VIDEO: Endoscopia ┬źvede┬╗ ulcerul ┼či tumorile

1 2 jpg jpeg

Medicul gastroenterolog ├«┼úi poate recomanda endoscopia digestiv─â superioar─â atunci c├ónd alte metode (precum tranzitul baritat sau tomografia) nu au putut pune un diagnostic ├«n cazul unor probleme ap─ârute la stomac, esofag sau duo┬şden (por┼úiune a intestinului sub┼úire).

Prin aceast─â analiz─â se pot depista cel mai bine ulcerul gastric sau duodenal, inflama┼úiile ┼či tumorile ap─ârute la acest nivel.

Endoscopia este indicat─â ┼či dac─â ai simptome precum v─ârs─âturi persistente, mai ales dac─â sunt cu s├ónge (hemoragii digestive) sau dac─â ai dificult─â┼úi la ├«nghi┼úire (posibil semn al unei tumori esofagiene), senza┼úia de arsur─â ├«n capul pieptului (reflux gastro-esofagian).

De asemenea, prin endoscopie se poate ┬şdiagnostica infec┼úia cu Helicobacter pylori, bacterie care poate produce gastrit─â sau cancer gastric ┼či se pot preleva probe pentru biopsie.

Endoscopia este ┼či o metod─â de tratament, prin ┬şcare se pot ├«ndep─ârta polipi, se pot injecta varicele esofagiene sau opri hemoragia digestiv─â ori se pot extrage corpi st─âini.

Se face pe ┬şstomacul gol

Cu 12 ore ├«nainte de a ┬şface endoscopia, nu m├ónca ┼či nu bea, pentru o mai bun─â vizualizare a tubului digestiv ┼či pentru prevenirea unor complica┼úii.

Informeaz─â medicul de ce boli suferi ┼či dac─â urmezi tratamente (este foarte posibil s─â le ├«ntrerupi cu c├óteva zile ├«nainte). Nu lua medicamente antiacide ┼či nici pansamente gastrice ┼či spune medicului dac─â ai alergii. Endoscopia digestiv─â superioar─â se efectueaz─â cu consim┼ú─âm├ónt informat.

Nu ezita să întrebi medicul despre orice nelămurire pe care o ai în legătură cu această procedură.

Dureaz─â cel mult o ┬şjum─âtate de or─â

Endoscopia se face sub anes┬ştezie local─â sau general─â. Procedura se efectueaz─â cu ajutorul endoscopului, instrument flexibil, sub┼úire, prev─âzut la cap─ât cu o camer─â video ┼či cu o surs─â de lumin─â.

Tu vei sta a┼čezat pe pat, culcat pe partea st├óng─â, iar ├«n gur─â vei avea un dispozitiv din plastic prin care se introduce endoscopul.

Cu ajutorul camerei, imaginile de la nivelul zonelor explorate (esofag, stomac, ┬şduoden) sunt proiectate pe un monitor ┼či analizate de medic.

├Äntreaga procedur─â dureaz─â ├«ntre 15 ┼či 30 de minute, iar ┬şdup─â investiga┼úie este posibil s─â r─âm├ói ├«n unitatea medical─â cel mult dou─â ore, pentru a-┼úi fi monitorizat─â starea de s─ân─âtate.

Se poate ca dup─â endoscopie s─â ai balon─âri (din cauz─â c─â se introduce aer ├«n zona explorat─â, pentru o mai bun─â vizualizare) sau usturimi ├«n g├ót, senza┼úii ┬şcare vor disp─ârea ├«n c├óteva ore.

Este ┬şposibil s─â produc─â ┬şs├ónger─âri

În general, endoscopia este o procedură sigură, iar riscul complicaţiilor este destul de mic.

Mai ales ├«n cazul ├«n care se efectueaz─â manevre endoscopice terapeutice, este posibil s─â apar─â s├ónger─âri (mai ales dac─â se fac rezec┼úii de polipi), infec┼úii, perfora┼úii, pneumonie de aspira┼úie (apare c├ónd v─ârs─âtura este aspirat─â ├«n pl─âm├óni) ┼či efecte secundare ale anesteziei (senza┼úia de grea┼ú─â ┼či usc─âciunea gurii).

În cazul celor cu probleme cardiace sau pulmonare, riscul de complicaţii poate fi redus prin administrarea de antibiotice.

Cât costă?

Endoscopia digestiv─â su┬şperioar─â se poate face la ┬şunele spitale de stat ┼či la clinici private.

Persoanele asigurate, internate (pe baza trimiterii de la medicul de familie ┼či a adeverin┼úei de salariat sau a talonului de pensie), pot face analiza gratuit.

Pre┼úurile endoscopiei ├«n scop diagnostic variaz─â ├«ntre 70 lei (la stat) ┼či 300 lei (la privat), costurile fiind mai mari pentru manevrele terapeutice.

Doctor Click! S─ân─âtate v─â sf─âtuie┼čte

Dr. Marilena Lucaci , medic primar gastroenterolog Gral Medical

2 jpg jpeg

Endoscopia este tehnica de vizualizare a esofagului, stomacului ┼či a primelor dou─â por┼úiuni ale duodenului.

La nivelul esofagului, poate diagnostica: esofagite, stenoze esofagiene benigne sau maligne, ulcera┼úii esofagiene, diverticuli esofagieni, corpi str─âini, la nivelul stomacului: gastrite, ulcer gastric, tumori benigne sau maligne, varice gastrice, iar ├«n zona duodenului: duodenite, ulcer duodenal, diverticuli, boala celiac─â ┼či tumori.