Ce băutură poate crește colesterolul bun?

După o anumită vârstă, este posibil să te lupți cu nivelul de colesterol. Chiar dacă ții  dietă și faci exerciții fizice, corpul tău devine mai puțin eficient în îndepărtarea colesterolului nesănătos din organism decât o făcea când erai mai tânăr. De aceea, statisticile arată că 17% dintre adulții cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani iau statine pentru a ajuta la reducerea colesterolului. Statinele oferă organismului un impuls în eliminarea excesului de colesterol din sânge.

image

Antioxidanţii din ceaiul rooibos pot creste colesterolul bun. Foto: Shutterstock. 

O altă modalitate de a reduce colesterolul total este prin creșterea colesterolului bun, cunoscut sub numele de lipoproteine de înaltă densitate (HDL).

HDL ajută la curățarea colesterolului care blochează arterele din sânge, trimițându-l la ficat pentru a fi procesat din organism. Renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool, alegerea grăsimilor nesaturate sănătoase pentru inima, pierderea în greutate și menținerea unui stil de viață activ sunt modalități prin care poți crește HDL.

De asemenea, poți crește HDL îndepărtând băuturile zaharoase sau cafeaua care provoacă agitație, cu ceaiuri. Nu este indicat  ceai negru, nici ceaiul verde, deși consumul zilnic de ceai verde poate reduce colesterolul LDL. Ceaiul rooibos, care este făcut dintr-un arbust sud-african, ar putea fi aliatul tău pentru a-ți crește colesterolul bun.

Dacă HDL-ul tău are nevoie de un impuls, va trebui să bei mult ceai rooibos. Un articol din 2011 din Jurnalul de Etnofarmacologie a descris un studiu potrivit căruia  40 de persoane au băut șase căni de ceai rooibos fermentat în fiecare zi, timp de șase săptămâni. S-a constatat că acest consum de ceai rooibos a îmbunătățit nivelul de colesterol total. În medie, colesterolul LDL a fost redus cu aproape 27 de puncte, iar HDL s-a îmbunătățit cu aproape 12 puncte. Nivelurile HDL s-au îmbunătățit în medie cu 33,3%.

Ceaiul rooibos crește, de asemenea, nivelul unei substanțe numită glutation, care este importantă pentru protejarea celulelor împotriva daunelor. Acest lucru sugerează că ceaiul rooibos ar putea avea efecte antioxidante, ajutând la menținerea celulelor sănătoase. Consumul de ceai rooibos scade, de asemenea, markerii de deteriorare a organismului și crește nivelul de polifenoli. Polifenolii se găsesc de obicei în fructe, legume și alte alimente pe bază de plante, ceea ce nu ar trebui să fie prea surprinzător după ce ai băut atât de mult ceai rooibos în fiecare zi.

Alte beneficii ale ceaiului rooibos

Polifenolii găsiți în ceaiul rooibos ar putea avea și alte beneficii potențiale pentru sănătate. Potrivit unui articol din 2015 din Journal of Traditional and Complementary Medicine, ceaiul rooibos ar putea ajuta organismul să lupte cu moleculele dăunătoare numite specii reactive de oxigen (ROS) care contribuie la cancer și diabet. Rooibos stimulează, de asemenea, două enzime care protejează celulele de deteriorare.

Ceaiul rooibos ar putea fi, de asemenea, bun pentru pierderea în greutate. Un articol din 2014 din Phytomedicine a analizat modul în care extractul de ceai rooibos interacționează cu celulele adipoase crescute în laborator. Extractul de rooibos a redus grăsimea stocată cu 22% și a schimbat genele și proteinele legate de stocarea și metabolismul grăsimilor.

Dacă vrei să crești colesterolul HDL, consumul a șase căni de ceai rooibos ar putea să pară mult, dare l nu conține cofeină care să te agite, nici nu este biogat în taninuri care pot restricționa cât de mult fier va absorbi corpul tău.

Sursa: Health Digest