Află cum se întreţin lucrările protetice dentare

1 2 jpg jpeg

Chiar dacă protezarea dinţilor nu este de dorit, cel mai bine fiind să se păstreze dinţii naturali într-o stare bună de sănătate, ea este esenţială atunci când acest lucru nu mai este posibil.

,,Protezarea din┼úilor este o etap─â deosebit de important─â ├«n medicina dentar─â. Dup─â ce s-a extras un dinte, orice pacient ar trebui s─â decid─â s─â ├«l ├«nlocuiasc─â cu un dinte fals, indiferent de metoda pentru care opteaz─â. Aceast─â faz─â este necesar─â deoarece, ├«n timp, spa┼úiul gol r─âmas ├«ntre din┼úii existen┼úi se va modifica, din┼úii migr├ónd ├«n toate sensurile: se vor ├«nclina, organismul ├«i expulzeaz─â din os ├«n tendin┼úa g─âsirii unui vecin sau dinte antagonist. Cu c├ót sunt l─âsate mai mult, aceste mi┼čc─âri vor determina afec┼úiuni importante ├«n urma mu┼čc─âturii oaselor maxilare, modific─âri ┼či dureri ├«n articula┼úie ┼či se va ajunge chiar la situa┼úia ├«n care nu se va mai putea face protezarea ┼či se va trece la extrac┼úia acestoraÔÇŁ, explic─â doctorul Christian Marmandiu, medic stomatolog ┼či coordonator al Swiss Ecodent Clinic din Bucure┼čti.

Coroanele dentare necesit─â o igien─â riguroas─â

Coroanele ┼či pun┼úile dentare sunt lucr─âri ce se fixeaz─â pe din┼úii naturali prin cimentare. Coroana dentar─â reface un singur dinte, atunci c├ónd r─âd─âcina acestuia este bun─â, iar pun┼úile dentare refac spa┼úiul r─âmas ├«n urma extrac┼úiei unui dinte, fix├óndu-se pe cei doi din┼úi vecini golului.

Aceste lucrări pot fi realizate din mai multe materiale, cele mai uzuale fiind cele dintr-un schelet metalic placat la exterior cu porţelan sau compozit. Altele pot fi din ceramică integrală presată sau frezată computerizat, din compozit armat cu fibră de sticlă sau din zirconiu.

Mul┼úi dintre pacien┼úi consider─â c─â odat─â ce ┼či-au definitivat o lucrare protetic─â nu trebuie s─â mai acorde at├ót de mult─â aten┼úie igienei orale.

,,Acest lucru este fals, igiena trebuie s─â fie chiar mai riguroas─â, deoarece lucr─ârile nu au posibilitatea de autocur─â┼úare, precum din┼úii naturaliÔÇŁ, aten┼úioneaz─â medicul stomatolog.

Controale periodice în cazul lucrărilor protetice

Lucr─ârile protetice ├«┼či pierd valabilitatea dac─â pacientul are o igien─â oral─â defectuoas─â, nu respect─â recomand─ârile medicului curant sau nu se prezint─â la controalele periodice preventive stabilite ├«mpreun─â cu acesta ┼či cu asistenta de profilaxie.

De asemenea, p─âstrarea ┼či ├«ntre┼úinerea incorect─â a lucr─ârilor protetice mobile sau accidentele (lovituri, c─âz─âturi) sunt cauze ale deterior─ârii lucr─ârilor protetice.