Alimente care nu te aștepți să-ți crească colesterolul. Toți ar trebui să știm!

Ceea ce mănânci îți afectează nivelul de colesterol. Probabil știi deja că nu ar trebui să exagerezi cu untul sau cu carnea bogată în grăsimi. Dar unele dintre alimentele pe care ar trebui să le limitezi nu fac parte din lista celor cunoscute ca fiind „problematice” și te-ar putea surprinde.

image

Popcornul îmbogățit cu carmel sau gătit în unt ar trebui evitat. Foto Shutterstock

Carne tocată de curcan

Folosită mai ales pentru umpluturi, carnea tocată de curacan, chiar și când este etichetată drept „slabă”, tot conține grăsime, avertizează dr. Christine Rosenbloom, profesor de nutriție la Universitatea de Stat din Georgia. Sfatul ei: carnea tocată din piept de curcan poate fi un înlocuitor pentru carnea de vită și de porc, dar ai grijă la dimensiunea porției. Alege carnea, fie că este curcan sau vită, care să aibă mai puțin de 10% grăsime.

Zaharuri adăugate

Zahărul de masă sau siropul de porumb bogat în fructoză, sunt legate de un nivel mai scăzut de colesterol HDL („bun”). Asociația Americană a Inimii recomandă să nu consumăm mai mult de 100 de calorii (6 lingurițe) de zaharuri adăugate pe zi pentru femei și 150 de calorii (9 lingurițe) pentru bărbați.

Piure de cartofi

Problema nu sunt cartofii, ci celelalte ingrediente. „Majoritatea piureului de cartofi, în special la restaurante, includ porții mari de unt, smântână, lapte integral, sau cremă de brânză, transformând un cartof perfect sănătos într-o bombă de grăsimi saturate”, spune consultantul în nutriție Marisa Moore. Comandă un cartof simplu copt și acoperă-l cu legume, salsa sau smântână cu conținut scăzut de grăsimi.

Pizza

Este delicioasă, dar toppingurile cu brânză și carne adaugă multă grăsime. Mînâncă doar jumătate de pizza, cu puține brânză, dar cu legume sățioase, bogate în fibre.

Produse lactate integrale

„Lactatele sunt bogate în nutrienți, sunt încărcate cu calciu, proteine, vitamine și minerale. Dar dacă alegeți grăsimi întregi, ați putea primi o doză mare de grăsimi saturate”, spune consultantul în nutriție Elizabeth Ward. Când alegi fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, obțineți toate beneficiile nutriționale fără calorii sau grăsimi suplimentare. Dacă îți place brânza plină de grăsimi, „controlul porțiilor este soluția”, spune Ward.

Uleiul de cocos

Nuca de cocos, uleiul de cocos, uleiul de palmier, uleiul de miez de palmier și untul de cacao sunt alimente vegetale care conțin grăsimi saturate. „Citiți etichetele acestor alimente și bucurați-vă de ele în doze mici, astfel încât să nu vă saboteze nivelul de colesterol”, spune nutriționista  de la Universitatea Washington, Connie Diekman.

Popcornul

Dacă este gătit cu grăsimi, este o problemă. Totuși, poți opta pentru popcorn simoplu, fără unt, deci trebuie să eviți orice topping și să alegi mereu o porție  mai mică.

Modul în care pregătești alimentele  îți poate afecta și nivelul colesterolului.

Diekman împărtășește trei sfaturi:

Evită alimentele prăjite.

Îndepărtează grăsimea suplimentară din carne și pielea de pasăre, înainte de gătit.

Folosește tigăi antiaderente, spray cu ulei de gătit sau cantități mici de ulei vegetal atunci când pregătești mâncarea.

Sursa: WebMd