Ghid online gratuit privind relaţiile, contracepţia şi viaţa sexuală

1 2 jpg jpeg

E-book-ul este un ghid practic de relaţii, contracepţie şi viată sexuală, destinat adolescenţilor şi tinerilor care se pregătesc să-şi înceapă viaţa sexuală, fiind redactat de specialişti într-o manieră amuzantă. El poate fi descărcat gratuit e la adresa: http://www.planificaneprevazutul.ro/ghid-relatii.

Conform statisticilor incluse în „Anuarul statistic al României/2015”, publicat de Institutul Naţional de Statistică al României, în ţara noastră, peste 10% dintre naşteri sunt atribuite adolescentelor. În 2014, peste 18.500 de tinere au născut până la vârsta de 19 ani.

Dintre acestea, 661 aveau sub 15 ani la momentul la care au născut. Tot în 2013, au fost înregistrate 7.287 de întreruperi de sarcină făcute de tinere cu vârste de până la 19 ani.

În plus, conform „Raportului de analiză a disciplinei opţionale Educaţie pentru sănătate – Componenta Educaţie sexuală/2015”, publicat de Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS) în 2016, în 2013 România era prima ţară din Europa, în topul celor mai multe noi diagnosticări ale infecţiei cu HIV în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani.

În România, vârsta medie pentru debutul vieţii sexuale este de 15-16 ani, iar legea prevede faptul că tinerii îşi pot da consimţământul pentru un contact sexual începând cu vârsta de 15 ani.

Începerea vieţii sexuale reprezintă un interes prioritar pentru majoritatea tinerilor, acesta fiind, totodată, un subiect de discuţie tabu. În acest context, riscul apariţiei unei sarcini neprevăzute şi nedorite, precum şi contractarea bolilor cu transmitere sexuală reprezintă principalele pericole la care se expun tinerii.

De aceea, campania „Planifică Neprevăzutul“ şi-a propus să le ofere tinerilor recomandări pentru ca aceştia să poată descoperi în siguranţă experienţele plăcute în materie de intimitate de cuplu, precum şi o serie de alte sfaturi pentru relaţii sănătoase.

„În general, tinerii nu discută cu părinţii despre curiozităţile şi dilemele lor atunci când vine vorba de relaţii sexuale şi siguranţă contraceptivă, preferând să caute răspunsurile la prieteni sau pe internet, inclusiv în momentele critice – după un contact sexual neprotejat, eventual cu o persoană purtătoare de BTS. În acelaşi timp, ei au nevoie de informaţii corecte, care să-i ajute să evite efectele nedorite în materie de sănătate şi control al vieţii sexuale. E-book-ul vine în întâmpinarea acestei nevoi”, spune dr. Mirela Popa, medicul specialist al campaniei.