«Voi avea băiat dacă am burta ţuguiată?»

1 2 jpg jpeg

«Forma burţii arată sexul copilului»

Probabil ai auzit că dacă ai burta ţuguiată şi joasă, vei avea băiat, iar dacă este turtită, o să faci fetiţă. „Este o afirmaţie falsă. Ecograful arată sexul copilului”, spune medicul primar de obstetrică-ginecologie Gheorghe Peltecu, de la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Filantropia“, din Bucureşti.

Forma burţii depinde de musculatura abdominală a mamei, precum şi de poziţia fătului în uter (în ultimele săptămâni, burta este ceva mai joasă, pentru că micuţul a „coborât”, pregătindu-se să vină pe lume).

«Trebuie să mănânc cât pentru doi»

În niciun caz nu te gândi să mănânci dublu în timpul sarcinii! „Gravidele trebuie să mănânce ponderat. Dacă se hrănesc cât pentru doi, devin obeze, ceea ce le creează probleme şi în sarcină, şi la naştere (inclusiv la operaţia de cezariană)”, precizează medicul Gheorghe Peltecu.

Evită să te îngraşi mai mult de 14 kilograme în sarcină. În această perioadă, nu trebuie să te preocupe să te hrăneşti mai mult, ci mai sănătos. Este bine să nu-ţi lipsească din dietă lactatele, carnea slabă, fructele şi legumele, mai ales cele verzi (conţin acid folic, care previne problemele creierului şi ale măduvei spinării la cel mic).

« O să am un bebe păros dacă am arsuri»

Medicii susţin că nu există nicio legătură între arsurile la stomac ale gravidei şi părul co­pilului. „Arsurile în capul pieptului, numite pirozis, reflectă un reflux de conţinut gastric în eso­fag. Refluxul este facilitat de sarcină prin hormonii săi şi nu trădează o boală ulceroasă”, spune medicul Gheorghe Peltecu.

Totuşi, un studiu a ară­tat că femeile cu arsuri la stomac moderate sau se­vere pot avea copii mai păroşi. Explicaţia: aceiaşi hor­moni care dau astfel de arsuri pot influenţa şi creşterea părului celui mic.

«Nu am voie să fac sex în timpul sarcinii»

Sexul şi sarcina sunt compatibile. Totuşi, este bine să te abţii dacă medicul ţi-a spus că ai risc de avort spontan sau de naştere prematură, dacă ai unele probleme precum colul deschis, placenta praevia (inserarea joasă a placentei), dacă ai contracţii şi dacă ţi s-au rupt membranele înainte de termen.

Prin contactele sexuale nu se „atinge” copilul, aşa cum cred greşit unii părinţi, pentru că micuţul este bine protejat de lichidul amniotic şi de pereţii uterului.

«Este bine să evit băile fierbinţi»

Da, pentru că băile şi duşurile fierbinţi dilată vasele de sânge, iar din această cauză îţi scade tensiunea şi-ţi poţi pierde uşor echilibrul. Atunci când îţi scade tensiunea, se reduce şi fluxul de sânge la nivelul uterului şi al placentei, iar copilul va avea de suferit.

Apa fierbinte îţi creşte şi temperatura, lucru ce poate afecta sistemul ner­vos al copilului. În cazuri grave, băile fierbinţi pot duce inclusiv la avort, avertizează medicul Gheor­ghe Peltecu.

Info: În sarcină ai voie să bei cafea, însă nu mai mult de două ceşti pe zi.

Te-ar putea interesa

Aşa scapi de vergeturi!

2 jpg jpeg

Aproape 80% din viitoarele mămici au vergeturi. Te numeri printre ele? Te poate ajuta crema Elancyl. Aceasta este bogată în ulei de floarea-soarelui şi în extracte marine, care hrănesc epiderma în profunzime şi măresc rezistenţa la dilatare a pielii. Crema are un parfum proaspăt şi discret, ­este uşor de aplicat, nu se lipeşte şi intră repede în piele. Preţ: 91 lei (150 ml).

Absorbante pentru sâni

Mămicile care alăptează pot avea frecvent scurgeri mamare. De ajutor în această situaţie sunt tampoanele pentru sâni. Cele de la Chicco sunt

2 jpg jpeg

confecţionate dintr-un material superabsorbant, impregnat cu o substanţă antibacteriană. Sunt de unică folosinţă şi te ajută să previi iritaţiile şi senzaţia de umezeală. Disponibile pe Mamiko.ro. Preţ: 28 lei.