Planta care alungă stresul şi stimulează imunitatea. Cum se consumă

1 angelica jpg jpeg

Cu un gust dulce aromat, angelica este o plantă perenă care a fost folosită în scopuri medicinale de sute de ani încoace. Încă din vechime, planta a fost folosită pentru a stimula eliminarea toxinelor şi a ameliora problemele digestive, de circulaţie sangvină sau anxietatea. De asemenea, este indicată persoanelor stresate şi pentru stimularea imunităţii.

Angelica prosperă într-un climat moderat, rece, parţial umbros şi creşte bine în apropierea unei ape curgătoare. Rădăcinile, frunzele, seminţele şi tulpinile tinere au o aromă similară cu lemnul-dulce, dar numai cele dintâi sunt recoltate după ce planta trece de 2 ani. După uscare, rădăcinile sunt folosite pentru prepararea de decocturi, infuzii, tincturi, capsule. Tulburările gastrointestinale precum indigestia, spasmul intestinal, durerile stomacale, dar şi afecţiunile respiratorii, răceală, gripă, bronşită, însoţite de obicei de tuse, sunt mai uşor de combătut cu ajutorul leacurilor preparate din angelică. Proprietăţile sale antiinflamatoare, expectorante, vasodilatatoare, antibacteriene, antifungice, spasmolitice se datorează uleiului esenţial pe care-l are în proporţie de 1%, dar şi cumarinelor (angelicină, ostol şi bergapten). Uleiul esenţial are aromă dulce-amăruie este recomandat în insomnii, atacuri de panică, iritabilitate, perioade stresante. Este indicat a nu se folosi în doze mari, caz în care are acţiune depresivă. În scop medicinal sunt folosite speciile Angelica archangelica şi Angelica sinensis.

Tinctura are acţiune diuretică

Cum este un bun diuretic, stimulent al secreţiei hepato-pancreatice, tinctura de angelică (Angelica sinensis) este recomandată pentru eliminarea toxinelor, hepatită, ciroză hepatică, dispepsie de origine hepato-pancreatică. În aceste situaţii, se poate utiliza după obţinerea acordului unui medic specialist sau sub supravegherea unui fitoterapeut. Se iau de 3 ori pe zi câte 30 de picături amestecate cu puţină apă sau cu infuzii la alegere. Tinctura este indicată şi în anorexie, migrene, indigestie, crampe abdominale. Este contraindicată utilizarea de angelică în timpul sarcinii şi al alăptării, precum şi de persoanele diabetice.

Citeşte şi: Vitamine şi remedii adjuvante în COVID-19. Iată ce te poate ajuta să înfrunţi mai bine boala!

Decoctul, util în astenie şi stres

Denumită şi ginsengul polonez, Angelica archangelica este o plantă cunoscută şi pentru faptul că acţionează ca un bun tonic nervos, ceea ce o face remediul potrivit în caz de anxietate sau stres. Decoctul de angelică redă calmul şi liniştea interioară, motiv pentru care este recomandat ca stimulent nervos, dar şi al funcţiilor stomacului. Alungă şi colicile gastrointestinale, balonarea, durerile reumatismale, nevralgia. Sunt recomandate 2-3 căni de decoct pe zi preparate din 3 linguriţe de plantă şi 3 căni de apă. Acestea trebuie lăsate la fiert circa 5 minute, apoi ţinute acoperite un sfert de oră înainte de strecurarea decoctului.

Citeşte şi: Bolile grave pe care ceaiul verde le poate preveni. Cum prepari corect infuzia

Capsulele stimulează imunitatea

Angelica sinensis, luată sub formă de capsule, are calitatea de a regla tranzitul intestinal şi menstruaţia, de a proteja ficatul şi alunga neplăcerile menopauzei, dar şi de a stimula imunitatea, prin producerea de celule albe (leucocite). Planta favorizează creşterea numărului de trombocite, cu rol în coagularea sângelui, şi formarea de globule roşii. Pentru a obţine aceste efecte benefice, este necesar să ţii o cură de 3 luni în care iei zilnic câte 2 capsule cu un pahar de apă, după mesele principale.

Infuzia calmează tusea

Ceaiul de angelica archangelica îndeosebi are efect expectorant şi poate ajuta la calmarea tusei provocate de atacurile de astm, bronşită, gripă sau viroză. Infuzia are şi acţiune diaforetică, deci induce transpiraţia în caz de febră. Pentru prepararea ceaiului, este nevoie să pui circa 2 g de rădăcină la o ceaşcă de apă clocotită. Trebuie repetată procedura de 3 ori pe zi. În medicina pediatrică germană, rădăcina de angelică este adesea folosită pentru a trata tulburările gastrointestinale. Se prepară o infuzie dintr-un amestec de rădăcină de angelică, în proporţie de 20% , 40% rădăcină de genţiană şi 40% seminţe de chimion.

Citeşte şi: Cum te poate îmbolnăvi stresul