3 cauze posibile ale durerilor abdominale

1 2 jpg jpeg

Intoleranţa la gluten

Boala celiacă sau intoleranţa la gluten pot duce la apariţia unor dureri sau crampe după ce mănânci alimente care conţin gluten. Corpul tău este posibil să respingă alimente precum grâul, ovăzul, secara sau produse alimentare realizate din acestea: pâine sau paste. Printre simptomele intoleranţei se numără nu doar durerile abdominale, ci şi diareea sau, din contră, constipaţia, crampele abdominale, balonarea, greaţa, vărsăturile.

Intoleranţa la lactoză este o problemă cauzată de alimentele care conţin lactoză: lapte, iaurt, îngheţată. Lactoza este zahărul pe care-l conţine laptele şi care poate da dureri şi crampe abdominale, balonare, flatulenţă, diaree în cazul în care organismul este sensibil la ea.

Alergia

Alergia alimentară se poate manifesta în urma consumului de lapte, soia, susan, ovăz, peşte, crustacee. Oricare dintre acestea poate declanşa o reacţie a sistemului imunitar, diferită de aceea care apare în cazul unei intoleranţe alimentare, care este blândă de obicei.

Când corpul respinge un aliment, răspunsul alergic include dureri abdominale, iritaţii ale pielii, urticarie, diaree, greaţă, vărsături. În cazul unei reacţii severe cu dificultăţi de respiraţie sau la înghiţire, vertij, umflarea buzelor ori a limbii, hipotensiune, leşin, durere în piept este nevoie de ajutor medical de urgenţă.

Ulcerul

Atât ulcerul gastric, cât şi cel duodenal pot duce la apariţia unor dureri abdominale nu doar după masă, ci şi pe parcursul nopţii. Dacă durerile apar imediat după masă sau la distanţă de o oră după ce ai mâncat, cauza durerilor poate fi ulcerul gastric. Simptomele ulcerului duodenal se ivesc mai târziu.