3 mituri despre creier

1 2 jpg jpeg

┬źFolosim doar 10% din creier┬╗

Unul dintre cele mai frecvente mituri referitoare la creier este cel potrivit c─âruia ├«l folosim la capacitatea de doar 10%. Aceast─â idee este ├«ns─â c├ót se poate de neadev─ârat─â. ÔÇ×├Än realitate, ne folosim creierul ├«n totalitate, ├«n fiecare zi. Dac─â diverse p─âr┼úi ale creierului ar fi inactive, nu am sim┼úi vreo diferen┼ú─â c├ónd acestea sunt afectate.

Cu siguran┼ú─â ni s-a demonstrat contrariul! Metodele func┼úionale de imagistic─â ce permit m─âsurarea activit─â┼úii creierului arat─â c─â p├ón─â ┼či sarcinile simple sunt suficiente pentru a face creierul s─â func┼úioneze la capacitate maxim─âÔÇŁ, se arat─â ├«n cartea ÔÇ×Secretele creierului umanÔÇŁ de Sandra Aamodt ┼či Sam Wang.

Tehnicile imagistice de care dispunem ├«n prezent arat─â c─â nicio arie cerebral─â nu r─âm├óne nefolosit─â pe parcursul zilei. Desigur, nu toate zonele cerebrale sunt folosite ├«n acela┼či timp.

┬źInteligen┼úa este propor┼úional─â cu m─ârimea creierului┬╗

Nu s-a descoperit niciodat─â vreo leg─âtur─â ├«ntre m─ârimea creierului ┼či gradul de inteligen┼ú─â. Un studiu recent coordonat de cercet─âtorii de la Universitatea din Viena arat─â c─â nivelul de inteligen┼ú─â depinde de modul ├«n care este structurat creierul.

Potrivit cercet─ârii, cu toate c─â b─ârba┼úii au creierul mai voluminos dec├ót femeile, rezultatele lor la testele de inteligen┼ú─â nu sunt mai bune dec├ót cele ale urma┼čilor Evei. Un alt argument contra acestui mit este ├«ns─â┼či greutatea creierului lui Einstein, care avea 1.230 de grame (media fiind de 1.400 de grame). ├Än schimb, savantul avea anumite particularit─â┼úi precum densitatea neuronal─â mai mare.

┬źMuzica lui Mozart dezvolt─â inteligen┼úa copiilor┬╗

Un studiu publicat ├«n 1993 ├«n revista ÔÇ×NatureÔÇŁ ar─âta c─â studen┼úii care au ascultat o sonat─â de Mozart ┼či-au ├«mbun─ât─â┼úit rezultatele la un test complex de g├óndire ├«n spa┼úiu. Ideea c─â muzica marelui compozitor te face mai de┼čtept s-a ├«mp─âm├óntenit dup─â publicarea c─âr┼úii ÔÇ×Mitul MozartÔÇŁ de Don Campbell. Au ap─ârut mai multe controverse: unele studii au promovat ideea, altele au ar─âtat c─â nu exist─â suficiente informa┼úii ┼čtiin┼úifice ├«n acest sens.

BINE DE ┼×TIUT

Scrisul de mână stimulează activitatea cerebrală mai multe decât tastarea cuvintelor.

MEDICUL R─éSPUNDE

ÔÇ×Exist─â diferen┼úe ├«ntre creierul femeilor ┼či cel al b─ârba┼úilor?ÔÇŁ (Anca P., Bucure┼čti)

R─âspunde dr. Simona Novac, medic primar neurologie, Spitalul Sanador, Bucure┼čti

Aceast─â ├«ntrebare a suscitat interesul mai multor grupuri de cercet─âtori ┼či au existat mai multe studii, unele dintre ele folosind aparatur─â medical─â de ultim─â genera┼úie, ale c─âror rezultate s-au dovedit contradictorii. De regul─â, un b─ârbat este mai mare dec├ót o femeie, iar creierul este propor┼úional cu m─ârimea corpului. Dar nivelul de inteligen┼ú─â nu este propor┼úional cu dimensiunile creierului.

Au fost luate ├«n discu┼úie ┼či diferen┼úe induse de influen┼úele hormonilor ├«n structura ┼či func┼úionalitatea creierului, ├«ns─â oamenii de ┼čtiin┼ú─â au concluzionat c─â, de┼či hormonii au rolul lor ├«n personalitatea fiec─âruia, creierul este rezultatul unui proces evolutiv complex, ├«n care mediul ┼či educa┼úia joac─â un rol important (cu toate c─â exist─â psihologi care nu sunt de acord cu influen┼úa mediului ┼či consider─â c─â diferen┼úele dintre creier sunt structurate de la na┼čtere).

15 lucruri de reţinut despre creier

1. Lipsa oxigenului pentru mai mult de 10 minute duce la distrugerea permanent─â a creierului.

2. Violenţa din familie are asupra copiilor un efect asemănător cu cel pe care îl au bătăliile de pe câmpul de luptă asupra soldaţilor.

3. Creierul are o consistenţă asemănătoare brânzei tofu.

4. Chiar ┼či ├«n timp ce dormim, creierul este activ. ├Än acest interval, sunt procesate informa┼úiile pe care le-am acumulat pe parcursul zilei.

5. Alcoolul ajunge la creier în 6 minute.

6. Avem în jur de 70.000 de gânduri în fiecare zi.

7. Nu avem amintiri din primii ani de viaţă din cauza dezvoltării insuficiente a hipocampului, zonă responsabilă de procesarea memoriei narative.

8. Prezent în celulele nervoase, colesterolul este implicat în producţia dopaminei.

9. Sim┼úurile ┼či func┼úiile folosite mai des primesc mai mult spa┼úiu ├«n creier.

10. Dragostea ┼či ura activeaz─â acealea┼či zone ├«n creierul uman, arat─â studiile.

11. Pierderea accelerat─â de sinapse ┼či neuroni duce la apari┼úia bolilor neurodegenerative de tipul Alzheimer. Persoanele cu aceast─â maladie pot pierde p├ón─â la 50% de neuroni din zona hipocampului.

12. Pentru a judeca distanţele, creierul are nevoie de informaţii de la ambii ochi.

13. Unele p─âr┼úi ale creierului produc neuroni ┼či la v├órsta adult─â. De pild─â, apar neuroni noi ├«n hipocamp ┼či ├«n bulbul olfactiv, care proceseaz─â informa┼úiile despre miros.

14. Visele ajut─â la ├«nv─â┼úare ┼či la consolidarea amintirilor, potrivit oamenilor de ┼čtiin┼ú─â.

15. Studierea unui instruiment muzical în copilărie are efect benefic asupra creierului.