6 obiceiuri care îţi distrug glanda tiroidă

1 2 jpg jpeg

Cele mai frecvente boli care pot afecta tiroida sunt hipotiroidia şi hipertiroidia. Hipotiroidia apare atunci când glanda tiroidă nu mai produce suficienţi hormoni.

Cauzele sunt multiple, începând de la o dezvoltare deficitară a glandei încă de la naştere şi continuând cu o îndepărtare chirurgicală totală sau parţială a acesteia. Hipertiroidia constă în producerea excesivă de hormoni, ceea ce duce la destabilizarea funcţiilor organismului.

Problemele tiroidei se datorează în principal bolilor autoimune sau genetice, însă pot apărea şi ca urmare a administrării anumitor medicamente. Totodată, mai multe studii au stabilit că există o relaţie între anumite obiceiuri dăunătoare sănătăţii şi riscul de a suferi de probleme ale glandei tiroide! Iată care sunt acestea!

Sedentarismul Stilul de viaţă modern este caracterizat în mare parte de sedentarism şi de lipsa activităţii fizice, care pot determina modificări la nivelul tiroidei, cum ar fi hipotiroidismul. Soluţia? Cel puţin 30 de minute de mişcare zilnic. Evită, de asemenea, să stai prea mult timp aşezat pe scaunul de la birou - fă o pauză de 10 minute la interval de o oră.

Majoritatea dintre noi ne începem ziua cu o ceaşcă de cafea, acesta nefiind un obicei prost în sine. Problemele apar, totuşi, atunci când consumul de cofeină devine exagerat.

Soluţia? 1-2 ceşti de cafea zilnic sunt mai mult decât suficiente. Înlocuieşte restul de cofeină cu mai multă apă şi sucuri naturale din fructe.

Consumul excesiv de alcool afectează funcţiile tiroidei şi poate duce la tulburări grave, cum ar fi hipotiroidismul. Îţi recomandăm astfel să consumi băuturi alcoolice cu moderaţie.

Ţigările şi fumul de ţigară conţin substanţe toxice nocive, care pot provoca probleme grave la nivelul glandei tiroide. În plus, la fumători, afecţiunile tiroidei sunt mai greu de tratat decât în cazul nefumătorilor. Îţi recomandăm, aşadar, să renunţi la acest obicei şi să eviţi pe cât posibil contactul cu fumul de ţigară.

Deficitul de iod al organismului poate fi direct responsabil pentru problemele glandei tiroide şi în special hipotiroidismul. Într-adevăr, glanda tiroidă are nevoie de iod pentru a produce hormoni.

Soluţia? Creşte aportul de iod printr-o dietă care să cuprindă următoarele alimente: sare de mare, peşte şi fructe de mare, fasole albă, alge marine, usturoi şi ceapă, produse lactate (iaurt, lapte şi brânză).

Sistemul endocrin este extrem de sensibil la stresul fizic şi cel emoţional. Atunci când acestea din urmă se combină, pot rezulta modificări ale glandei tiroide.

Soluţia? Învaţă să controlezi stresul prin tehnici de relaxare sau prin activităţi fizice care să-ţi facă plăcere - plimbări în natură, drumeţii, jogging etc.