Operatia de cataracta este o procedura prin care medicul chirurg inlocuieste cristalinul opacifiat cu unul artificial. Interventia nu este insa lipsita de riscuri.

Operatia de cataracta este efectuata pentru a trata cataracta. Cataracta este o afectiune oftalmologica, frecventa la varstnici, care determina scaderea progresiva a vederii prin pierderea transparentei cristalinului. Pentru ca nu exista un tratament medicamentos in tratarea bolii, singura solutie ramane operatia.

Medicul poate recomanda interventia chirurgicala si cand cataracta interfereaza cu tratamentul unei alte probleme oculare. De exemplu, daca specialistului ii este foarte dificil sa examineze spatele ochiului pentru a monitoriza sau trata alte probleme oculare, cum ar fi degenerescenta maculara legata de varsta sau retinopatia diabetica.



Cum se desfasoara operatia



Interventia chirurgicala se desfasoara sub microscop, sub anestezie locala, efectuata fie cu injectie, fie cu gel. Operatia de cataracta se face la ochi diferiti, in zile distincte. Incizia facuta, de aproxiamtiv 2 mm, are loc la marginea corneei. Prin aceasta, se introduce in interiorul ochiului o substanta vascoelastica. Cu o penseta, chirurgul decupeaza partea anterioara a sacului cristalinian, apoi aspira cu o sonda ce emite ultrasunete cristalinul, ramanand intact suportul acestuia, sacul cristalinian. In acesta, se introduce cristalinul artificial. Dupa operatie, pacientul trebuie sa stea cu ochiul pansat o zi. In chirurgia cu cataracta asistata de laser, chirurgul utilizeaza un laser pentru a face toate inciziile si pentru a indeparta catarcata.



Riscurile operatiei de cataracta



Complicatiile care pot sa apara dupa operatia de cataracta sunt rare si multe dintre ele se pot solutiona fara probleme. Riscul aparitiei complicatiilor este mai mare daca te mai confrunti si cu o afectiune oculara sau cu o afectiune grava. Se poate intampla ca in urma interventiei chirurgicale vederea sa nu se imbunatateasca din cauza prezentei altor boli, precum glaucomul sau degenerescenta maculara. Daca este posibil, ar fi bine sa tratezi aceste probleme oculare inainte de a lua decizia de a te opera de cataracta.

Printre complicatiile care pot aparea se numara: infectiile, sangerarile, dezlipirea de retina, pierderea vederii.



Cum te pregatesti pentru operatie

 

  • Testeaza-te. Cu o saptamana inainte de interventia chirurgicala, medicul iti va efectua un test cu ultrasunete pentru a masura dimensiunea si forma ochiului. Acest lucru ajuta la determinarea tipului corect de implant de lentile.
  • Ai grija ce medicamente iei! Este posibil ca medicul sa te sfatuiasca sa intrerupi temporar administrarea anumitor medicamente care ar putea creste riscul de sangerare in timpul procedurii. Spune-i specialistului daca iei anumite medicamente pentru anumite probleme de prostata, deoarece unele dintre acestea pot interfera cu chirurgia cataractei.
  • Inainte de operatie. Este posibil ca medicul sa-ti recomande sa nu bei nimic cu 12 ore inainte de procedura.
  • In ce consta recuperarea. De regula, nu este nevoie sa te internezi daca te operezi de cataracta. Nu vei putea conduce si va trebui sa-ti limitezi activitatile casnice, caci nu vei avea voie sa ridici obiecte grele, o saptamana dupa interventia chirurgicala.

Citeste si:
 

TEST: Ce risc ai de a face cataractă?

Tratament nou pentru cataractă, disponibil în România