5 neplăceri digestive care necesită consult medical

2 jpg jpeg

Automedicaţia este la ordinea zilei la mulţi dintre noi, iar vizita la medic este deseori amânată. Însă consultul devine obligatoriu în cazul unor simptome care persistă zile în şir şi nu cedează. Iată ce ar trebui să vă trimită la cabinetul unui specialist!

Balonarea

Este de cele mai multe ori rezultatul unui abuz alimentar sau al combinaţiilor culinare nefericite, cum este cea dintre carne şi cartofi, de exemplu. Dacă însă balonarea persistă, poate anunţa afecţiuni digestive grave, care pot fi diagnosticate şi neinvaziv.

Un astfel de test este videocapsula endoscopică, cu ajutorul căreia medicii pot depista probleme precum polipii, diverticulii, bolile inflamatorii intestinale sau în unele cazuri chiar cancerul de colon.

Starea de greaţă

Senzaţia de greaţă este o neplăcere trecătoare, mai ales când apare după o masă copioasă, un exces de alcool sau după o perioadă suprasolicitantă. Însă este şi un simptom comun multor boli digestive, care variază de la ulcer până la cancer, cu atât mai mult dacă senzaţia de greaţă persistă pe perioade mai lungi de timp.

„Testele medicale anuale recomandate de medic nu trebuie amânate. Chiar şi cele mai grave afecţiuni digestive, depistate în stadii incipiente, pot fi tratate“, explică medicul chirurg Dan Andronesi, coordonatorul Clinicii OK Medical din Bucureşti.

Durerea abdominală

Aceasta poate fi consecinţa unui abuz alimentar, a unei perioade solicitante sau a unei toxiinfecţii alimentare. Însă poate fi vorba despre un ulcer, dat de infecţia cu Helicobacter Pylori.

„Este o bacterie pe care o au aproape jumătate din oameni. Însă doar în anumite condiţii, poate duce la ulcer. În cazul în care medicul suspectează infecţia, vă poate recomanda testul de respiraţie la uree marcată sau INFAI, total neinvaziv. Are o acurateţe de 98%“, adaugă medicul Dan Andronesi.

Arsurile în capul pieptului

Ele apar la persoanele care se confruntă cu refluxul gastric, generat de excesul ponderal, de mesele târzii, de consumul de cafea, de ciocolată, de grăsimi şi de condimente iuţi.

Dacă senzaţia de arsură apare de cel puţin două ori pe săptămână, pe o perioadă lungă, vizita la medic se impune pentru că, în timp, acizii gastrici duc la inflamarea stomacului şi duodenului şi la probleme respiratorii.

Sângerările în scaun

În lipsa unei diete echilibrate şi a unei hidratări optime, multe persoane se confruntă cu constipaţia, iar eliminarea cu dificultate a scaunului poate duce la sângerări anale uşoare.

Însă acestea pot fi semnul unei probleme de sănătate frecvente: hemoroizii. „În funcţie de stadiul lor, hemoroizii pot fi trataţi cu ajutorul unor metode care nu impun spitalizare precum ligatura cu benzi elastice sau fototermocoagularea în spectru infraroşu“, spune medicul primar Dan Andronesi.

Pierderile de sânge pot fi şi simptomele cancerului de colon şi de rect. De aceea, trebuie semnalate urgent medicului şi nu trebuie tratate cu alifii recomandate de prieteni sau de internet.