7 semne care-ţi arată dacă ai cancer de piele

1 2 jpg jpeg

Conform unui studiu realizat la nivel naţional, doar 20% dintre români merg la dermatolog regulat, mai precis o dată pe an.

Acelaşi studiu arată totuşi că peste 80% dintre români ştiu că vizitele la dermatolog, alături de utilizarea fotoprotecţiei, sunt printre cele mai importante metode de prevenţie împotriva cancerului.

Arsurile repetate cresc riscul de a dezvolta cancer de piele

„Arsurile repetate, chiar dacă au fost în copilărie, cresc riscul de a dezvolta cancer de piele de tip carcinom pe durata vieţii, iar monitorizarea sănătăţii pielii este extrem de importantă. Atenţionăm românii să pună în aplicare metodele de prevenţie, să fie atenţi la pielea lor şi să meargă regulat la dermatolog pentru a-şi păstra sănătatea”, a declarat Mihaela Leventer, Preşedintele Fundaţiei Dr. Leventer pentru Sănătatea Pielii.

S-a lansat ghidul „Citeşte Pielea”

Sub aparenţă benignă, o bubă care vine şi nu trece de la sine poate să aducă probleme serioase. Fundaţia Dr. Leventer pentru Sănătatea Pielii a lansat ghidul „Citeşte Pielea”, care se poate descărca de pe site-ul: www.canceruldepiele.ro/citestepielea Aceasta prezintă informaţii utile pentru detecţia timpurie a cancerului de piele.

7 semne de alarmă în detecţia carcinomului – cel mai frecvent cancer de piele

Este o leziune persistentă?

Este o leziune care creşte silenţios – fără durere, fără mâncărime?

Se ulcerează? Se răneşte uşor? Sângerează?

Se află pe o zonă expusă la soare, la lumină?

Arată ca un coş, un noduleţ, o ulceraţie sau

Este o pată negricioasă, care seamănă cu o aluniţă, dar a crescut în câteva luni?

Persoana a petrecut mult timp în aer liber?

Atenţie!

Dacă unul sau mai multe semne sunt pozitive, consultul este vital, la fel şi urmărirea evoluţiei, care se face non-traumatic, cu ajutorul dermatoscopiei computerizate.

Sfaturi utile

- Evită expunerea prelungită la soare, foloseşte creme de protecţie şi fii atent, în permanenţă, la sănătatea pielii tale şi a membrilor familiei.

- Orice leziune care nu se vindecă trebuie verificată printr-un control dermatologic, fiind astfel tratată la timp.