Afec┼úiuni gingivale: cum pot fi prevenite ┼či tratate

1 2 jpg jpeg

Un studiu recent a ar─âtat c─â aproximativ 80-85% dintre persoane risc─â s─â fac─â o form─â de boal─â parodontal─â cu evolu┼úie cronic─â, 10% din popula┼úie nu face nici un fel de boal─â parodontal─â fiind imun─â, iar 5% risc─â s─â fac─â o form─â agresiv─â a afec┼úiunii cu o evolu┼úie mult mai rapid─â ┼či un r─âspuns mult mai dificil la tratament.

Ce sunt afecţiunile gingivo-paradontale

Acestea apar c├ónd placa bacterian─â acoper─â din┼úii ┼či irit─â gingiile, care se inflameaz─â. Primul simptom care trebuie s─â te ├«ngrijoreze este s├óngerarea din┼úilor. Gingivita este prima faz─â a afec┼úiunilor gingivale, atunci c├ónd gingiile sunt inflamate ┼či s├óngereaz─â.

ÔÇ×Gingivitele netratate perioade lungi de timp pot evolua spre afec┼úiuni mai grave cum sunt parodontitele/parodontopatiile. Pe m─âsur─â ce parodontita evolueaz─â, osul care fixeaz─â dintele ├«n maxilare se retrage ┼či din┼úii ├«ncep s─â se clatine. Dac─â boala nu este oprit─â la timp, ├«n final din┼úii ies singuri din os. De aceea parodontita a devenit cauza principal─â a pierderii din┼úilorÔÇŁ, explic─â medicul stomatolog Andra Custura de la Clinica Andra Smile din Bucure┼čti.

Cum poate fi prevenit─â boala

Cea mai bună metodă pentru a preveni afecţiunile gingivale este asigurarea unei îngrijiri adecvate. Este esenţial să vizitaţi medicul dentist o dată la 6 luni.

Utilizarea unei game complete de produse, adecvate stării de sănătate a cavităţii bucale, conform recomandării medicului dentist: pastă de dinţi, apă de gură, aţă dentară, periuţe interdentare. De asemenea, utilizarea tehnicii de periaj corectă asigura gingii sănătoase.

Mirosul nepl─âcut al gurii, printre simptome

Unul dintre primele semne este apariţia sângerării în jurul dinţilor în timpul spălatului pe dinţi sau în timpul meselor. Un alt simptom este mirosul neplăcut al gurii. O situatie care reprezintă o urgenţă din acest punct de vedere este dacă observaţi dinţi care au mobilitate.

ÔÇ×Majoritatea oamenilor sufer─â de o form─â sau alta a afec┼úiunilor gingivale. ├Än general, gingivitele pot ap─ârea la orice v├órst─â, dar parodontoza apare cel mai des la v├órsta adult─â de peste 40 de ani. Totu┼či boala evolueaz─â ├«n cele mai multe cazuri foarte ├«ncet a┼ča c─â poate fi descoperit─â ┼či tratat─â la timpÔÇť, adauga medicul stomatolog.

Semnele afec┼úiunilor gingivale sunt ├«n general greu de recunoscut, ├«ns─â sunt detectate foarte repede de c─âtre un medic stomatolog, la un control de rutin─â. Pe m─âsur─â ce ├«naint─âm ├«n v├órst─â, sistemul nostru imunitar ├«┼či pierde eficacitatea comparativ cu v├órstele anterioare, iar sc─âderea imunit─â┼úii poate contribui la apari┼úia problemelor gingivale. De asemenea, problema dentar─â este favorizat─â ┼či de al┼úi factori:

- fumatul tinde s─â cauzeze o cre┼čtere a bolii parodontale Fumul inhalat poate l─âsa toxine iritante pe din┼úi care pot fi dificil de eliminat prin igiena oral─â. Aceste substan┼úe nes─ân─âtoase pot provoca gingiilor s├óngerari. Fum─âtorii pot avea, de asemenea, un r─âspuns imun compromis la infec┼úie ┼či probleme cu vindecarea corecta ┼či oxigenarea - factorii care pot influen┼úa negativ gingiile;

- ├«n timpul sarcinii gingiile pot s─â devin─â mai vulnerabile la s├ónger─âri din cauza modific─ârilor hormonale. In cele nou─â luni de sarcin─â, organismul sufer─â at├ót de multe schimb─âri ├«nc├ót ├«i este greu s─â se obi┼čnuiasc─â cu toate acestea. Din studiile efectuate, se constat─â c─â peste jum─âtate dintre femeile ├«ns─ârcinate se confrunt─â cu afec┼úiuni gingvo-dentare;

- stresul neuro-psihic poate duce la afectarea sistemului imunitar, favoriz├ónd astfel cre┼čterea num─ârului bacteriilor care determin─â afec┼úiuni gingivale;

- persoanele cu diabet sunt mai vulnerabile la infec┼úiile gingivale. Structura vaselor de s├ónge este modificat─â, ceea ce poate cauza o reducere a circula┼úiei sangvine, care, la r├óndul s─âu, poate afecta structura ┼úesutului gingival ┼či a celui osos.

Detartrajul dentar, parte din tratament

Motivul principal este acumularea de bacterii în jurul dinţilor, de aceea tratamentul constă în îndepărtarea plăcii bacteriene în cele mai multe cazuri prin detartraj.

ÔÇ×Atunci c├ónd din┼úii sunt foarte afecta┼úi cu retrac┼úii mari de os ┼či mobilitate patologic─â este nevoie de anestezie ┼či cur─â┼úarea subgingival─â a r─âd─âcinilor dentare prin igienizare subgingival─â. Pentru ├«ndep─ârtarea complet─â a bacteriilor pot fi necesare paste cu diferite antibiotice aplicate ├«n jurul din┼úilorÔÇť, spune medicul Andra Custura.