼úiei sterptococice sau altor infec┼úii bacteriene. Zonele lezate sau inflamate ale limbii sunt mai susceptibile la infec┼úii cu microorganisme precum virusul herpetic, streptococul, stafilococul auriu ┼či fungii patogeni.

Depozitul alb-gălbui de pe suprafaţa limbii indică o tulburare digestiva, o infecţie sau o inflamaţie. De multe ori, aspectul gălbui al limbii este însoţit de febra.

C├ónd culoarea limbii este alb-rozalie indic─â r─âceala, lipsa energiei ┼či func┼úionarea necorespunz─âtoare a anumitor organe. Pe de alt─â parte, ┼či cei care au un sistem imunitar slab, cauzat de chimioterapie sau oboseal─â cronic─â, au o astfel de nuan┼ú─â a limbii.