Remedii pe care le poţi încerca dacă ai fibrom uterin

1 fibrom jpg jpeg

Tumoră benignă, fibromul uterin este o afecţiune prezentă la 30-50% dintre femeile cu vârsta peste 30 de ani. Unele plante sau remediile naturale pot avea efecte pozitive în tratarea fibromului.

Excescenţă care se dezvoltă la nivelul muşchiului uterin, fibromul este favorizat de dezechilibrele hormonale. Mai exact, secreţia de estrogen este crescută (pe fond de stres, şocuri emoţionale, obezitate sau în premenopauză), iar cea de progesteron este redusă. Fibroamele cresc lent şi produc simptome precum sângerările abundente la menstruaţie, anemie, tulburări urinare, constipaţie, hemoroizi şi congestie pelvină. După instalarea menopauzei îşi reduc mărimea. Au mărimi variabile, de la 1-2 cm, până la tumori mai mari, de mărimea unui grepfrut. În general, fibromul uterin care nu cauzează simptome nu necesită tratament. Pentru cele care produc manifestări precum anemie, există soluţii terapeutice medicamentoase sau chirurgicale. Unele terapii naturiste dau rezultate în tratarea fibroamelor. Acestea trebuie completate de un stil de viaţă cât mai sănătos: consum de alimente cât mai puţin procesate, evitarea grăsimilor animale şi mişcare (statul pe scaun duce la stagnarea circulaţiei pelvine, ceea ce accentuează dezvoltarea fibromului).

Creţişoara  

Această plantă este recomandată pentru funcţionarea normală a sistemului hormonal feminin. Favorizează secreţia de progesteron şi combate simptomele neplăcute care apar în timpul ciclului menstrual. Indicată în combaterea excesului de estrogen din sindromul premenstrual şi dismenoree, creţişoara are efecte pozitive şi în fibromul uterin. Consumă infuzie de creţişoară obţinută dintr-o lingură de plantă la 250 ml de apă fierbinte. Se lasă 15 minute la infuzat şi se bea de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.

Fructul castităţii

Cunoscut şi ca mielărea sau piperul călugărilor, fructul castităţii (vitex agnus-castus) stimulează secreţia de progesteron şi o reduce pe cea de estrogen, fiind benefică în fibromul uterin. Se poate consuma sub formă de infuzie obţinută dintr-o lingură de plantă uscată la 1 cană cu apă clocotită. Se bea câte 1 cană pe zi, 3 luni. Fructul castităţii este disponibil şi sub formă de comprimate: se administrează 1-2 comprimate pe zi, după masă.

Extractele din muguri de plante, de ajutor

Gemoterapia sau folosirea extractelor din muguri de plante dă rezultate în tratarea fibromului uterin. Există mai multe astfel de produse, care pot fi administrate singure sau în combinaţie. Printre acestea, se numără: extractul de mlădiţe de zmeur, de merişor, de arin alb, cel din mlădiţe de mur, cel din muguri de frasin, din mlădiţe de sequoia sau de coacăz negru.

În general, tratamentul cu extracte din muguri de plante trebuie urmat 3 luni.

Uleiul de luminiţa-nopţii, bun antiinflamator

Graţie acţiunii antiinflamatoare şi de menţinere a echilibrului hormonal, uleiul de luminiţa-nopţii poate fi administrat de femeile cu fibrom uterin. De asemenea, acest remediu bogat în acizi graşi esenţiali are efecte pozitive asupra musculaturii uterine, fiind de folos şi în ameliorarea sindromului premenstrual. Se administrează uleiul de luminiţa-nopţii presat la rece, 1 linguriţă pe zi.

INFO

Pentru reducerea volumului fibromului, poţi aplica în zona pelvină cataplasme cu argilă verde; 1-2 pe zi, timp de 3 luni.

Citeste şi: Moduri de combatere a durerilor menstruale