Anxietatea, simptom precoce a bolii Alzheimer

1 2 jpg jpeg

Cercet─âtorii americani au descoperit c─â simptomele de anxietate care cresc ca intensitate au leg─âtur─â cu cre┼čterea nivelului unei proteine asociat─â cu Alzheimer, la v├órstnicii cu o func┼úionare cognitiv─â normal─â. Rezultatele au fost oferite de Dr. Nancy Donovan, psihiatru geriatric la Spitalul pentru femei din Boston. Primele semne, ap─ârute cu 10 ani ├«nainte Boala Alzheimer este o form─â de demen┼ú─â care se manifest─â prin probleme de memorie ┼či de g├óndire, schimb─âri de comportament. Cauza afec┼úiunii este necunoscut─â, dar speciali┼čtii b─ânuiesc c─â un tip de protein─â numit─â beta-amiloid care joac─â un rol important ├«n declan┼čarea acesteia, pentru c─â formeaz─â pl─âci care blocheaz─â comunicarea ├«ntre celulele nervoase ale creierului la persoanele cu Alzheimer. S-a observat o cre┼čtere a nivelului de beta-amiloid cu 10 ani ├«nainte de apari┼úia primelor simptome de Alzheimer. Potrivit noului studiu, anxietatea joac─â un rol important ├«n cre┼čterea nivelului acestei proteine odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â.

Tratarea anxiet─â┼úii ├«ncetine┼čte evolu┼úia bolii

La cercetarea care a durat 5 ani au participat aproape 300 de persoane cu v├órste ├«ntre 62 ┼či 90 de ani. S-a observat o cre┼čtere a nivelului de protein─â beta-amiloid la nivelul creierului la persoanele care au suferit de anxietate ┼či care s-a ├«nregistrat o intensificare a simptomelor de anxietate pe parcursul celor 5 ani.

ÔÇ×Dac─â studiile viitoare vor demonstra c─â anxietatea este un indicator de Alzheimer, vom putea identifica persoanele predispuse la Alzheimer ┼či trata, pentru a reduce ┼či preveni evolu┼úia bolii AlzheimerÔÇŁ, a afirmat coordonatorul echipei de cercetare, medicul Nancy Donovan.