Ce e bine să ştii dacă ai osteoporoză

1 2 jpg jpeg

Lasă-te de fumat şi plimbă-te mai des

Primele acţiuni, atunci când eşti diagnosticat cu osteoporoză, sunt cele de eliminare a factorilor care afectează oasele. Mai precis, e indicat să renunţi la fumat şi să reduci consumul de alcool şi de băuturi care conţin cafeină la cel mult una pe zi din fiecare.

Medicul probabil ţi-a recomandat suplimente de calciu şi de vitamina D, care ajută absorbţia acestui mineral, aşa că ia-le cu stricteţe. E indicat şi să faci plimbări în aer liber: faptul că ai osteoporoză nu înseamnă că trebuie să trăieşti cu teama de mişcare. Dimpotrivă, specialiştii recomandă mersul pe jos zilnic. În plus, poţi reduce riscul de cădere şi de fracturi prin efectuarea unor exerciţii care să-ţi îmbunătăţească echilibrul şi postura. Evită mulţimile şi mijloacele de transport la orele de vârf, când riscul de a te dezechilibra şi de a cădea este mai mare.

Ai grijă la accidentele casnice

Dacă ai de cărat o greutate, nu te apleca brusc şi nu o ridica deasupra umerilor sau a capului: cu spatele drept, îndoaie încet genunchii până poţi apuca greutatea cu mâna şi apoi ridică-te încet. Nu muta singur mobile grele sau saltele, nu te întinde pentru a lua obiecte de pe rafturile situate mai sus de capul tău. Pune-ţi obiectele de care ai nevoie cât mai jos şi cât mai aproape de tine. Nu te urca pe scaune sau pe mese.

Baia nu trebuie să fie un loc periculos pentru tine: roagă pe cineva să îţi monteze bare de care să te poţi apuca, pune pe jos covoraşe de cauciuc, pe care să nu aluneci şi lasă aprinsă o lumină difuză pe timpul nopţii, ca să nu te împiedici pe întuneric.

Dacă citeşti, stai pe un scaun sau fotoliu cu spatele drept şi capul cât mai puţin aplecat. Pune-ţi o pernă în braţe, pe care să-ţi sprijini cartea şi mâinile. De asemenea, nu te apleca să îţi ridici în braţe nepoţii, ci aşază-te pe ceva şi roagă-i pe ei să ţi se urce în poală. Nu în ultimul rând, nu lăsa boala să te afecteze psihic: nu te forţa să faci mai mult decât poţi, menţine legătura cu cei dragi şi cere-le ajutorul atunci când ai nevoie.