A┼ča comunici cu un bolnav de Alzheimer

1 2 jpg jpeg

Sunt o mul┼úime de modific─âri pe care le sufer─â comunicarea cu un bolnav de Alzheimer. Este posibil s─â observi c─â, odat─â ce boala avanseaz─â, ├«i este tot mai greu s─â g─âsesc─â acele cuvinte potrivite pentru a spune ceea ce dore┼čte sau le inverseaz─â. Aceste lucru ├«l va face s─â devin─â nelini┼čtit, va ├«ncerca s─â se exprime prin gesturi.

Obi┼čnuie┼čte-te cu noul limbaj

Gesturile ┼či cuvintele inventate de persoana care sufer─â de Alzheimer o ajut─â pe aceasta s─â explice mai u┼čor ceea ce are nevoie. ├Äncearc─â s─â te familiarizezi cu ele, f─âr─â s─â o corectezi, altfel va deveni mai agitat. Dificultatea de a comunica nu este frustrant─â numai pentru tine care ├«ncerci s─â-┼úi dai seama cum o po┼úi ajuta, ci ┼či pentru persoana bolnav─â care se simte neputincioas─â ├«n ├«ncercarea de a se face ├«n┼úeleas─â. R─âbdarea ta ├«l calmeaz─â

Asigur─â-l pe bolnav c─â-l ascul┼úi ┼či faci tot ce po┼úi s─â pricepi ceea ce-┼úi spune. Va sim┼úi acestea v─âz├ónd c├ót de mult─â r─âbdare ai c├ónd discu┼úi cu el ┼či c├ót de atent ├«l prive┼čti. Las─â-l s─â termine ceea ce ├«ncearc─â s─â-┼úi comunice. C├ónd nu g─âsesc cuvintele precise, ├«ncerc─â s─â ghice┼čti din context la ce se refer─â ┼či spune-i. Dac─â nu po┼úi ghici, propune-i s─â gesticuleze.

R─âbdarea este important─â c├ónd vrei s─â comunici cu un bolnav de Alzheimer, dar ┼či receptivitatea ta la st─ârile celui aflat ├«n suferin┼ú─â. Dac─â vei ├«ncerca s─â te pui ├«n locul lui ┼či s─â ├«n┼úelegi mai bine prin ce trece, chiar dac─â nu e┼čti un om r─âbd─âtor, vei reu┼či s─â vorbe┼čti rar, s─â folose┼čti propozi┼úii scurte, s─â repe┼úi ceea ce vrei s─â-i comunici. Toate acestea ├«l vor ajuta s─â ├«n┼úeleag─â mai u┼čor ceea ce ├«i comunici ┼či ve┼úi sc─âpa de confuzii ┼či frustr─âri.

Face┼úi zilnic acelea┼či lucruri la aproximativ aceea┼či or─â! Este un obicei care ajut─â multe persoane cu Alzheimer, mai ales dac─â fiecare lucru pe care ├«l face┼úi zi de zi este scris pe o list─â pe care o pune┼úi ├«n locuin┼ú─â, ├«ntr-un loc la vedere. Uneori, se ├«nt├ómpl─â ca bolnavul s─â fie mai receptiv la mesajele scrise.