7 metode pentru a sc─âpa de cicatrici

1 2 jpg jpeg

1. Dermabraziunea este o metodă care determină atenuarea cicatricilor prin îndepărtarea unui strat de piele. Are rezultate foarte bune în tratamentul cicatricilor apărute în urma leziunilor de acnee sau cicatricilor proeminente.

2. Peelingul chimic realizeaz─â un efect mai profund ┼či este potrivit pentru cicatricile faciale r─âmase ├«n urma acneii juvenile sau a leziunilor de dup─â varicel─â. Are efect ┼či ├«n ┼čtergerea petelor de pe piele.

3. Renivelarea pielii cu ajutorul laserului asigur─â netezirea pielii ┼či dispari┼úia ├«n mare parte a cicatricilor. Are efect ┼či de ├«ntinerire a pielii.

4. Injectarea de acid hialuronic este folosit, pentru cicatricile deprimate, adâncite în profunzimea pielii, însă are efect temporar.

5. Cremele pe bază de corticoizi sunt folosite pentru cicatricile reliefate. Sunt recomandate în stadiile iniţiale.

6. Geluri sau creme cu heparin─â ┼či extract de ceap─â. Acestea sunt disponibile ├«n farmacii, nu se aplic─â mai devreme de 2-3 s─âpt─âm├óni de la o opera┼úie chirurgical─â sau de la ├«nchiderea unei r─âni ┼či au drept efect cre┼čterea suple┼úii cicatricii.

7. Metodele chirurgicale de eliminare a cicatricilor au efect permanent ┼či se bazeaz─â pe reorientarea cicatricilor ┼či ├«ngroparea acestora ├«n interiorul pliurilor cutanate, tehnicile operatorii fiind variate ┼či ├«n permanent─â ├«mbun─ât─â┼úire.

Aten┼úie! Trebuie s─â ┼čti┼úi c─â cicatricile pot sta la baza apari┼úiei cancerului de piele. De aceea este necesar─â prezentarea la medic atunci c├ónd se observ─â la nivelul cicatricilor apari┼úia de noduli proeminen┼úi sau r─âni s├ónger├ónde.

Cum putem preveni infecţiile

Cea mai bun─â metod─â de a preveni apari┼úia cicatricilor inestetice este igiena corect─â a pl─âgilor ┼či prevenirea infect─ârii.

Se recomand─â cur─â┼úarea r─ânilor cu ap─â ┼či s─âpun, iar ├«n cazul r─ânilor ad├ónci, prezentarea la medic pentru ├«nchiderea chirurgical─â a leziunilor. De asemenea se recomand─â evitarea sc─ârpin─ârii ┼či traumatiz─ârii leziunilor de varicel─â sau acnee (stoarcerea co┼čurilor).