Ce boli poate indica modificarea performanței penisului?

Aspectul penisului sau schimbările în performanța sa sunt indicii pentru o serie de boli, scrie Clinica Cleveland.

Cu siguranță, organul masculin oferi indicii despre ceea ce ți se întâmplă fizic și mental, deci care sunt secretele pe care le poate dezvălui legat de sănătatea ta?

Sănătatea inimii

Disfuncția erectilă sau incapacitatea de a obține sau de a menține o erecție nu este un eveniment neobișnuit. De obicei, nu este ceva ingrijorător, dar dacă problemele sunt constante în obținerea sau menținerea penisului erect, ar putea semnala boli de inimă și probleme de flux sanguin.

Un studiu din 2018 a asociat disfuncția erectilă cu un risc crescut de atac de cord, stop cardiac și accident vascular cerebral. Aproape două treimi dintre persoanele care au avut și atacuri de cord suferă și de disfuncție erectilă

Disfuncția erectilă, în special dacă ești mai tânăr, ar trebui privită ca un semn de avertizare pentru boli de inimă, spun specialiștii.

image

Disfuncția erectilă trebuie investigată pentru a-i descoperi cauza. Foto: Shutterstock. 

Diabet

Dificultatea de a obține sau de a menține o erecție poate semnala, de asemenea, apariția diabetului, care poate afecta nervii, vasele de sânge și funcția musculară, sisteme care lucrează în tandem pentru a „ridica” penisul.

Cercetările arată că o persoană cu diabet este de trei ori mai probabil să raporteze cazuri de disfuncție erectilă. În plus, disfuncția erectilă apare adesea cu 10 până la 15 ani mai devreme și este mai severă la cei cu diabet.

Probleme de sănătate mintală

Mintea joacă un rol foarte important în funcționarea penisului. Problemele psihologice cum ar fi depresia, anxietatea și stresul pot reduce apetitul sexual și pot împiedica penisul să funcționeze așa cum ar trebui.

Problemele de relație pot împiedica și desfășurarea actului sexual, dar și alti factori precum alcoolul, fumatul și consumul de droguri.

Țesutul cicatricial

A avea un act sexual cu o erecție mai puțin fermă ar putea deteriora penisul și poate duce la dezvoltarea bolii Peyronie, o tulburare în care țesutul cicatricial din penis provoacă o curbură.

Afecțiunea poate duce la o îndoire vizibilă a penisului. O curbă mai mare de 30 de grade este considerată gravă. Pierderea lungimii sau a circumferinței penisului este posibilă, de asemenea.

Disfuncția erectilă poate provoca mai multe erecții flașce, care cresc riscul de boală Peyronie. Discuția cu un medic despre dificultățile de a obține o erecție și căutarea unui tratament ar putea reduce șansele de a suferi rănirea penisului.

Infecție

Nodurile și umflăturile nu sunt neobișnuite pe un penis. Vasele de sânge, coșurile și papulele sidefate ale penisului (umflături mici, ca de perle) sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le-ați putea observa pe penis. În cele mai multe cazuri, nu sunt motiv de îngrijorare.

Dar, dacă umflătura este dureroasă sau există o rană deschisă sau purulentă, verific-o cât mai curând posibil. Poate fi o infecție cu transmitere sexuală, cum ar fi herpesul sau sifilisul. Mai puțină durere, dar multă mâncărime ar putea semnala veruci genitale sau moluscum contagiosum (o infecție virală a pielii).

Cancer

O decolorare a penisului împreună cu umflături nedureroase, umflături cu crusta sau o erupție cutanată ar putea fi un semn al cancerului penian. Simptomele apar de obicei pe capul penisului sau pe preput și trebuie verificate de un medic.

Rata cancerului penian este relativ scăzută în Statele Unite, la 1 din 100.000. Dar este mult mai frecventă în Africa, Asia și America de Sud.

Este necesar să fii atent la ceea ce se întâmplă cu penisul tău. Și dacă apar modificări observabile, poate că discuția cu medicul nu este chiar comodă, dar este foarte importantă pentru sănătatea ta generală.