Eşti la zi cu analizele medicale?

1 2 jpg jpeg

Măcar o dată pe an ­este bine să mergem la medicul de familie pentru a ne face analizele uzuale de sânge şi, după caz, pe cele indicate în funcţie de vârstă, sex şi de bolile asociate.

„Anual ar trebui să fim examinaţi de ­către medicul de familie sau de internist şi de stomatolog, chiar dacă nu prezentăm o anumită simptomatologie”, recomandă medicul de familie Garofiţa Nicolae, de la Clinica Garomed, din Bucureşti.

Nu uita că astfel poţi preveni din timp boli grave ori le poţi trata în stadiu incipient, când sunt cele mai mari şanse de ­vindecare. Leucemia, anunţată de hemoleucogramă

Din analizele de sânge anuale nu poate lipsi hemoleucograma completă. Aceasta măsoară cantitatea de hemoglobină, numărul de globule albe şi roşii, precum şi numărul de trombocite.

Un nivel mare al globulelor roşii (RBC) este semn al deshidratării, în timp ce valorile scăzute pot semnala prezenţa anemiei.

Infecţiile acute cu diverse virusuri sau bacterii şi bolile de sânge (leucemia) cresc valorile celulelor albe (WBC), iar afecţiunile ficatului sau ale splinei le scad.

Şi inflamaţiile din corp modifică testele sangvine. Astfel, valoarea mărită a vitezei de sedimentare a hematiilor (VSH), a proteinei C reactive şi a fibrinogenului îţi pot semnala prezenţa infecţiilor, a bolilor autoimune sau a celor cardiovasculare ori a cancerului.

Colesterolul „rău” nu dă simptome decât când ­este prea târziu (infarct, accident vascular cerebral).

Iată de ce este important să nu omiţi analiza grăsimilor din sânge (colesterol, trigliceride).

Este cazul să-ţi faci griji dacă valorile colesterolului total sunt mai mari de 200 mg/dl, cele ale colesterolului LDL („rău”) - mai mari de 130 mg/dl, cele ale colesterolului HDL („bun”) - mai mici de 60 mg/dl, iar trigliceridele sunt mai mari de 150 mg/dl.

Glicemia mărită, semn de diabet

O altă analiză care trebuie să fie făcută de rutină este nivelul zahărului din sânge.

Glicemia peste 126 ­mg/dl pe nemâncate este un semnal de alarmă, putând anunţa prezenţa diabetului zaharat de tip 2 (diagnosticul se pune prin analize suplimentare, precum testul de toleranţă la glucoză).

Şi starea ficatului o poţi afla cu ajutorul unor teste de sânge. Astfel, bolile de ficat (hepatitele acute sau cronice, ficatul gras) pot creşte nivelul bilirubinei şi al transaminazelor.

Dacă nu te-ai testat încă pentru hepatitele B şi C, este bine să o faci (antigenul HBs şi anticorpii anti-HCV).

La rândul lor, valorile modificate ale ureei şi ale creatininei semnalează o problemă renală.

Testul Babeş ‑ Papanicolau se face anual

Orice femeie care şi‑a început viaţa sexuală ­trebuie să-şi facă în fiecare an un consult ginecologic, o ecografie mamară şi un test ­Babeş-Papanicolau, acesta din urmă detectând existenţa celulelor maligne la nivelul colului uterin, înain­te ca ele să se transforme în cancer. ­

După 40 de ani, femeile îşi pot face o dată la doi ani o mamografie, analiză care depistează precoce cancerul de sân. După vârsta de 50 de ani, şi bărbaţii ar trebui să facă unele teste specifice: PSA (antigenul specific prostatic) şi tuşeul rectal, investigaţii utile în depistarea cancerului de prostată.

Ecografia abdominală «vede» ­tumorile

Medicii recomandă ca şi ecografia abdominală să fie făcută de rutină, în fiecare an. Această investigaţie nu are contraindicaţii, evidenţiind starea organelor din abdomen (ficat, pancreas, colecist, rinichi, splină) şi pelvis (vezica urinară, uter, ovare).

Prin această ecografie se pot depista tumorile benigne sau maligne, calcificările şi hemangioamele (acumulare de vase de sânge), splina mărită, pietrele la rinichi, chisturile renale, colecistita (inflamaţie a veziculei biliare), pancreatita acută sau cronică şi prezenţa de lichid în cavitatea abdominală.

Bine de ştiut

Profilactic, analizele de sânge se fac dimineaţa, pe nemâncate. Femeile trebuie să amâne testele de sânge dacă se află în perioada menstruală, pentru că rezultatele pot avea valori modificate. Din acelaşi motiv, recoltarea sângelui nu este bine să se facă în stări de diaree, urticarie şi în caz de viroze.

Anual, este bine să-ţi faci câte un control stomatologic, dermatologic şi oftalmologic. Mai ales la persoanele în vârstă, sunt indicate mai des măsurarea tensiunii arteriale şi electrocardiograma (arată tulburările de ritm cardiac).

Sfat: Dacă ai în familie cazuri de cancer, este bine să faci teste specifice, precum markerii tumorali.