10 complicaţii ale rinichiului polichistic

1 2 jpg jpeg

Rinichiul polichistic sau boala polichistic─â a rinichilor este o afec┼úiune ereditar─â, caracterizat─â prin dezvoltarea de chisturi pline cu lichid, care ├«nlocuiesc treptat cea mai mare parte a ┼úesuturilor ambilor rinichi. Aceste chisturi, de dimensiuni diferite, reduc func┼úia renal─â. ├Än cazul ├«n care chisturile devin mari ┼či numeroase, poate s─â apar─â insuficien┼úa renal─â.

Exist─â ┼či o form─â juvenil─â a afec┼úiunii care este diagnosticat─â, de regul─â, la na┼čtere. Dar simptomele rinichiului polichistic apar cel mai des la adul┼úii cu v├órste cuprinse ├«ntre 30 ┼či 40 de ani. Se manifest─â prin dureri, fie ├«n regiunea inferioar─â a spatelui, fie abdominale, s├ónge ├«n urin─â, cre┼čterea tensiunii arteriale ┼či, mai rar, chisturi pe ficat ┼či pancreas. Boala are o evolu┼úie ├«ndelungat─â (10-20 de ani) ┼či poate duce, ├«n timp, la insuficien┼ú─â renal─â. Cum se pune diagnosticul Metoda de diagnosticare este ecografia. Tomografia computerizat─â (CT) este cea mai eficient─â, pentru c─â astfel medicul poate avea o imagine precis─â a locului unde se afl─â chisturile ┼či a dimensiunii acestora. Examenul sumar de urin─â poate indica prezen┼úa albuminuriei ┼či a hematuriei. Iar un examen biochimic al s├óngelui arat─â cre┼čterea valorilor ureei ┼či a creatininei ├«n stadiile avansate de boal─â, cu instalarea insuficien┼úei renale cronice. Urm─âri posibile 1. Tensiunea arterial─â ridicat─â

Este o complica┼úie obi┼čnuit─â a bolii polichistice a rinichilor. Netratat─â, poate provoca leziuni ale rinichilor ┼či poate cre┼čte riscul bolilor de inim─â ┼či al accidentului vascular cerebral. Este bine de ┼čtiut c─â un control atent al hipertensiunii arteriale poate ajuta la ├«ncetinirea deterior─ârii renale.

2. Insuficienţa renală

Instalarea insuficien┼úei renale cronice este una dintre cele mai grave complica┼úii ale bolii renale polichistice. Rinichii ├«┼či pierd treptat capacitatea de a elimina de┼čeurile din s├ónge ┼či de a men┼úine echilibrul dintre fluide ┼či substan┼úe chimice din organism. Aproape jum─âtate dintre persoanele cu aceast─â maladie au insuficien┼ú─â renal─â la v├órsta de 60 de ani ┼či 75% la v├órsta de 70 de ani.

Persoanele cu tensiune arterial─â ridicat─â ┼či o cantitate mai mare de proteine ├«n urin─â prezint─â un risc crescut de insuficien┼ú─â renal─â. Pe m─âsur─â ce boala se ├«nr─âut─â┼úe┼čte, aceasta poate provoca insuficien┼ú─â renal─â ├«n stadiu final. Dac─â apare insuficien┼ú─â renal─â ├«n faza terminal─â, este nevoie de dializ─â sau de transplant.

Cite┼čte ┼či: A┼ča se depisteaz─â insuficien┼úa renal─â!

3. Infecţii urinare repetate

Apar sub forma de pielonefrit─â acut─â.

4. Infectarea chisturilor

Este cea mai frecvent─â complica┼úie a rinichilor polichistici. Infec┼úia trebuie tratat─â, fiindc─â exist─â riscul ca ea s─â se extind─â la organe ┼či ┼úesuturi din apropiere.

5. Hemoragie intrachistic─â

Se manifest─â prin durere acut─â, intens─â ┼či hematurie (s├óng ├«n urin─â).

6. Litiaza renal─â

Constă în apariţia calculilor în rinichi.

7. Anevrismul cerebral

Persoanele cu afecţiuni renale polichistice prezintă un risc crescut de anevrism (dilatarea unei artere în creier), mai ales dacă acestea apar înainte de vârsta de 50 de ani. Riscul este mai mare dacă există un istoric familial de anevrisme sau dacă pacientul are hipertensiune arterială necontrolată.

8. Complicaţii ale sarcinii

La majoritatea gravidelor cu boal─â renal─â polichistic─â, evolu┼úia sarcinii nu pune probleme. Totu┼či, ├«n unele cazuri, femeile pot dezvolta o boal─â care le amenin┼ú─â via┼úa, numit─â preeclampsie. Au cel mai mare risc sunt femeile care au probleme cu tensiunea arterial─â ├«nainte de sarcin─â.

9. Prolapsul de valv─â mitral─â

Un sfert dintre adul┼úii cu boal─â de rinichi polichistic dezvolt─â prolapsul valvei mitrale ÔÇô adic─â p─âtrunderea unei p─âr┼úi sau a ambelor p─âr┼úi ale valvei mitrale ├«n atriul st├óng al inimii. Acesta apare atunci c├ónd valva situat─â ├«ntre atriul st├óng ┼či atriul drept nu se mai ├«nchide cum trebuie.

10. Probleme de colon

Pacienţii cu rinichi polichistic pot dezvolta pungi sau săculeţe de mucoasă în peretele colonului (diverticuloza).

...aproximativ 5% dintre pacienţii care necesită dializă sau transplant renal suferă de această boală, potrivit statisticilor?