7 simptome ale accidentului vascular cerebral

1 2 jpg jpeg

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când o arteră blocată sau ruptă determină lipsa bruscă a sângelui oxigenat în creier. Atunci când sângele bogat în oxigen nu poate ajunge la celulele nervoase dintr-o anumită regiune a creierului, acestea suferă deteriorări sau mor. Există două tipuri de AVC: accidentul vascular ischemic, provocat de un blocaj arterial, cauzat, de regulă, de un cheag de sânge în creier sau în vasele de la nivelul gâtului.

Accidentele ischemice reprezintă 90% din totalul accidentelor vasculare. Al doilea tip este accidentul vascular hemoragic, care este mai rar, dar mai grav. Acesta se produce ca urmare a unei sângerări în creier, prin ruperea unui vas de sânge sau a unei dilatări apărute pe un vas de sânge subţiat.

├Än fiecare an, zeci de mii de persoane din ┼úara noastr─â sufer─â un prim AVC. ├Än 60% dintre cazuri, acesta este fatal. Accidentele vasculare provoac─â 20% din totalul deceselor ┼či sunt prima cauz─â major─â de handicap. ├Än Rom├ónia tr─âiesc aproximativ 1 milion de bolnavi care au suferit un AVC. A┼ča se manifest─â! 1. O stare subit─â de sl─âbiciune, furnic─âturi sau amor┼úeal─â ├«n bra┼ú, m├ón─â sau picior, mai accentuat─â pe una din jum─ât─â┼úile corpului 2. Somnolen┼ú─â, f─âr─â un motiv ├«ntemeiat. 3. O stare de confuzie ap─ârut─â brusc, cu dificult─â┼úi de vorbire. Bolnavul g─âse┼čte greu cuvintele potrivite, limbajul devine incoerent sau de ne├«n┼úeles. Pot s─â apar─â, de asemenea, dificult─â┼úi de percepere a discursului celorlal┼úi. 4. Pierderea brusc─â a vederii (la un ochi ori chiar la ambii) sau vederea dubl─â. 5. O stare de ame┼úeal─â, lipsa echilibrului sau a coordon─ârii. ├Än unele cazuri, aceasta este urmat─â de pierderea cuno┼čtin┼úei. 6. Dureri severe de cap ap─ârute f─âr─â un motiv aparent. 7. Grea┼ú─â ┼či v─ârs─âturi. La ce s─â mai fii atent Accidentele ischemice tranzitorii (AIT) sunt a┼ča-numitele ÔÇ×accidente miciÔÇŁ, pe care deseori le trecem cu vederea. Ele produc acelea┼či simptome ca un accident major, dar acestea dispar dup─â c├óteva ore, f─âr─â a l─âsa sechele. Totu┼či, aceste accidente nu trebuie ignorate. ├Än aproximativ 40% din cazuri, ele pot anun┼úa un accident vascular cerebral major.

În cazul în care crezi că e posibil să fi suferit un AIT, mergi neapărat la medic. Vi fi supus unor investigaţii nedureroase: un examen Doppler sau RMN. Astfel, medicul va putea constata dacă prezinţi ateromatoză carotidiană, adică dacă au fost afectate vasele gâtului care merg la creier. Atunci când carotidele sunt astupate mai mult de 70%, se impune efectuarea unei intervenţii chirurgicale vasculare, pentru îndepărtarea plăcii de aterom.

2 jpg jpeg

├Än cazul unui accident vascular cerebral, aportul de oxigen trebuie restabilit rapid, pentru a se putea salva neuronii leza┼úi. Dac─â b─ânui┼úi c─â o persoan─â din preajma dvs. a suferit un AVC, ├«ncerca┼úi s─â nu ├«l mi┼čca┼úi ┼či chema┼úi imediat ambulan┼úa. Dac─â este necesar s─â o muta┼úi, face┼úi-o ├«ntr-un mod c├ót mai bl├ónd, evit├ónd zdruncin─âturile. Este agitat─â? Lini┼čti┼úi-o cu r─âbdare ┼či calm.

În cazul în care aveţi un tensiometru la îndemână, încercaţi să îi măsuraţi tensiunea. Dacă aceasta este foarte mare, iar persoanei afectate i s-a prescris deja un tratament pentru hipertensiune, puteţi să îi daţi o tabletă pentru scăderea acesteia.