Boala Perthes apare la copiii sub 10 ani şi se poate trata cu succes

1 boala perthes png png

Tulburare a şoldului care apare în general la copiii cu vârste între 4 şi 10 ani, boala Legg-Calvé-Perthes este o afecţiune rară şi de cauză necunoscută.

Când alimentarea cu sânge a capului femurului este întreruptă, apare boala Perthes. Capul femural necrozează, ceea ce poate conduce spre fracturi multiple, iar după ce osul este resorbit în corp, capul femural este complet distrus. Când alimentarea cu sânge revine în acea zonă, osoul se poate reforma, dar va avea o altă formă, ceea ce poate duce la dezvoltarea osteoartritei la un moment dat în viaţă.

Boala Perthes: cauze şi factori de risc

Deşi motivul apariţiei acestei boli nu este cunoscut, se presupune că ar putea avea legătură cu traume care afectează vasele de sânge sau cu tulburări care duc la apariţia cheagurilor de sânge. Boala Perthes afectează mai puţin de 1% din populaţie şi este de patru ori mai răspândită în rândul băieţilor decât al fetelor. Studiile arată că, dacă un copil are unul dintre părinţi cu această boală, riscă să o dezvolte şi el. De obicei, doar unul dintre picioare este afectat de boala Perthes, ambele picioare fiind afectate în mai puţin de 10% dintre cazurile cunoscute, dar succesiv, nu în acelaşi timp.

Ce simptome are boala Perthes

Copiii care suferă de această afecţiune dezvoltă un şchiopătat vizibil. De asemenea, din cauza rigidităţii zonei, se pot plânge de durere la mişcare în zona şoldului sau a genunchiului. Durerea cedează la încetarea mişcării. Complicaţiile acestei boli sunt distrugerea capului femural, scurtarea piciorului al cărui cap femural este afectat şi apariţia osteoartritei.

Tipuri de tratament pentru boala Perthes

Tratamentul pentru această afecţiune poate fi nonchirurgical sau chirurgical. În unele cazuri, boala Perthes se poate trata pe cale nonchirurgicală, cu ajutorul fizioterapiei sau al altor proceduri recomandate de medic, prin care articulaţia va fi mişcată frecvent. Acest lucru este foarte important, deoarece cartilajul capului femural depinde de fluidul din articulaţie (lichid sinovial) pentru a se hrăni, iar mişcarea alimentează cartilajul cu acest fluid. Tratamentul chirurgical se recomandă doar copiilor cu vârste de peste 6 ani. Operaţia se numeşte osteotomie şi permite capului femural să se dezvolte normal.

Care este prognoza pe termen lung?

Cei mai mulţi pacienţi cu boala Perthes scapă de durere la vârsta adolescenţei. Totuşi, se estimează că aproape jumătate dintre cei care dezvoltă această afecţiune vor avea nevoie de o operaţie pentru înlocuirea şoldului în jurul vârstei de 50-60 de ani.

Citeşte mai multe despre boala Perthes, cum se diagnostichează şi cât durează tratamentul:

Boala Perthes, mult mai des întâlnită la băieţi

Sursă foto: biobarica.com