Bijuteriile dentare, o idee bună sau nu?

1 bijuterie dentara jpg jpeg

Trăim într-o eră a tehnologiei, a evoluţiei şi, mai ales, a dezvoltării pe toate planurile. Astfel că, în fiecare domeniu în parte se pune accent pe evoluţie şi dezvoltare, iar medicina dentară nu face excepţie. Evident, ca şi activitate de bază, aceasta are grijă de sănătatea cavităţii orale. Obiectivul unui medic stomatolog este de a reda pacientului său funcţionalitatea şi sănătatea orală, iar pentru asta, accentul cade pe zâmbetul frumos.

Aria esteticii dentare este tot mai des căutată de către pacienţi, iar scopul este ca, la finalul procedurilor aceştia să aibă un zâmbet de Hollywood. Pentru asta nu vor lipsi din schemă nici bijuteriile dentare.

Ce sunt bijuteriile dentare ?

După cum o spune şi numele, bijuteriile dentare reprezintă o modalitate de înfrumuseţare a zâmbetului şi a dinţilor şi constau în aplicarea de mici pietre sau strasuri. Mai exact, bijuteriile dentare sunt un mod inovator de a adăuga strălucire zâmbetului tău şi de a ieşi în evidenţă în mulţime. Astfel de bijuterii se pot realiza dintr-o gamă largă de materiale: metale preţioase (simboluri din aur, platină, argint), pietre preţioase (diamant, rubin, safir, smarald), semipreţioase (există şi variante din sticlă) sau cristale. Acestea se găsesc sub diverse forme, dimensiuni şi mărimi, aşa încât fiecare poate alege accesoriul potrivit.

Unde poţi aplica o bijuterie dentară şi cine poate face această operaţiune?

„Important de reţinut este faptul că medicul stomatolog este singurul care poate să realizeze această manoperă în cabinetul stomatologic. Tot acesta te va ajuta în alegerea accesoriului corespunzător, în funcţíe de forma dinţilor pe care urmează a fi aplicată bijuteria.”, aflăm de la dr. Lorelei Nassar.

Exemplele practice arată că, de cele mai multe ori, aceste bijuterii dentare se aplică pe grupul de dinţi frontal superior, iar printre preferinţele pacienţilor se află incisivii laterali şi caninii. De ce ? Deoarece aceştia sunt mult mai vizibili în momentul în care o persoană zâmbeşte, iar în acest sens cosmetizarea acestora capătă tot mai mult teren. Tot în topul preferinţelor pacienţilor se află cristalele de calitate, de obicei Swarovsky, datorită rezistenţei dar şi a puterii de reflectare a luminii.

În ceea ce priveşte partea tehnică, şi anume aplicarea efectivă de bijuteriilor dentare, aceasta este o procedură simplă din punct de vedere medical, deloc dureroasă, deoarece procesul constă din colarea pietrei la nivelul dintelui sau, după caz, a dinţilor.

De ce sunt preferate bijuteriile dentare?

Simplu! Deoarece, aplicarea acestora este un mic artificiu realizat pentru a spori frumuseţea dinţilor. Tocmai de aceea sunt preferate zonele cu vizibilitate maximă, pentru a avea rezultate estetice satisfăcătoare.

Însă, mare atenţie! Recomandarea medicilor stomatologi, după aplicarea pietrelor dentare, este să nu se modifice cu absolut nimic rigorile de igienă, astfel că pacientul trebuie să se spele pe dinţi de cel puţin două ori pe zi. Periajul trebuie să fie realizat dinspre gingie înspre dinte, pe o perioadă de 3-5 minute, în funcţie de tipul de periuţă, dar şi în funcţie de îndemânarea pacientului.

De reţinut! Nu trebuie ocolit dintele care prezintă un cristal aplicat. „Protocolul de igienă se va desfăşura în acelaşi mod ca pentru ceilalţi dinţi, tocmai pentru a evita acumularea de piatră ce duce la afecţiuni ale gingiei şi ale cavităţii dentare. Dacă bijuteriile dentare sunt montate şi îngrijite corespunzător, atunci poţi sta fără grijă, acestea sunt sigure pentru a fi purtate şi nu ar trebui să dăuneze dinţilor şi gingiei.”, ne asigură specialistul.

Ţine cont că…

Bijuteriile dentare se pot aplica doar pe dintele natural şi trebuie să ai grijă la alimentele dure care pot provoca un stres masticator, ceea ce poate cauza accidente nedorite - cristalul se poate dezlipi şi poate fi înghiţit de către pacient. Bijuteriile dentare se pot înlocui de fiecare dată când pacientul doreşte. Durata de viaţă a acestora este de aproximativ 1-2 ani, dintele nefiind afectat de această modificare, deoarece nu se îndepărtează din substanţa dură dentară.”, punctează dr. Nassar.

În legătură cu alimentaţia, dacă aceste bijuterii sunt de calitate, ele nu îşi vor modifica culoarea şi forma în funcţie de băuturile şi alimentele consumate.

Aşadar, dacă îţi doreşti un zâmbet cuceritor, în primul rând ai grijă să ai o dantură impecabilă. În al doilea rând, ţine cont că poţi apela la bijuteriile dentare.