Acidoza metabolic─â: din ce cauze apare ┼či de c├óte tipuri este

1 2 jpg jpeg

Dezechilibru ├«ntre acizi ┼či baze, acidoza metabolic─â apare c├ónd corpul produce prea mult acid sau c├ónd rinichii nu-l pot elimina ┼či poate avea mai multe cauze.

Acidoza metabolic─â se declan┼čeaz─â c├ónd echilibrul chimic ├«ntre acizii ┼či bazele din s├ónge este afectat: fie corpul produce prea mult acid, fie nu elimin─â suficient. De┼či, ├«n general, acidoza metabolic─â este o afec┼úiune moderat─â, episoadele severe pot pune via┼úa ├«n pericol.

De câte tipuri este acidoza metabolică

Exist─â 3 tipuri de acidoz─â metabolic─â: acidoza diabetic─â (sau cetoacidoza diabetic─â), acidoz─â hipercloremic─â ┼či acidoza lactic─â.

Cetoacidoza diabetic─â este o complica┼úie a diabetului de tip 1 ┼či, rar, a celui de tip 2. Acest tip de acidoz─â apare c├ónd glicemia este foarte mare ┼či cetonele se str├óng ├«n corp p├ón─â la un nivel periculos, deci atunci c├ónd ├«n corp nu exist─â un nivel suficient de insulin─â pentru a procesa glucoza din s├ónge. Simptomele cetoacidozei diabetice pot include urinare frecvent─â, sete extrem─â, glicemie crescut─â, nivel ridicat de cetone ├«n urin─â, grea┼ú─â ┼či v─ârs─âturi, dureri abdominale, confuzie, respira┼úie dulceag─â, ├«nro┼čirea fe┼úei, oboseal─â, respira┼úie accelerat─â, gur─â uscat─â. Cetoacidoza diabetic─â este o urgen┼ú─â medical─â, care poate duce la com─â sau la moarte, deci sun─â la 112 dac─â o experimentezi. Persoanele aflate la risc s─â dezvolte cetoacidoz─â diabetic─â sunt ├«n special pacien┼úii cu diabet de tip 1 cu v├órste sub 19 ani, care fumeaz─â, sunt dependen┼úi de alcool sau de droguri, au suferit o traum─â emo┼úional─â sau fizic─â. Aceast─â afec┼úiune poate fi prevenit─â prin administrarea medicamentelor antidiabetice conform prescrip┼úiei, respectarea unei diete corespunz─âtoare ┼či men┼úinerea unui nivel optim de hidratare. De asemenea, se va limita consumul de alcool, iar glicemia trebuie verificat─â regulat ┼či, dac─â se observ─â o problem─â, trebuie semnalat─â medicului.

Acidoza hipercloremic─â rezult─â ├«n urma pierderilor de bicarbonat din corp. Acest tip de acidoz─â este cauzat de diaree ┼či v─ârs─âturi.

Acidoza lactic─â apare c├ónd ├«n corp este prea mult acid lactic. Aceast─â situa┼úie poate fi cauzat─â de consumul excesiv de alcool, anumite medicamente, cancer, boli renale, insuficien┼ú─â cardiac─â, insuficien┼ú─â hepatic─â, lips─â prelungit─â de oxigen ┼či glicemie mic─â. Uneori, acidul lactic se acumuleaz─â ┼či ├«n caz de exerci┼úii fizice prelungite.

Cum se trateaz─â acidoza metabolic─â

Pentru a trata acidoza metabolic─â, medicul va trata cauza acesteia. Dac─â echilibrul acido-bazic nu este restabilit, pot fi afectate oasele, mu┼čchii ┼či rinichii, deci cu c├ót este tratat─â mai repede cu at├ót este mai bine. ├Än general, acidoza metabolic─â se trateaz─â cu insulin─â, bicarbonat de sodiu sau cu fluide intravenoase. De asemenea, se recomand─â dezintoxicarea ├«n cazul persoanelor afectate de alcoolism sau de consumul de droguri.

Cite┼čte mai multe despre acidoza metabolic─â:

Ce alimente cresc riscul de diabet

Alimenta┼úia care cre┼čte riscul de diabet de tip 2