9 lucruri fascinante despre corpul uman

1 2 jpg jpeg

Cu toate acestea, deşi cunoaştem o mare parte din funcţiile corpului nostru, există câteva lucruri inedite, mai puţin cunoscute despre organismul uman. Iată câteva dintre ele:

9 lucruri fascinante despre corpul uman: avem aceeaşi cantitate de păr ca cimpanzeii

Corpul unui adult are aceeaşi cantitate de păr precum un cimpanzeu. Pare incredibil, însă diferenţa constă în grosimea firului de păr, care este mult mai subţire la om şi asta pentru că, în cazul nostru, firele de păr şi-au pierdut funcţia lor inţială de protecţie.

9 lucruri fascinante despre corpul uman: ,,piele de găină''

Aşa-numita ,,piele de găină'' în limbaj popular nu este nimic altceva decât un fenomen fiziologic moştenit de la strămoşii noştri îndepărtaţi. Micile ridicături de la suprafaţa pielii sunt provocate de contracţia muşchilor miniaturali care sunt ataşaţi fiecărui fir de păr.

Astfel, oamenii experimentează senzaţia de ,,piele de găină'' nu numai ca reacţie împotriva frigului, dar şi în situaţiile cu mare încărcătură emoţională.

9 lucruri fascinante despre corpul uman: câţi ani petrecem clipind

Oamenii petrec echivalentul a cinci ani doar clipind din ochi. După cum ştim, această acţiune este un mecanism de protecţie şi prevenire, care ajută ochii să se lubrifieze şi să se odihnească.

9 lucruri fascinante despre corpul uman: stângacii sunt mai puternici

Stângacii au mai multă putere atunci când aplică forţa în direcţia acelor de ceasornic. De exemplu, unui stângaci îi va fi mai uşor să deschidă un borcan decât unui dreptaci.

9 lucruri fascinante despre corpul uman: stomacul nostru stochează acid

Stomacul nostru înmagazinează acid clorhidric, acesta fiind produs de celulele care se găsesc în mucoasa stomacului. În industrie, acest tip de acid este extrem de coroziv şi este utilizat în metalurgie.

9 lucruri fascinante despre corpul uman: corpul este un depozit uriaş de bacterii

De fapt, bacteriile sunt de zece ori mai numeroase decât celulele din corpul nostru. Asta nu înseamnă, totuşi, că bacteriile din organism sunt nocive pentru sănătate, dimpotrivă, ele ne ajută să ne menţinem sănătatea.

9 lucruri fascinante despre corpul uman: siesta este benefică

20 de minute de siesta zilnic ne ajută să ne concentrăm mai bine şi să fim mai productivi în perioadele de stres intens.

9 lucruri fascinante despre corpul uman: 2 kilograme de celule moarte

În fiecare zi, corpul nostru elimină o cantitate mare de celule moarte, în principal de la nivelul pielii, astfel că, într-un an, corpul nostru produce aproximativ 2 kilograme de celule moarte.

9 lucruri fascinante despre corpul uman: buzele şi degetele

Corpul uman are o mulţime de terminaţii nervoase care îi permit să simtă lucruri. Astfel, cele mai sensibile părţi ale corpului sunt buzele şi degetele, în timp ce partea inferioară a spatelui este cea mai puţin sensibilă.