De ce este nevoie de analizele de urin─â

1 2 jpg jpeg

Culoarea, mirosul, transparen┼úa, ph-ul, sedimentul urinar ┼či densitatea sunt doar c├óteva dintre indiciile de care se ┼úine cont atunci c├ónd se testeaz─â sumarul de urin─â. Fiecare dintre aceste componente, dar ┼či cantitatea substan┼úelor din urin─â poate oferi informa┼úii ├«n leg─âtur─â cu riscul sau prezen┼úa unei afec┼úiuni.

De exemplu, cantitatea prea mică de proteine din urină semnalează riscul de hipertensiune arterială, în timp ce una prea mare indică prezenţa unei boli de rinichi (calculi renali, nefroză, cistită, tuberculoză renală).

├Än func┼úie de rezultatele sumarului de urin─â, medicul poate depista riscul de diabet zaharat, infec┼úii din organism (├«n special cele ale tractului urinar), afec┼úiuni hepatice (cele ├«nso┼úite de icter), ale rinichilor ┼či nu numai.

ÔÇ×Asemenea analizelor de s├ónge, sumarul de urin─â este unul dintre testele care este bine s─â se fac─â anual pentru diagnosticare multor boli. Examinarea urinei este indicat─â atunci c├ónd exist─â suspiciune de boal─â sau ├«n cazul unei afec┼úiuni care evolueaz─âÔÇť, ne-a spus medicul de familie C─âlin Ciubotaru.

Cum te preg─âte┼čti: recoltarea pentru testare se face din prima urin─â de diminea┼ú─â. Atunci ea este mai concentrat─â ┼či nu este influen┼úa┼ú─â de alimentele consumate sau de activitatea fizic─â depus─â.

Rezultate: ├«n cele mai multe din cazuri, rezultatele sumarului de urin─â de pot ob┼úine ├«n aceea┼či zi sau la cel mult 48 de ore.

INFO: Pre┼úul test─ârii sumarului de urin─â variaz─â ├«ntre 12 ┼či 20 de lei.

Sfatul Click! S─ân─âtate: Examinarea sumarului de urin─â se poate face gratuit cu trimitere de la medicul de familie (face parte din test─ârile decontate de Casa de Asigur─âri de S─ân─âtate).