6 metode de prevenire a cariei dentare

1 2 jpg jpeg

Caria dentar─â este boala cu cea mai mare r─âsp├óndire, at├ót la copil, c├ót ┼či la adult. Din cauza durerilor ┼či a complica┼úiilor pe care le provoac─â, metodele de prevenire a acesteia au devenit o preocupare din ce ├«n ce mai frecvent─â ├«n ziua de ast─âzi.

Medicul Mihaela Dan, specialist ortodonţie, aduce în discuţie cele mai importante modalităţi prin care putem preveni apariţia cariei dentare, asigurând totodată o bună sănătate a întregii cavităţi bucale.

Cariile dentare pot afecta at├ót smal┼úul (stratul exterior al dintelui), c├ót ┼či dentina. Acestea se formeaz─â atunci c├ónd produsele alimentare care con┼úin carbohidra┼úi intr─â├«n contact cu din┼úii. Bacteriile care tr─âiesc ├«n gura diger─âaceste alimente, transform├óndu-le ├«n acizi. Bacteriile, acizii, resturile alimentare ┼či saliva se combin─â form├ónd placadentar─â, care la r├óndul ei se lipe┼čte de din┼úi. Acizii din plac─â dizolv─â suprafa┼úa smaltului din┼úilor, cre├ónd ├«n din┼úi cavit─â┼úile numite carii.

Odat─â ce aceast─â cavitate a ajuns la dentin─â, dintele poate deveni sensibil, mai ales la contactul cu alimentele ┼či b─âuturile dulci ┼či alimentele acide sau calde. ÔÇ×Dac─â dezintegrarea se apropie de pulpadentar─â, ├«┼či face apari┼úia durerea ┼či poate fi nevoie de analgezice pentru a o controla. Din fericire, acest scenariu poate fi prevenit prin respectarea unor reguli benefice pentru s─ân─âtatea dentar─âÔÇŁ, este de p─ârere doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodon┼úie ├«n cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.

Alimentaţia adecvată

O alimenta┼úie corect─â este necesar─â ├«nc─â din perioada de formare a din┼úilor, pentru cre┼čterea rezisten┼úei smaltului dentar. Av├ónd ├«n vedere c─â din┼úii ├«ncep s─â se formeze ├«nc─â din via┼úa intrauterin─â ┼či continu─â p├ón─â la 13-14 ani, este necesar ca femeile ├«ns─ârcinate s─â aib─â o alimenta┼úie c├ót mai echilibrat─â, bogat─â ├«n vitamine ┼či s─âruri minerale, s─â evite ├«mboln─âvirile pe timpul sarcinii, pentru a nu influen┼úa negativ ├«n niciun fel dezvoltarea copilului. Dup─â na┼čtere, copilul trebuie s─â aib─â o alimenta┼úie s─ân─âtoas─â, pentru a avea din┼úi s─ân─âto┼či.

Alimentele ac┼úioneaz─â at├ót pe cale intern─â, prin asigurarea elementelor necesare form─ârii din┼úilor, c├ót ┼či pe cale extern─â.

Unele alimente ┼či b─âuturi, prin compozi┼úia sau descompunerea lor produc acizi care atac─â smal┼úul, produc├ónd astfel caria. Includem ├«n aceast─â categorie dulciurile, b─âuturile carbogazoase, alimentele acre (mur─âturi, o┼úet, citrice), alimentele lipicioase care r─âm├ón mult─â vreme ├«ntre din┼úi.

ÔÇ×Exist─â, ├«ns─â, ┼či numeroase alimente care ajut─â la prevenirea cariei ┼či pe care este recomandat s─â le includem ├«n alimenta┼úie: laptele ┼či br├ónza, care reduc ph-ul acid, ceaiul verde, negru ┼či alimentele verzi (spanac, broccoli), care ├«mpiedic─â aderarea bacteriilor, legumele ┼či fructele tari, care cur─â┼ú─â din┼úii de alte resturi alimentareÔÇŁ, a completat dr. Mihaela Dan.

Igiena corect─â

├Ändep─ârtarea pl─âcii bacteriene ┼či a resturilor alimentare este esen┼úial─â pentru prevenirea cariei, deoarece ph-ul acid creat de acestea scot calciul din smal┼ú, sl─âbindu-irezisten┼úa. Periajul dentar este recomandat s─â aib─â loc cel pu┼úin dou─â ori pe zi, mai ales seara, ├«nainte de culcare, ┼či trebuie completat cu folosirea zilnic─â a a┼úei dentare ├«n spa┼úiile ├«n care periu┼úa nu p─âtrunde, a du┼čului bucal ┼či a apei de gur─â.

Folosirea a┼úei dentare reprezint─â cel mai eficient mod de a cur─â┼úa spa┼úiul dintre din┼úi ┼či de sub linia gingiei. Acest obicei poate preveni formarea pl─âcii dentare ┼či deteriorarea gingiilor, a din┼úilor ┼či a osului, dac─â este realizat corect, respect├ónd c├ó┼úiva pa┼či simpli:

┬Ě Se ia o bucat─â de 30 - 40 cm de a┼ú─â dentar─â ┼či se ├«nf─â┼čoar─â ├«n jurul degetului ar─ât─âtor de la o m├ón─â, l─âs├ónd liber aproximativ 5 cm de a┼ú─â dentar─â

┬Ě Folosind degetul mare ┼či degetele ar─ât─âtoare, a┼úa se introduce ├«ntre din┼úi u┼čor printr-o mi┼čcare de t─âiere

┬Ě A┼úa dentar─â se curbeaz─â ├«ntr-o form─â de "C" ├«n jurul fiec─ârui dinte ┼či sub linia gingiei

┬Ě Ata dentar─âeste mi┼čcat─â ├«n sus ┼či ├«n jos, cur─â┼ú├ónd lateralafiec─ârui dinte

Îndreptarea dinţilor cu ajutorul aparatului dentar fix sau mobil

├Änghesuirile dentare nu permit p─âtrunderea periu┼úei sau a a┼úei dentare pentru cur─â┼úarea corect─â a din┼úilor ┼či astfel apar cariile. ├Än acest caz, at├ót aparatul dentar fix, c├ót ┼či cel mobil ┼či-au dovedit eficien┼úa├«n tratarea problemei.

ÔÇ×De multe ori, pe parcursul tratamentului ortodontic, pe m─âsur─â ce din┼úii se deplaseaz─â, sunt descoperite carii pe zonele care erau greu accesibile ┼či care devin vizibile dup─â alinierea dentar─â. A┼čadar, aparatul dentar nu are rol doar de ├«mbun─ât─â┼úire a aspectului estetic, ci ┼či de prevenire a cariei ┼či parodontozeiÔÇŁ, subliniaz─â medicul.

Sigilarea dentar─â

Aceast─â metod─â reprezint─â umplerea ┼čan┼úurilor ad├ónci ale molarilor, ├«n principal, cu un material asem─ân─âtor celui de obtura┼úie (plomba), pentru a evita ca ├«n profunzimea lor s─â se acumuleze resturi alimentare care sunt greu de ├«ndep─ârtat ┼či care ar produce caria dentar─â.

Molarul de 6 ani este dintele cel mai frecvent afectat de carie, datorit─â faptului c─â el erupe primul din seria celor permanen┼úi, iar mul┼úi p─ârin┼úi ┼či copii ├«l consider─âtot dintele de lapte, care se va schimba. Din acest motiv ┼či pentru c─â se afl─â├«n spate, copii ┼či p─ârin┼úii nu ├«i acord─â mult─â aten┼úie la periaj. Studiile arat─â c─â sigilarea dentar─â ├«l protejeaz─â ┼či reduce foarte mult riscul apari┼úiei cariei dentare.

Fluorizarea local─â

Dac─â efectele fluorului administrat pe cale general─â (sub form─â de tablete, ap─â cu adaos de fluor etc.) asupra ├«ntregului organism sunt controversate, nu exist─â ├«ns─â nicio ├«ndoial─â c─â fluorul adminstrat local, sub form─â de geluri aplicate periodic pe din┼úi ├«n cabinetul stomatologic, ├«nt─âre┼čte ┼či protejeaz─â dintii fa┼ú─â de apari┼úia cariei, f─âr─â nici un fel de efecte secundare nedorite.

De asemenea, pastele speciale cu calciu ajuta la remineralizarea zonelor de smalţslăbite.

Controlul stomatologic periodic

Vizita regulat─â la medicul stomatolog are rolul de a asigura o igienizare profesional─â (detartraj, periaj ┼či air-flow), suplimentar─â celei efectuate acas─â ┼či de a depista ├«n stadiu ini┼úial, uneori reversibil, orice problem─â dentar─â.

În stadiile incipiente, cariile dentare nu prezintă niciun simptom, dar medicul specialist poate fi în măsura în urma consultaţiei să identifice o cavitate aflată încă în stadiu incipient.

Acesta este un motiv esenţial pentru care ar trebui să vizitaţi cabinetul stomatologic cu regularitate, astfel încât micile probleme să nu se transforme într-o degradare avansată a dintelui, care ar fi mai dificil de tratat.