5 soluții pentru prevenirea uscării pielii în sezonul rece
Menținerea sănătății corpului are la bază îngrijirea cu regularitate a pielii, deoarece aceasta acționează ca o barieră protectoare împotriva virusurilor și bacteriilor. Rutina de îngrijire trebuie adaptată fiecărui anotimp pentru a o proteja în mod corespunzător.
În special iarna, din cauza schimbărilor de umiditate, pielea este cea mai afectată. Temperaturile scăzute pot provoca iritații ale pielii, având ca rezultat uscarea acesteia. Pielea ta are tendința de a se deshidrata odată cu venirea iernii și nu știi cum poți combate această problemă? Iată 5 sfaturi care te pot ajuta să previi uscarea pielii tale în următorul sezon rece.
Optimizează nivelul de umiditate din locuință
Pe timpul iernii, pentru a putea încălzi încăperile, sunt utilizate în mod frecvent sistemele de încălzire care reduc umiditatea din aer, iar acest lucru poate fi dăunător pentru sănătatea corpului. Umiditatea scăzută duce la uscarea și crăparea pielii, astfel că, stratul exterior al acesteia pierde o cantitate accelerată de apă.
Pentru a putea preveni și combate această problemă, poți utiliza un umidificator care ajută în menținerea nivelului optim de umiditate din aer. Un astfel de aparat eliberează vaporii de apă din aer care protejează bariera naturală a pielii și previne deshidratarea acesteia.
Hidratează-te corespunzător
Un pas esențial în menținerea sănătății corpului și prevenirea uscării pielii este de a te menține hidratat pe tot parcursul zilei. Apa ajută la menținerea volumului de celule din structura pielii și ajută la eliminarea toxinelor prin transportul de nutrienți.
De asemenea, evită consumarea excesivă a băuturilor care te pot deshidrata, precum alcoolul și cafeaua. Atinge nivelul de hidratate prin consumul de apă, legume și fructe pentru a menține echilibrul hidric al pielii.
Hidratează pielea imediat după spălare
Pielea conține în structura ei anumite uleiuri naturale care au rol de protecție și blochează umiditatea. În urma fiecărei spălări, din cauza utilizării apei calde sau fierbinți, îndepărtezi acest sebum care poate duce la uscarea pielii.
Așadar, o metodă de prevenire a deshidratării pielii este să aplici o cremă hidratantă după fiecare spălare, indiferent că ai curățat doar fața, mâinile sau întreg corpul. Optează pentru creme care conțin ingrediente sigure pentru piele: acidul hialuronic, vitamina E și uleiul de jojoba.
Aplică zilnic o cremă de protecție solară
Deși majoritatea oamenilor consideră că SPF-ul este conceput doar pentru a te proteja vara de razele puternice ale soarelui, în realitate utilizarea ei nu ar trebui să fie neglijată nici în sezonul rece. Lumina UVB poate afecta bariera de umiditate a pielii care este dăunătoare pentru sănătatea acesteia.
Așadar, indiferent de anotimp, aplică o cremă de protecție solară după ce crema hidratantă a intrat deja în piele. Optează pentru un SPF 30 sau 50, deoarece sunt mult mai eficiente, astfel că acestea blochează de la 97% până la 98% din radiațiile UVB, în comparație cu SPF 15 care blochează doar 93% din aceste radiații.
Ai grijă la modul cum exfoliezi pielea
Exfolierea pielii face parte din rutina de îngrijire, deoarece îndepărtează celulele moarte de pe suprafața acesteia, însă nu trebuie să abuzezi de utilizarea scruburilor. Mai mult decât atât, fii atent la ce produse exfoliante folosești.
Optează pentru un scrub pe bază de zahăr sau sare (benefic în special pentru pielea sensibilă), cu acizi, precum glicolic, lactic și salicilic (eficient pentru pielea cu probleme) sau cu enzime din fructe, care dizolvă celulele moarte precum ananas, papaya (este potrivit pentru toate tipurile de piele). Aplică-l o dată sau de două ori pe săptămână.
În concluzie, efectele negative pe care le provoacă temperaturile scăzute din sezonul rece pot fi combătute prin îngrijirea corespunzătoare a corpului. Aplică sfaturile din acest articol care te pot ajuta să previi uscarea pielii tale.
Sursă foto: Shutterstock