Testează-ţi gratuit sănătatea plămânilor

1 2 jpg jpeg

Afec┼úiunea pulmonar─â, despre care se estimeaz─â c─â va deveni a treia cauz─â de deces la nivel mondial, dep─â┼čind ├«n urm─âtorii trei ani diabetul zaharat, este diagnosticat─â la persoane tot mai tinere. Doar o mic─â parte dintre persoanele care sufer─â de BPOC ┼čtiu c─â au aceast─â boal─â, de aceea ea ajunge s─â fie diagnosticat─â ├«n multe dintre cazuri ├«n stadii avansate.

Pentru ca cei interesa┼úi s─â-┼či testeze s─ân─âtatea pl─âm├ónilor, speciali┼čtii de la Societatea Rom├ón─â de Pneumologie (SRP) lanseaz─â cea de-a V-a edi┼úie a campaniei ,,Tu ┼čtii c├ó┼úi ani au pl─âm├ónii t─âi?ÔÇŁ, prin care rom├ónii pot face spirometrii gratuite. Campania de depistare a BPOC se va desf─â┼čura ├«n perioada 4-30 noiembrie 2013, ├«n numeroase clinici ┼či spitale de stat din ┼úar─â.

Test─ârile vor avea loc ├«n 32 de ora┼če din jude┼úele Alba, Arad, Arge┼č, Bac─âu, Bistri┼úa-N─âs─âud, Bra┼čov, Gala┼úi, Ia┼či, Maramure┼č, Mure┼č, Neam┼ú, Prahova, Sibiu, Timi┼č, V├ólcea, Vrancea ┼či Bucure┼čti. Spirometriile se pot face simplu ┼či rapid, analiza fiind similar─â cu cea a depist─ârii nivelului de alcool ├«n aerul expirat, iar rezultatele se pot ob┼úine pe loc.

Pentru a efectua test─ârile gratuite este nevoie de o programare telefonic─â ├«nainte, lista complet─â a medicilor ┼či clinicilor fiind publicat─â pe pagina online www.desprebpoc.ro

Poluarea casnic─â, una dintre posibilele cauze ale bolii

De┼či BPOC este asociat─â de cele mai multe ori cu fumatul, speciali┼čtii spun c─â afec┼úiunea poate fi depistat─â ┼či la persoane care nu au acest obicei. ├Än mod surprinz─âtor, poluarea din gospod─ârie poate fi o cauz─â a periculoasei boli de pl─âm├óni.

,,La nivel mondial, cel mai ├«nt├ólnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. ├Äns─â spirometria nu este recomandat─â doar fum─âtorilor, 46% din cei diagnostica┼úi fiind nefum─âtori. Al┼úi factori de risc sunt ┼či pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (c─ârbune, lemn, gunoi de grajd)ÔÇŁ, a explicat prof. dr. Florin Mih─âl┼úan, pre┼čedintele SRP.

Bărbaţii, mai afectaţi de BPOC decât femeile

Aproape 10.000 de rom├óni sufer─â de BPOC, potrivit unui studiu reprezentativ pentru Rom├ónia, realizat ├«n 2012. Rezultatele sunt cu at├ót mai ├«ngrijor─âtoare cu c├ót mul┼úi dintre bolnavi nu-┼či dau seama de severitatea bolii lor, iar accesul la speciali┼čti ┼či analize specifice este extrem de redus.

Dintre persoanele diagnosticate, b─ârba┼úii sunt mult mai afecta┼úi de BPOC dec├ót femeile. Semnele care ar trebui s─â ├«ngrijoreze sunt: tusea cronic─â, cantitatea mare de sput─â (flegm─â sau sput─â mucoas─â) ├«n majoritatea zilelor, dar ┼či senza┼úia de lips─â brusc─â de aer.

Ai nevoie de o spirometrie dac─â:

- ai peste 40 de ani; - ai suferit sau suferi destul de des de infec┼úii respiratorii; - e┼čti fum─âtor (fumezi multe ┼úig─âri sau pachete pe zi); - nu ai mai f─âcut p├ón─â acum spirometrie; - obose┼čti destul de repede de┼či nu faci un efort prea mare; - ai momente c├ónd respiri cu dificultate; - r─âce┼čti des ┼či boala nu trece dec├ót dup─â un tratament cu antibiotic (de cel pu┼úin 10 zile).