Adev─ârat sau fals despre herpes

1 2 jpg jpeg

Herpesul buzelor ┼či cel genital au cauze diferite

Fals. Herpesul care apare la nivelul gurii este cauzat de virusul herpes simplex HSV-1, iar cel genital de virusul HSV-2. Totu┼či, ambele virusuri pot cauza ambele tipuri de herpes. ├Än trecut, medicii credeau c─â HSV-1 nu este o infec┼úie care poate fi contractat─â pe cale sexual─â, dar recent s-a confirmat c─â ambele tipuri pot fi transmise at├ót prin s─ârut, c├ót ┼či prin intermediul contactului sexual genital. Unii cercet─âtori estimeaz─â chiar c─â HSV-1 este responsabil ├«n propor┼úie de aproape 50% de apari┼úia cazurilor de herpes genital. Herpesul r─âm├óne ├«n corp toat─â via┼úa

Adev─ârat. Virusul herpetic se deplaseaz─â din piele prin nervi c─âtre r─âd─âcina acestora ┼či ├«n ganglioni, unde r─âm├óne ├«n stare latent─â. El va reap─ârea mereu ├«n acela┼či loc, ├«n prelungirea nervilor afecta┼úi. Frecven┼úa recidivei difer─â de la o persoan─â la alta - poate fi o dat─â pe lun─â, dar ┼či la un interval de c├ó┼úiva ani.

Herpesul este o afecţiune foarte comună

Adev─ârat. Studii ┼či analize epidemiologice au ar─âtat c─â aproximativ 80% din popula┼úia adult─â este infectat─â cu virusul HSV-1 ┼či circa 20% cu virusul HSV-2.

Cite┼čte ┼čI: 3 lucruri mai pu┼úin cunoscute despre herpes

Odat─â infectat cu virusul herpetic, e┼čti mereu contagios

Fals. Virusul herpetic se transmite doar prin contact apropiat, de pild─â prin s─ârut sau folosirea acelora┼či pahare ┼či tac├ómuri, iar b─â┼čicile sunt contagioase p├ón─â ├«n momentul c├ónd se acoper─â complet de cruste. C├ónd b─â┼čicile sunt uscate, probabilitatea de transmitere a virusului este extrem de mic─â.

Stresul poate provoca recidiva

Adev─ârat. Sl─âbirea mecanismelor de ap─ârare ale organismului poate cauza reactivarea virusului. O grip─â, situa┼úiile stresante ┼či o stare febril─â pot reactiva virusul. ┼×i expunerea la soare poate provoca o recidiv─â. Din acest motiv, se recomand─â ca persoanele afectate de virusul herpetic s─â ├«┼či protejeze zonele expuse cu creme de protec┼úie solar─â. Exist─â ┼či femei la care herpesul se recidiveaz─â ├«n perioada menstrua┼úiei.

Herpesul se poate vindeca

Fals. Din p─âcate, nu exist─â un tratament cu eficacitate de 100% ┼či nici un medicament capabil s─â eradicheze virusul. Dar o criz─â de herpes tratat─â corespunz─âtor poate fi mai pu┼úin nepl─âcut─â ┼či mai pu┼úin dureroas─â.

Tratamentele ├«mpotriva herpesului se bazeaz─â pe acela┼či principiu

Adevărat. Acestea constau în medicamente antivirale, în principal aciclovir sau idoxuridină. Modul de administrare poate însă să difere. Pentru herpesul localizat, se utilizează un tratament extern, sub formă de plasture sau cremă. În cazul în care herpesul este mai sever sau recidivele sunt foarte frecvente, se prescrie un tratament sub formă de tablete, numit sistemic. Există, de asemenea, numeroase tratamente neconvenţionale pentru herpes, dar dovezile eficienţei lor nu sunt bine documentate.

Fals. Exist─â ┼či forme de herpes care se pot localiza ├«n zona ochilor ┼či pot provoca ulcera┼úii corneene, duc├ónd ├«n cazurile grave la pierderea vederii. Alte forme pot afecta ├«ntreaga suprafa┼ú─â a corpului sau chiar organe interne. Persoanele cu imunitate foarte sc─âzut─â (cum sunt cele infectate cu HIV sau cele care sufer─â de cancer) prezint─â un risc deosebit. ├Än timpul sarcinii, herpesul genital este un motiv care determin─â medicul s─â recurg─â la opera┼úia cezarian─â.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Raluca Iliescu, medic primar dermatolog, doctor-dermatolog.ro

Cea mai sigur─â modalitate de tratament este prevenirea herpesului prin evitarea contactului cu leziuni active de herpes (zonele ro┼čii care grupeaz─â b─â┼čicu┼úe cu lichid localizate la gur─â sau ├«n zona genital─â) ┼či prin evitarea contactului cu zone simptomatice, pe care au fost ├«n trecut episoade de vezicule herpetice.

Dac─â nu a┼úi reu┼čit prevenirea acestuia ┼či au ap─ârut leziuni de herpes, este foarte important s─â v─â adresa┼úi unui medic dermatolog ├«n cel mult 2 zile de la ├«nceputul primei erup┼úii, pentru a ├«ncepe tratamentul specific prin care cresc ┼čansele de vindecare complet─â. Dac─â se dep─â┼česc 3 zile de la debutul primei infec┼úii, tratamentul se va axa doar pe vindecarea leziunilor herpetice.

Tratamentele pentru herpes sunt locale (creme), ├«nso┼úite de m─âsuri generale pentru cre┼čterea imunit─â┼úii atunci c├ónd ne adres─âm erup┼úiilor recurente cu amploare moderat─â. Pentru primul episod de herpes, ca ┼či pentru erup┼úiile ulterioare severe, este necesar─â asocierea de tratament pe cale general─â (oral─â).