Ce gratuităţi au persoanele cu handicap

1 2 jpg jpeg

Persoanele cu handicap au dreptul la asisten┼ú─â medical─â gratuit─â, at├ót ├«n ambulatoriu, c├ót ┼či pe perioada spitaliz─ârii ├«n cadrul sistemului de asigur─âri sociale de s─ân─âtate de stat.

Pe parcursul unui an, ├«n baza programului individual de reabilitare ┼či integrare social─â, persoana cu handicap poate beneficia de un bilet gratuit de tratament balnear.

Persoana poate obţine biletul de tratament pe baza recomandării de la medicul de familie sau de la cel specialist.

Protezele se dau cu recomandare medical─â

Elevii ┼či studen┼úii cu handicap pot beneficia gratuit de echipament tehnic adaptat tipului ┼či gradului de handicap pe care ├«l au.

Pe baza recomand─ârii medicului de familie sau a celui specialist, persoanele cu handicap mai pot ob┼úine ┼či dispozitive de protezare conform listei Casei Jude┼úene de S─ân─âtate de care apar┼úin (exemplu: ORL, pentru membrul inferior/superior, pentru mers/deplasare, cadre de mers, ├«nc─âl┼ú─âminte ortopedic─â etc.).

"Persoanele cu handicap au dreptul prin lege la prevenire, tratament ┼či recuperare ├«n cadrul sistemului de asigur─âri sociale de s─ân─âtate.

Cele care sufer─â ┼či de afec┼úiuni renale care necesit─â hemodializ─â pot face gratuit aceste ┼čedin┼úe ┼či ├«n alte localit─â┼úi dec├ót cele de domiciliu, la indica┼úia medicului supraveghetor.

Gratuite sunt ┼či ┼čedin┼úele ├«n plus de hemodializ─â de care pacientul mai poate avea nevoieÔÇŁ, spune Silvia Ursu, responsabil Rela┼úii Publice la Organiza┼úia Na┼úional─â a Persoanelor cu Handicap din Rom├ónia.

INFO: În lipsa însoţitorului, persoana are dreptul la indemnizaţie.