10 sfaturi pentru tratarea arsurilor

1 2 jpg jpeg

Cea mai mare parte a arsurilor termice domestice sunt produse de contactul cu obiecte de buc─ât─ârie ┼či lichide fierbin┼úi, restul prin contactul direct cu flac─âra. Gravitatea arsurii depinde de profunzimea ei, aceasta variind ├«n func┼úie de intensitatea ┼či durata expunerii.

├Än arsurile u┼čoare, ini┼úial apare ├«nro┼čirea pielii ┼či umflarea u┼čoar─â, urm├ónd ca ├«n c├óteva zile manifest─ârile s─â dispar─â, l─âs├ónd uneori ├«n urm─â o pat─â maronie.

Iată cum îngrijim arsurile!

- Imediat după producerea arsurii se recomandă plasarea zonei afectate sub jet de apă rece de la robinet, pentru cel puţin 10 minute.

- Ulterior se recomand─â aplicarea de comprese umede, preferabil pansamente sterile impregnate cu ap─â plat─â. Acestea trebuie aplicate pur ┼či simplu, f─âr─â a efectua pansamente care s─â str├óng─â zona afectat─â.

- Dacă rana conţine resturi textile se recomandă ca acestea să fie îndepărtate de către medic. - Pentru reducerea inflamaţiei se indică administrarea unui antiinflamator, de tipul aspirinei sau ibuprofenului, în cazul adulţilor.

- Nu se aplic─â creme grase sau unguente deoarece acestea astup─â porii ┼či agraveaz─â arsura. Aplicarea untului are acela┼či efect nedorit.

- B─â┼čicile formate nu se sparg, ci se las─â s─â se desprind─â singure, ├«n c├óteva zile.

- Uleiul de floarea-soarelui sau uleiul de m─âsline aplicate pe o arsur─â pot determina eczematizarea leziunii ┼či de aceea nu este indicat s─â fie utilizate ca ┼či metode de tratament al arsurilor.

- Se pot utiliza sprayuri cu antibiotice ┼či hidrocortizon, disponibile ├«n farmacii.

- ├Än cazul transportului c─âtre medic, nu se fac pansamente str├ónse ┼či nu se aplic─â plasturi, ci se ├«nvele┼čte zona afectat─â ├«n folie de aluminiu de buc─ât─ârie, pentru a nu introduce ├«n leziune fragmente textile care ar putea conduce la infec┼úie.

- Nu se aplică gheaţă pe arsură deoarece poate apărea contracţia vaselor de sânge având drept rezultat întârzierea vindecării arsurii.

Arsurile severe duc la complicaţii

Dac─â arsurile sunt profunde sau foarte ├«ntinse, dac─â sunt ├«nso┼úite de durere intens─â, febr─â sau secre┼úii purulente se recomand─â prezentarea ├«n cel mai scurt timp la medic, pentru a putea preveni pe c├ót posibil complica┼úiile, printre care se num─âr─â infec┼úiile, insuficien┼úa renal─â sau ┼čocul septic. Arsurile severe pot duce la deces.

Cum recunoa┼čtem arsurile care ne trimit la medic

├Än arsurile de gradul II apar b─â┼čici pline cu lichid, care se pot sparge l─âs├ónd suprafe┼úe neacoperite de piele, peste care se vor forma ulterior cruste.

Arsurile de gradul III sunt mult mai grave, pielea este uscat─â ┼či neagr─â ┼či rana poate merge p├ón─â ├«n profunzime, afect├ónd mu┼čchii ┼či oasele.

Arsurile de gradul I ┼či II se vindec─â f─âr─â cicatrice, spre deosebire de arsurile de gradul III, care las─â cicatrici inestetice, caracteristice.