Poftele alimentare ascund diferite boli! Ce înseamnă când vrei dulciuri

1 2 jpg jpeg

Dar, odată cu trecerea timpului, aceste pofte alimentare (dulci, sărate sau acre) pot provoca creşterea în greutate şi probleme de sănătate. Iata ce ascund însă poftele alimentare, potrivit dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare,

1. Pofta de dulce

Atunci cand poftim tot timpul la ceva dulce s-ar putea, in faza incipienta, sa suferim de o carenta de crom si magneziu. Cromul este necesar pentru producerea factorului de toleranta la glucoză, care este absolut necesar pentru functionarea normala a insulinei. Cand insulina nu mai poate transporta glucoza din sange in interiorul celulelor pentru a fi transformata in energie, celulele sunt permanent infometate, inducand dorinta de dulce.

2. Pofta de sarat

Cei care poftesc frecvent la alimente sarate s-ar putea sa sufere de hipertensiune arteriala, de deshidratare cronica si de aceea ar trebui sa nu mai amane vizita la un medic. Pofta de sarat poate indica si o lipsa de calciu si potasiu. Se recomanda, in aceste cazuri, cresterea consumului de fructe si legume, care sunt principalele surse de potasiu si de produse lactate probiotice (iaurt natural, sana, kefir), surse valoroase de calciu impreuna cu fasolea, alunele, nucile, sardinele, patrunjelul Frunze si branzeturile.

3. Pofta de carne

Scaderea rezervelor de proteine, in special a masei musculare, atunci cand suntem suprasolicitati fizic si psihic, in cazul in care nu consumam carne, oua, lactate, poate determina pofta de carne. De asemenea, consumul de mezeluri, carnati, paté-uri din comert, care au o valoare proteica scazuta, poate declansa si intretine pofta de carne.

4. Pofta de fructe

Pofta de fructe reprezinta, in general, expresia carenţelor de enzime alimentare, vitamine, minerale şi fitochimicale. Fructele crude vor fi consumate numai intre mese, pe stomacul gol, fara sa le asociem cu nicio alta categorie de alimente: legume, leguminoase, carne, lapte, oua, grasimi, cereale. Fructele se preteaza cel mai bine pentru inlocuirea alimentelor junk-food care de obicei se rontaie intre mese: chips, snacks, pop-corn, dulciuri, sticks, etc.

5. Pofta de cafea

Pofta de cafea poate trada o lipsa de sulf si fier. Surse bune de sulf sunt carnea, pestele, ouale, lactatele, varza, broccoli, conopida, cerealele integrale, germenii proaspeti de grau, lintea, nautul, ceapa, usturoiul. Fierul se gaseste in special in organe de animale, carne, oua, ciuperci, patrunjel frunze, boia de ardei, cacao-ciocolata neagra.