Cum depistezi bolile de sâni

1 2 jpg jpeg

Ecografia mamar─â

Explorare imagistic─â de baz─â ├«n patologia mamar─â, ecografia reprezint─â examinarea s├ónilor cu ajutorul ultrasunetelor. Cu ajutorul ei, se pot depista leziuni mici, de 3-4 mm, care nu sunt palpabile, se vizualizeaz─â ganglionii axilari ┼či se evalueaz─â leziuni depistate la mamografie.

Ecografia de s├ón detecteaz─â modific─âri specifice mastozei fibrochistice, precum ┼či structuri chistice sau nodulare cu suspiciune de malignitate. De asemenea, se pot vizualiza ecografic papiloamele intraductale sau intrachistice. Nu iradiaz─â, nu implic─â durere ┼či poate fi efectuat─â oric├ónd, inclusiv ├«n sarcin─â.

ÔÇ×Este util─â ├«n explorarea s├ónilor den┼či, a celor proteza┼úi, pentru caracterizarea suplimentar─â a leziunilor mamare supecte descoperite mamografic, c├ót ┼či pentru ghidajul ecografic al punc┼úiilor mamareÔÇť, afirm─â medicul primar radiolog Crengu┼úa Sorina ┼×erboiu.

Sonoelastografia

Aceast─â explorare, care este o tehnic─â ecografic─â special─â, m─âsoar─â elasticitatea unei leziuni comparativ cu ┼úesutul s─ân─âtos, fiind de ajutor pentru diferen┼úierea leziunilor maligne de cele benigne. Prin aceast─â analiz─â, se evalueaz─â calitativ ┼či cantitativ elasticitatea ┼úesutului mamar, put├óndu-se depista tumori mici, chiar ┼či de sub 2cm.

Elasticitatea maselor tumorale este important─â ├«n diagnosticare, tumorile maligne fiind mai dure├«n compara┼úie cu cele benigne. De pild─â, otumoarecanceroas─â este de 5p├ón─â la 28 de ori mai dur─â comparativ cu ┼úesutul normal ce o ├«nconjoar─â. Este important de ┼čtiut c─â sonoelastografia nu ├«nlocuie┼čte mamografia┼či ecografia, ci se efectueaz─â ├«n completarea acestora.

Mamografia

Principala metod─â de examinare a s├ónilor la femeile cu v├órsta peste 40 de ani este mamografia, o tehnic─â de explorare care folose┼čte razele X. Este singura metod─â care detecteaz─â microcalcifierile de la nivelul s├ónului asociate cu un posibil cancer de s├ón. Explorarea poate detecta tumorile mamare ├«ntr-un stadiu incipient, cu aproape 2 ani ├«nainte de a fi depistate prin palpare. Presupune realizarea unei compresii moderate pentru fiecare s├ón ├«n parte.

Fa┼ú─â de mamografia standard, cea digital─â permite observarea mai multor detalii structurale ├«n s├ónul dens ┼či eviden┼úiaz─â mai bine microcalcifierile, cel mai probabil semn al unui cancer incipient. De asemenea, mamografia digital─â presupune o iradiere ┼či o compresie mai reduse dec├ót ├«n cazul celei standard.

Imagistica prin rezonanţă magnetică

Investiga┼úie non-invaziv─â, de ├«nalt─â performan┼ú─â, imagistica prin rezonan┼ú─â magnetic─â (RMN sau IRM) este complementar─â ecografiei sau mamografiei. Este indicat─â c├ónd se detecteaz─â leziuni suspecte, c├ónd ecografia ┼či mamografia au rezultate nerelevante, la femeile cu risc oncologic familial (dup─â v├órsta de 35 de ani) ┼či pentru evaluare pre/post terapeutic─â sau ├«n cazul unor leziuni maligne.

Biopsia

Dac─â la mamografie sau la ecografie se depisteaz─â o tumoare sau un nodul mamar, este nevoie s─â se determine dac─â este vorba sau nu despre cancer. Pentru acest lucru, se recurge la biopsie. Exist─â mai multe tipuri de biopsie (punc┼úie aspirativ─â, cu ac gros), toate av├ónd ├«ns─â acela┼či scop: extragerea unei por┼úiuni din ┼úesut care urmeaz─â s─â fie analizat la microscop.

BINE DE ┼×TIUT!

Tomografia computerizată nu este recomandată de rutină pentru depistarea tumorilor mamare. Este necesară, în schimb, în stadii avansate, pentru detectarea metastazelor.

Ce sunt markerii tumorali

O alt─â analiz─â recomandat─â mai ales la femeile cu cazuri de cancer ├«n familie este cea a markerilor tumorali. Analiza pentru determinarea acestora are o valoare orientativ─â ┼či nu ├«nlocuie┼čte biopsia, ajut├ónd la stabilirea diagnosticului. Markerii tumorali sunt fie produ┼či de tumoarea malign─â, fie apar ca r─âspuns al organismului la prezen┼úa acesteia. Aceste substan┼úe pot fi reg─âsite at├ót ├«n s├ónge, c├ót ┼či ├«n urin─â ┼či ├«n ┼úesuturi.

Ca marker ├«n cancerul de s├ón este folosit CA15-3. Valorile mari ale acestuia arat─â stadiul avansat al bolii, fiind folosit ca marker ┼či pentru monitorizarea terapeutic─â a bolii. De asemenea, valorile ridicate ale CA15-3 pot fi g─âsite ┼či ├«n alte forme de cancer (pulmonar, ovarian, gastric, pancreatic).

ÔÇ×Examinarea anual─â a s├ónilor, cu ecografie mamar─â bilateral─â ┼či mamografie bilateral─â (dup─â 40 ani), chiar ├«n absen┼úa mastodiniilor sau a tumorilor mamare, v─â poate salva via┼úaÔÇť. Dr. Cristina ┼×aptefra┼úi

INFO

Ecografia mamară este principala metodă de diagnosticare a afecţiunilor sânului la femeile cu vârsta sub 40 de ani.

Sfatul specialistului

Dr. Crengu┼úa Sorina ┼×erboiu, medic primar radiolog, Centrul Medical Mediclass, Bucure┼čti, tel: 0214120128

Mamografia este o metod─â rapid─â de investiga┼úie, cu ajutorul razelor X, ├«n urma c─âreia se ob┼úin 4 filme. Riscul de iradiere al unei examin─âri este extrem de sc─âzut, doza de radia┼úii folosit─â fiind foarte redus─â (echivalent─â unei radiografii pulmonare). Importan┼úa screeningului mamografic este ├«n schimb cov├ór┼čitoare, put├óndu-se descoperi leziuni care beneficiaz─â de tratament conservator cu vindecare complet─â.

At├ót ecografia mamar─â, c├ót ┼či mamografia se recomand─â a fi efectuate ├«n primele 10-12 zile ale ciclului menstrual sau de urgen┼ú─â ├«n situa┼úia apari┼úiei unor modific─âri clinice sau simptome suspecte. P├ón─â la 40 de ani investiga┼úia de prim─â inten┼úie este ecografia efectuat─â anual. ├Äntre 40 ┼či 50 de ani se efectueaz─â mamografie la 2 ani ┼či ecografie ├«n anul ├«n care nu se efectueaz─â mamografia. Dup─â 50 de ani, se recomand─â efectuarea anual─â a mamografiei.