8 motive ca să renunţi acum la fumat

1 2 jpg jpeg

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în lume există peste 100 de milioane de fumători, din care 4 milioane mor anual din cauza bolilor asociate fumatului.

Pe lângă substanţa care provoacă dependenţa, nicotina, ţigările conţin aproximativ 4000 de chimicale, iar peste 50 sunt cancerigene: amoniac, acetonă, monoxid de carbon, formaldehidă, gudron, arsenic, buran, cadmiu, metanol sau poloniul 210 (element radioactiv cancerigen).

Iat─â, a┼čadar, c├óteva motive pentru care ar trebui s─â renun┼úi la fumat!

Fumatul afecteaz─â memoria

Studii recente au ar─âtat c─â persoanele care ├«ncep s─â fumeze de la v├órste fragede prezint─â un risc mai mare s─â sufere de probleme de memorie ┼či alte tulbur─âri mentale ├«n viitor.

Fumatul poate provoca diabet

O cercetare publicat─â ├«n Jurnalul Asocia┼úiei Americane de Medicin─â, care a analizat ┼či str├óns date din peste 25 de studii realizate la nivel mondial, a concluzionat c─â fum─âtorii au un risc cu 44% mai mare de a fi diagnostica┼úi cu diabet de tip 2 spre deosebire de nefum─âtori.

Riscul este ┼či mai mare ├«n r├óndul persoanelor care fumeaz─â peste 20 de ┼úig─âri zilnic.

Fumatul poate provoca infecţii

Dependenţa de tutun, respectiv fumul inhalat, poate deteriora membranele mucoase care protejează sistemul respirator. În plus, fumatul scade imunitatea generală a organismului, astfel că acesta luptă mai greu cu infecţiile.

Fumatul înseamnă îmbătrânire prematură

Pielea fumătorilor se ridează mai repede, iar efectele sunt mai pronunţate în cazul femeilor. Amploarea efectelor asupra pielii depinde de numărul ţigărilor fumate zilnic.

Totodat─â, pielea celor care fumeaz─â are nuan┼úe de gri din cauza vasocontric┼úiei - pielea prime┼čte mai pu┼úin oxigen ┼či substan┼úe nutritive, fiind afectate astfel colagenul ┼či elastina, proteinele care confer─â elasticitate ┼či fermitate epidermei.

Fumatul poate provoca instalarea menopauzei premature

Fum─âtoarele prezint─â un risc mai ridicat de infertilitate din cauza dezechilibrelor hormonale asociate fumatului. De asemenea, menopauza se poate instala mai devreme.

Fumatul afecteaz─â vederea

Tabagismul este asociat cu degenerescen┼úa macular─â, o boal─â care, ├«n cazuri cronice, poate provoca orbire. De altfel, fum─âtorii activi prezint─â mai multe ┼čanse s─â dezvolte probleme de vedere pe termen mediu ┼či lung.

Fumatul implică apariţia mai multor tipuri de cancer

Tabagismul este cauza principal─â a cancerului pulmonar ┼či altor tipuri de cancer ale aparatului respirator.

Astfel, se estimeaz─â c─â exist─â peste 1 milion de cazuri de cancer provocate de fumat ┼či, de multe ori, printre persoanele afectate se num─âr─â ┼či fum─âtorii pasivi, adic─â acele persoane care doar inhaleaz─â involuntar fumul de ┼úigar─â.

Fumatul poate provoca urm─âtoarele tipuri de cancer: de stomac, pancreas, rinichi, vezic─â sau col uterin.