Ce riscuri de iradiere implică procedurile de radiologie și imagistică?

Medicul primar radiologie și imagistică medicală, locotenent colonel dr. Cezar Bețianu, de la Spitalul Militar din București spune că riscurile depind de doza de radiații la care o persoană este supusă.

radiografie pulmonara shutter jpeg

Aparatele moderne au doze mai mici de radiații. Foto: Shutterstock

„În doze mari, iradierea poate cauza leziuni tisulare grave și pot crește riscul unei persoane de a dezvolta mai târziu cancer. Dozele mici însă utilizate pentru testele imagistice pot crește ușor riscul de cancer al unei persoane, însă riscul este mic și depinde și de nr de investigații efectuate.”, precizează medicul.

Cât de mult expune un test de imagistică o persoană la radiații?

Potrivit medicului Bețianu, expunerea reală la radiații depinde de mulți factori, inclusiv de dispozitivul imagistic în sine, de durata scanării, de dimensiunile pacientului și de sensibilitatea țesutului vizat.

Examinările radiografice standard au doze efective medii care variază cu peste un factor de 1000 (0,01-10 mSv).

Examinările tomografice computerizate tind să fie într-un interval mai îngust, dar au doze medii eficiente relativ mari (aproximativ 2-20 mSv), iar dozele medii eficiente pentru procedurile intervenționale variază de obicei între 5-70 mSv.

Dar riscurile procedurilor sunt considerate neglijabile în raport cu beneficiile.

„Razele X sunt o formă de energie care traversează corpul uman. Pe măsură ce radiația se deplasează prin corp trece prin oase, țesuturi și organe în mod diferit.

Când radiațiile trec prin corp, o parte este absorbită. Cantitatea pe care o absoarbe pacientul contribuie la doza de radiații a pacientului. Unitatea științifică de măsură a dozei de radiații pentru întregul corp, numită „doză efectivă”, este milisievert (mSv). Doza eficientă ia în considerare cât de sensibile sunt diferitele țesuturi la radiații.”, explică dr. Bețianu.

Medicul adaugă faptul că, de exemplu, radiografia coloanei vertebrale și a abdomenului are doze de radiații substanțial mai mari decât radiografia toracelui și a extremităților. Tomografia computerizată și unele studii de medicină nucleară sunt asociate cu doze de radiații mult mai mari decât radiografia.

„Multe examinări imagistice medicale implică expunerea la radiații ionizante. Radiațiile ionizante pot provoca leziuni tisulare. Leziunile tisulare apar prin modificarea proprietăților chimice ale moleculelor din țesut în urma expunerii la radiații.

Există posibile riscuri pe termen scurt și pe termen lung din dozele foarte mici de expunere la radiații din procedurile imagistice. Radiațiile ionizante pot deteriora ADN-ul celular, dar în cantitățile mici utilizate în fiecare procedură de imagistică, celulele se pot repara în mod normal. Când celulele primesc prea multe radiații în timp, această deteriorare poate duce la cancer”, explică Lt. col. medic dr. Betianu Cezar, medic primar radiologie și imagistică medicală pentru un articol publicat de Spitalul Universitar  de Urgență Militar „Carol Davila” din București.