Boala Perthes apare la copiii sub 10 ani ┼či se poate trata cu succes

1 boala perthes png png

Tulburare a ┼čoldului care apare ├«n general la copiii cu v├órste ├«ntre 4 ┼či 10 ani, boala Legg-Calv├ę-Perthes este o afec┼úiune rar─â ┼či de cauz─â necunoscut─â.

Când alimentarea cu sânge a capului femurului este întreruptă, apare boala Perthes. Capul femural necrozează, ceea ce poate conduce spre fracturi multiple, iar după ce osul este resorbit în corp, capul femural este complet distrus. Când alimentarea cu sânge revine în acea zonă, osoul se poate reforma, dar va avea o altă formă, ceea ce poate duce la dezvoltarea osteoartritei la un moment dat în viaţă.

Boala Perthes: cauze ┼či factori de risc

De┼či motivul apari┼úiei acestei boli nu este cunoscut, se presupune c─â ar putea avea leg─âtur─â cu traume care afecteaz─â vasele de s├ónge sau cu tulbur─âri care duc la apari┼úia cheagurilor de s├ónge. Boala Perthes afecteaz─â mai pu┼úin de 1% din popula┼úie ┼či este de patru ori mai r─âsp├óndit─â ├«n r├óndul b─âie┼úilor dec├ót al fetelor. Studiile arat─â c─â, dac─â un copil are unul dintre p─ârin┼úi cu aceast─â boal─â, risc─â s─â o dezvolte ┼či el. De obicei, doar unul dintre picioare este afectat de boala Perthes, ambele picioare fiind afectate ├«n mai pu┼úin de 10% dintre cazurile cunoscute, dar succesiv, nu ├«n acela┼či timp.

Ce simptome are boala Perthes

Copiii care sufer─â de aceast─â afec┼úiune dezvolt─â un ┼čchiop─âtat vizibil. De asemenea, din cauza rigidit─â┼úii zonei, se pot pl├ónge de durere la mi┼čcare ├«n zona ┼čoldului sau a genunchiului. Durerea cedeaz─â la ├«ncetarea mi┼čc─ârii. Complica┼úiile acestei boli sunt distrugerea capului femural, scurtarea piciorului al c─ârui cap femural este afectat ┼či apari┼úia osteoartritei.

Tipuri de tratament pentru boala Perthes

Tratamentul pentru aceast─â afec┼úiune poate fi nonchirurgical sau chirurgical. ├Än unele cazuri, boala Perthes se poate trata pe cale nonchirurgical─â, cu ajutorul fizioterapiei sau al altor proceduri recomandate de medic, prin care articula┼úia va fi mi┼čcat─â frecvent. Acest lucru este foarte important, deoarece cartilajul capului femural depinde de fluidul din articula┼úie (lichid sinovial) pentru a se hr─âni, iar mi┼čcarea alimenteaz─â cartilajul cu acest fluid. Tratamentul chirurgical se recomand─â doar copiilor cu v├órste de peste 6 ani. Opera┼úia se nume┼čte osteotomie ┼či permite capului femural s─â se dezvolte normal.

Care este prognoza pe termen lung?

Cei mai mul┼úi pacien┼úi cu boala Perthes scap─â de durere la v├órsta adolescen┼úei. Totu┼či, se estimeaz─â c─â aproape jum─âtate dintre cei care dezvolt─â aceast─â afec┼úiune vor avea nevoie de o opera┼úie pentru ├«nlocuirea ┼čoldului ├«n jurul v├órstei de 50-60 de ani.

Cite┼čte mai multe despre boala Perthes, cum se diagnosticheaz─â ┼či c├ót dureaz─â tratamentul:

Boala Perthes, mult mai des întâlnită la băieţi

Surs─â foto: biobarica.com